Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość obiad bez miecha

obiad bezmięsny

Polecane posty

Gość obiad bez miecha

co polecacie na taki obiadek ? Dołączcie przepisy,chodzi mi o to aby taki obiadek nie byl drogi -dla 4 osób

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość geometria9
naleśniki, placki ziemniaczane, spaghetti,

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Chrupiące kotlety z selera Składniki: ? duży seler ? 1/4 szklanki tartej bułki ? 2 jajka ? sól ? pieprz Jak przyrządzić: Seler wyszoruj, obierz i zetrzyj na tarce. Przełóż do salaterki, dodaj tartą bułkę, wbij jajka, przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Masa powinna być gęsta - jeśli taka nie jest, dodaj jeszcze trochę tartej bułki. Formuj kotleciki, obtaczaj je w tartej bułce i smaż na gorącym oleju ze wszystkich stron na złoto.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ziemniaki w panierce Składniki: Masa ziemniaczana: 1 kg ziemniaków, 4 żółtka, 30g masła, sól, gałka muszkatołowa. Ciasto parzone: 150g mąki, 60g masła, 2 jajka, pół łyżeczki soli. Panierka: 3 jajka, bułka tarta, mąka, tłuszcz do głębokiego smażenia. Jak przyrządzić: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przepuścić przez praskę, utrzeć puree, dodając masło, sól i gałkę muszkatołową. Szklankę wody zagotować z masłem. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i - mieszając cały czas - gotować na małym ogniu, aż ciasto utworzy kulę odchodzącą od ścianek. Zdjąć z ognia. Miksować, dodając po jednym jajku, a potem dodając puree. Masę ochłodzić w lodówce. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoto w głębokim tłuszczu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość obiad bez miecha
tak,ale ja juz nie wyrabiam finasnowo.Jesli chodzi o pierogi to nie umiem zagniesc ciasta-wychodzi za twarde :( a nalesniki zawsze mi przywierają-taka ze mnie nedzna gospodyni :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość obiad bez miecha
Kotek,proszę o jeszcze:) ]dziekuje Wam :*

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość obiad bez miecha
Rumcajsowa tak,ale nie moge sobie pozwolic aby kazdego dnia podać mieso na obiad,poza tym chcę urozmaicic:)Do tej pory wciąż były schabowe albo piersi czy mielone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kotlety jajeczne
na 4 osoby 4 jajka na twardo, 1 surowe, pokrojony szczypior, 3 łyżki bułki tartej, 2 łyżki startego żółtego sera, 1.5 łyżki gęstej śmietany Pokrojone na drobno jajka na twardo wymieszać z serem, surowym jajkiem, bułką tartą, śmietaną i szczypiorem, dodając sól i pieprz do smaku. Uformować 4 kotlety, otoczyć bułką tartą i smażyć jak mielone (uwaga, bo ser może strzelać) Podawać z ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość obiad bez miecha
swietne,zaraz sobie wydrukuje,dzieki na zaaaaaaaaaaaś :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gospodyni z pestek dyni
Muszę przyznać rację Hani, obiad bezmięsny - to wyzwanie ! Jakieś smażenia placków, naleśników, przygotowywanie farszu. To trwa całe wieki :( Szlag by mnie trafił A kotlecik rach-ciach i jest. Czy to schabowy, czy najzwyklejszy mielony czy nawet pulpety z surówką to chwilka i już jest :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kalafiorowe kotleciki Składniki: 1 kalafior 2 jajka 15 dag bułki tartej pęczek posiekanego koperku 1 łyżeczka kminku kostka rosołowa 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej kawałek korzenia lubczyku szczypta cukru sól i pieprz Jak przyrządzić: Kalafior podzielić na różyczki, dokładnie wypłukać, zalać gorącym wywarem warzywnym, dodać lubczyk, cukier i ugotować. Odcedzić i rozgnieść widelcem na puree. Dodać jajka, bułkę tartą, posiekany koperek, przyprawy i dokładnie wymieszać. Uformułować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smaż z obu stron na złoto. Bardzo proszę trochę tego mam, bo nie przepadam za mięchem i mąż też może nie jeść codziennie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Też można mrożonki zrobić takie danie na patelnię z ryżem.Najpierw smażę cebulkę na oleju, dorzucam warzywka i dusze po d przykryciem.Można dodać troszkę wody.No i ryż do tego ugotować.Pycha :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kopytka domowe Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 2-3 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 kostka twarogu [250 g] Jak przyrządzić: Ziemniaki na przemian z twarogiem wkładamy do maszynki i mielimy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz jajko. Następnie wsypujemy najpierw szklankę mąki. Dokładnie mieszamy. Dosypujemu jeszcze szklankę mąki. Ponownie mieszamy. Jeśli ciasto nadal bardzo się klei, dosypujemy jeszcze mąki. Na stolnicy wysypujemy trochę mąki. Warto też wytrzeć w mące ręce. Z jednolitej masy "urywamy" kawałek i rolujemy na pasek szerokości około 3 cm. Lekko spłaszczamy i kroimy na niewielkie kopytka. Wrzucamy do gotującej osolnej wody. Wymujemy około 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię. Można podawać z masłem lub smalcem ze skwarkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Albo łazanki ze zwykłej kapustki: Kapustę poszatkować i do gara z dwoma szklankami wody.Dusić pod przykryciem, ale pokrywka lekko odchylona. Posolić około łyżeczki soli. W czasie duszenia kapustki na patelni podpiec kiełbaskę pokrojoną w kostkę i dodać cebulkę (1 dużą) pokrojoną w kosteczkę.Jak już będzie gotowe dodać do kapusty. Dusić to wszystko.Jak kapusta będzie miękka dodać ok łyżki wegetty, sól(ostrożnie), pieprz, paprykę słodką, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i trochę keczupu i posypać zupą ogonową w proszku (fajny smaczek nadaje).Wszystko do smaku jak lubicie:) Kluchy: 1 jajko duże(jak małe to 2) 1szklanka mąki szczypta soli Przesiewamy mąkę, robimy dziurkę w kopce mąki i dajemy szczyptę soli, wlewamy jajko(trochę wymieszane).Zagniatamy i kroimy jak na makaron łazanki.Zagotować osoloną wodę i gotować kluski do miękkości. Do kapusty można dodać 2 połówki pomidora i później wyjąć na koniec. Jest czasochłonne, bo kapusta dość długo się dusi, ale w sumie roboty nie ma tak dużo:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Młoda kapusta z koperkiem. Kapustę umyć i pokroić na małe kawałki (kwadratowe się najlepiej zjada). W garnku podgrzać trochę wody, wrzucić listki laurowe i ziele angielskie, trochę soli. Jak się rozniesie przyjemny aromat wrzucić kapustę i gotować/dusić do miękkości. Jak już uznamy, że będzie gotowe to wrzucić cały posiekany pęczek koperku. Można dodać koncentrat pomidorowy. Można też dodać cebulkę zeszkloną na maśle/oleju. Dosolić do smaku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oszczednosc jest wazna, ale osobiscie wole oszczedzac na zdrowiu niz na jedzeniu ;) obiad bezmiesny ogolnie powinien wygladac tak: - glowna czesc - warzywa, sezonowe lub mroznone, (gotowane, duszone, surowe) im bardziej zielone, tym lepiej, im wiecej tym lepiej, z tluszczem (najlepiej oliwa). - cos zbozowego, czyli kasza, pelnoziarnisty makaron, naturalny ryz (nieluskany) -ryba, albo jajko, albo cos nabialowego, albo (najlepiej) fasola - oboje tnie jaki kolor ;) przyrzadzona np. na pikantnie z czosnkiem, cebula, pomidorami, lub na bardziej lagonie, ze smietana i szpinakiem. -nie zalujemy ziol i innych naturalnych przypraw :) (warzywa i pelnoziarniste produkty zbozowe dostarcza juz odganizmowi sporo bialka, mniej niz mieso, ale zawsze cos :) niestety wiekszosc ogolnie krazacych przepiswo bezmiesnych kluchy, przerabiane piec razy kotlety z czego sie tylko da, kaftofle ... niezdrowe, a nudne jak flaki z olejem ... owszem, moze to jest tanio, ale co z tego, gdy takich bezwartosciowych pokarmow trzeba zjesc duzo wiecej, aby sie najesc, faceci (i slusznie!) nawet nie chca w ta strone patrzec i wolaja o schaboszczaki ;) a oszczedzic mozna nie kupujac ciastek, napojow, gotowcow, bezsmakowego i bezwartosciowego ryzu w torebkach, niezdrowych przypraw typu vegeta lub zupa ogonowa :D tych wszystkich produktow, z ktorych sie robi wypieki itd. to oczywiscie tylko moje skromne zdanie, nie kazdy ma obowiazek odzywiac sie w sposob zdrowy i przemyslany, wszystko jest dla ludzi i rozne sa gusty. pozdrowienia autorko i powodzenia w bezmiesnej inwencji :) ps. na bon apetit jest sporo fajnych przepisow na bezmiesn dania makaronowe z warzywami :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aldente
łatwy i pyszny jest np. makaron z sosem serowym.. sos: rozpuszczasz na malym ogniu troche sera żółtego z mlekiem, na koniec posyp np. pietruszką. polej makaron sosem i voila :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pirścionek z brylantem
konczita miło Cię znów zobaczyć :) Tym milej, że ponownie w celu propagowania zdrowego odżywiania :) Aż miło poczytać! :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w temacie - spaghetti z pesto robi się w 15 minut (12 na gotowanie kluchów i 3 na odsączenie i pomieszanie z oliwą z pesto :))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
placki ziemniaczane nalesniki z serem lub jablkami kopytka zapiekanka makaronowa risotto jajecznica z grzybami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość czy ziemniaki tucza
?? hmm wystarczy wpisac to pytanie w wyszukiwarke google i mamy odpowiedz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a skad to pytanie? odpowiedz na fit.pl jest bardzo powierzhowna, jakoby tuczyl tylko tluszcz?? albo jakoby kalorie mialy jedyny wplyw na tycie? to sa informacje na nastolatek wierzacych w diety cud. ziemniak ma malo kalorii, ale tuczy poniewaz zawarte w nim weglowodany proste bardzo szybko przelatuja przez zoladek, po czym od razu do jelit i na tluszcz. wbrew pozorom w ogolnym rozrachunku mniej utuczy ziemniak z tluszczem (w rozsadnej ilosci), poniewaz tluszcz spowolni jego trawienie, wiec ziemniak taki dostarczy organizmowi wiecej wartosci odzywczych i, ze tak powiem, na dluzej starczy. po szczegolowe informacje jak ziemniaki wplywaja na system trawienny i dlaczego nie zbyt dla nas najkorzystniejsze odsylam do ksiazki 'dieta south beach'. o ile w surowym ziemniaku jest sporo zdrowego 'towaru', o tyle ugotowany obciaza juz organizm, a surowego nie mozemy zjesc, gdyz (w przeciwienstwie do swinek) ludzki zoladek nie wytwarza enzymow koniecznych do strawienia surowego ziemiaka. marchewka jest troche podobna pod paroma wzgledami, ale na szczescie ta mozemy jesc na surowo. co nie znaczy, ze nie mozna ziemniakow w ogole jesc, ale nie jako glowny wlement diety ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niekoniecznie.*
Wbrew powszechnej opinii, kartofle nie tuczą, wręcz przeciwnie pomagają w walce z nadwagą, są skarbnicą witamin i mikroelementów. Ziemniak jest jedyną rośliną, która przez dłuższy czas może stanowić wyłączne pożywienie człowieka. Ziemniaki prawie wcale nie zawierają tłuszczu (ok. 0,1 proc.), są niskokaloryczne (średnio 77 kcal w 100 g), lekkostrawne i bardzo łatwo przyswajalne. Są bogate w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Zawierają błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Ziemniaki są bardzo dobrym i niedocenianym źródłem witaminy C - mają jej podobne ilości co kapusta kiszona. Dostarczają naszemu organizmowi także witaminy B1 i B2 oraz kwas foliowy. Jak jeść? Ważne jest jednak w jakiej postaci jemy ziemniaki. Najzdrowsze są te gotowane. Aby nie straciły witaminy należy je zalać wrzątkiem. Ziemniaki bardzo wiele tracą podczas ucierania. Ulegają wtedy utlenieniu witaminy, giną także podczas sparzenia. Najlepiej gotować ziemniaki w łupinach i na parze. Tracą one wtedy tylko 10 proc. witaminy C, gdy je gotujemy obrane tracą jej 25 proc. Najbardziej lekko strawne są ziemniaki pieczone w łupinach. Zaleca się ich jedzenie nawet osoba otyłym. Domowa apteka Ziemniak ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. Jest przeciwwrzodowy, ma właściwości gojące, działa przeciwskurczowo i moczopędnie. Działa przeciwnowotworowo, hamuje rozwój grzybów i bakterii. Działa korzystnie na serce. Jest przydatny przy leczeniu alergii. Para unosząca się podczas gotowania działa korzystnie na drogi oddechowe. Sok ze świeżych ziemniaków leczy zaparcia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×