Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość janisi2

Pomóżcie...logistyka na Akademii Morskiej w Szczecinie?

Polecane posty

Gość janisi2

Proszę o pomoc w wyborze uczelni i kierunku studiów...zawsze chciałam iść do szkoły mundurowej i tak się składa, że u nas w Szczecinie mamy Akademię Morską. Przypasował mi kierunek logistyka, tylko wiem czy warto tam iść...czy sobie poradzę i jak wiele dziewczyn jest w tej szkole :). Z tego co rozumiem to nie będę wypływała na morze podczas studiów i po? Któraś z Was zdawała tam?

To dobry kierunek i bardzo popularny. Pracę możesz po studiach znaleźć w naprawdę wielu przedsiębiorstwach. Sam się nad tymi studiami myslę,ale jakoś zawsze mnie pociągało jak to jest zaplanowane?:)

Gość madlennee
Akademia Morska jest, można powiedzieć, uczelnią o sporym prestiżu. Z pewnością jeśli czujesz, że chciałabyś tam studiować to warto spróbować, ze względu na naprawdę wartościowe studia i dobrą pracę po. Większość dziewczyn wybiera kierunki na wydziale Inżynieryjno-Ekonomicznym, a pracę po tym znajdziesz spokojnie na lądzie.

Gość pat66
Co do tego prestiżu, to świetną sprawą są te mundury. Ponoć dostaje się je bezpłatnie od uczelni. Też trochę stresuję się tym, że będę studiować w ściśle męskim gronie, no ale trzeba się poświęcić dla przyszłego sukcesu zawodowego.

Gość wiki88
Tak to dobra uczelnia z wieloletnią tradycją. O przewagę mężczyzn się nie martw, bo znacznie większa dysproporcja jest na kierunkach pływających, np. transport morski. Wydział inżynieryjno-ekonomiczny transportu jest bardziej wyrównany. Mundury oczywiście są darmowe i trzeba je nosić, ale poza tym nie ma żadnej musztry, itp :). Z tego co ja się orientuję to teraz jest jeszcze 2 nabór do końca przyszłego tygodnia, więc warto się pośpieszyć jak chcesz zapisać się od tego semestru

Gość usziena
A jak wygląda drugi nabór? Są jakieś egzaminy lub rozmowa kwalifikacyjna? Zastanawiam się grubo nad tym i będę wdzięczny za pomoc:)

Gość mam na imię earl
nie ma egzaminów. musisz złożyć odpowiednie dokumenty. drugi etap rekrutacji trwa do 11 września.

Mój braciak cioteczny składa papiery na te uczelnię, ale nie wiem na jaki się zdecydować kierunek. Czy po wszystkich kierunkach na akademii trzeba pracować na wodzie, czy też można znaleźć, pracę tylko na lądzie, Pytam sam z ciekawości.

Gość madlennee
Ogólnie nie ma na uczelnię żadnych testów, kandydaci są przyjmowani na podstawie ocen z matury. Na pewno duży plus to zarobki i raczej pewne zatrudnienie po tak oryginalnej uczelni. Swoją drogą ciekawe czy dostali dofinansowanie od państwa na ścisłe kierunki. Nie wiem czy słyszeliście o tym, ale sporo uczelni technicznych takie dotacje otrzymało, ale nie wiem czy ta też. A mundury są rewelacyjne, faceci super wyglądają :)

Gość ihs
Dziewczyn jak już ktoś wyżej napisał trochę jest, ale powiem ci, że z facetami się naprawdę świetnie pracuje. Oczywiście jest też różnica czy naprawdę chcesz zostać inżynierem czy nie wiesz co ze sobą zrobić po maturze. Jeśli cię to interesuje, to to będą najfajniejsze lata:)

Gość magnify
nie od dziś wiadomo, że techniczne kierunki są najlepsze. mało jest specjalistów po akademiach morskich, dlatego absolwent transportu np. o specjalności żegluga śródlądowa nie będzie miał problemów z pracą. poza tym, zwyczajnie są to ciekawe kierunki

Gość turtelos
Ja słyszałem dobre opinie właśnie o żegludze śródlądowej. Moim zdaniem bardzo cieka specjalizacja no i oryginalna. W takich niezwykłych zawodach najlepsze jest to, że niewielu ludzi je zdobywa, a co za tym idzie jest niewielu specjalistów i zawód staje się dobrze opłacany. To też jest silnym czynnikiem motywującym,a jeszcze jak się lubi, to co się robi to w ogóle jest najlepszy układ.

Trochę poczytałem u ich na stornie i żegluga morska faktycznie jest ciekawym kierunkiem. Najciekawsza dla mnie jst oferta pracy po yym kierunku bo jest naprawdę spory wachlarz od pracy w jednostkach projektowo-konstrukcyjnych przez administracje i jednostkach eksploatacyjnych transportu. Spory zakres.

Gość hejeheje
przede wszystkim jest to przyszłościowy środek transportu i będzie cały czas rozwijana. także takie studia jak najbardziej są trafne, bo można mieć dobrą pracę

A powiedź mi może wiesz, czy na kierunku żegluga śródlądowa są dostępne wszystkie stypendia? I czy są też te zajęcia wyrównawcze z czego znana jest Akademia Morska w Szczecinie?

Gość lutek85
Ja studiuję na Akademii Morskiej w Szczecinie właśnie żeglugę śródlądową i gorąco polecam wszystkim ten kierunek! Studia do najłatwiejszych nie należą, ale przynoszą wiele satysfakcji. Pracę znaleźć można już w czasie studiów, a po uzyskaniu dyplomu to już nie jest żaden problem. Stypendia są takie jak wszędzie - socjalne, sportowe i naukowe. Na kierunkach pływających są jeszcze tzw. stypendia fundowane. Zajęcia wyrównawcze są prowadzone z matmy i fizyki dla studentów pierwszego roku, żeby nadgonić zaległości, bo wiadomo, że w liceum każdy miał inny poziom. Tym, co się jeszcze zastanawiają, radzę się pośpieszyć, bo jutro kończy się drugi nabór na wydziale inżynieryjno-ekonomicznym transportu.

A powiedz mi gdzie można szukać pracy po tym wydziale? Właśnie Akademia Morska w Szczecinie ma ten super atut, ze są zajęcia wyrównawcze. I nawet jeśli jakiś przedmiot jest trudny to nie ma co pękać, bo można zaległości nadrobić.

Gość kroolka
Nie wiem jak jest na innych wydziałach, ale na pewno na wydziale mechanicznym są zajęcia z matematyki i chyba z fizyki, dla stych, co sobie gorzej radzą. Mój brat złożył tam papiery w tym roku na mechatronikę, więc to wiem na pewno. Generalnie w zależności od kierunku i specjalizacji masz kilka opcji pracy; rynek w tym zakresie wciąż się rozwija,a szkoła ma dobrą opinię, więc też łatwiej znaleźć pracę.

Gość kaimm
Czytałem artykuł, z którego wynikało, że jednym z poszukiwanych zawodów obecnie jest.. spedytor na morzu. Warto więc studiować morskie kierunki.

Gość gość
"Czytałem artykuł, z którego wynikało, że jednym z poszukiwanych zawodów obecnie jest.. spedytor na morzu. Warto więc studiować morskie kierunki. " Szczególnie, że Akademia Morska w Szczecinie jest jedną z uczelni, które uruchomiły drugi nabór na rok akademicki 2014/2015 na poszczególne kierunki, m.in. na Logistykę. Podsyłam linka, jeżeli ktoś byłby zainteresowany: http://rekrutacja.am.szczecin.pl/aktualnosci.php

Gość gość
Spedycja morska to bardzo opłacalna rzecz... Korzystam z usług jednej firmy - http://www.ablogis.pl/ . Wydaje mi się, że muszą dużo zarabiać, bo cieszą się ogromnym zaufaniem klientów. :)