Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szklana klatka schodowa

czy warto być nauczycielem? robić uprawnienia pedagogiczne?

Polecane posty

Gość Do Śnieżki
"prosze o radę, jestem mgr administracji chcę zrobic dodatkowo studium pedagogiczne / 3 semestry/. Wiem ze po tym uzyskam tytuł do wykonywania zawodu nauczyciela, ale czy będę mogłą uczyc w szkole i jakiego przedmiotu???" Śnieżko, jakie to konkretnie studium pedagogiczne? Zazwyczaj takie formy dokształcania dają uprawnienia do pracy z dziećmi, ale niekoniecznie będziesz mogła uczyć konkretnego przedmiotu. Zależy jakie miałaś przedmioty na studiach - nie widziałam dyplomu. Myślę, że mogłabyś znaleźć pracę jako nauczyciel w szkole takiej jak liceum lub technikum o profilu administracja/ekonomia, a w szkole podst.i gimnazjum - w świetlicy. Raczej poradziłabym Ci studia podyplomowe z pedagogiki opiekuńczo-wychowawczej, też 3 semestralne, będziesz miała uprawnienia do pracy w świetlicach szkolnych i środowiskowych, domu dziecka, w szkole jako pedagog.

Gość Janinka

Myślę sobie, że dziś to raczej nauczyciele szukają możliwości dokształcania się lub zdobywania nowego zawodu, bo perspektywę na dobre dochody mają nie za dużą. Większe dodatki są tylko w szkolnictwie specjalnym, co wymaga specjalnych uprawnień i praca jest trudniejsza niż w normalnej szkole. Nauczyciele mogą też prowadzić specjalistyczne zajęcia terapeutyczne. W Centrum Kształcenia Podyplomowego na AHE w Łodzi jest wiele ciekawych kierunków właśnie dla nauczycieli. Np.: Arterapia - celem Studiów Podyplomowych z  Arteterapii jest podwyższenie kwalifikacji w zakresie wiedzy o szeroko rozumianej twórczości i sztuce oraz możliwościach ich terapeutycznego wykorzystania.

Gość Doświadczony

Warto, ale lepiej uczyć dorosłych. Bardziej się opłaca. Ja np. uczę w szkole policealnej ŻAK i narzekać nie mogę, a cały ten kryzys mnie nie dotyka. Mamy plany, mamy podstawy, mamy premie. A co masz w państwówce? Nerwicę.