Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ślepotka

Pytanie o SZKŁA KONTAKTOWE, wchodzcie!!!!

Polecane posty

Gość agajek
to super ze jestes zadowolona,pytaj.....

Gość ślepotka
no więc tak, może pytanie trochę głupie ale chciałabym wiedzieć czy da się te soczewki założyć mając tipsy, czasem sobie robię u koleżanki, oczywiście nie chodzi mi o bardzo długie, tylko takie normalne, lekko wystające poza opuszek, moje naturalne paznokcie są baaardzo krótkie od zawsze, nigdy nie mogłam ich zapuścić. Wiadomo że niektóre dziewczyny mają swoje własne, naturalne paznokcie długie, i czy wtedy trzeba z nich rezygnować?? obciąć bo inaczej się nie założy?? i jeszcze mam inne pytanie ale może to za chwilke:):)

Gość agajek
moja corka w tipsach sobie tez radzi z zakladaniem bez problemu,moze wstrzymaj sie lekko z tipsami az nabierzesz wprawy z nakladaniem soczewek

Gość ślepotka
no narazie jeszcze nie mam zamiaru robić tipsów, chciałam pod koniec tego miesiąca ale zobaczymy jak mi będzie szło to zakładanie, w vision okulistka powiedziała że jeszcze nie mieli takiej osoby która tak szybko założyła soczewki:) samo zakładanie i zdejmowanie nie jest takie najgorsze tylko wyłowienie jej z pudełeczka:) mam jeszcze takie pytanie.. wiedząc już jaką nosze moc soczewek i jaki rodzaj to czy moge zakupić je z innej firmy?? dostałam takie z iWear xr Comfort, 6 szt w opakowaniu, z płynem zapłaciłam prawie 200zł, ale na necie i na allegro są dużo tańsze, z tego co widze to te które dostałam są najdroższe.. są soczewki np. air optix, myślę że to też dobra znana firma, i są tańsze... jakie jest twoje zdanie??

ja mam od ponad roku soczewki, tez jestesm krotkowidzem, soczewki jesli sa dobre mozna nosic caly dzien - od rana do wieczora:) z paznkociami nie powinno byc probelmu, ja zawsze mam dluzsze zadbane i nie mam trdunosci ze zdejmowaniem, nie ma reguly czy najpierw masz nosic okulary czy soczewki., ja polecam miesieczne jonsona oasis, w necie kupisz za 70zl 6 szt do jednego oka, wiec za 140 bedziesz miala komplecik na 6 miesiecy - co tak naprawde wychodzi na dluzej, ponad 9 miesiecy, bo mozna nosic dluzej niz przez miesiac

Gość ślepotka
aha to z paznokciami naprawde nie ma problemu jak piszecie?? słuchaj na opakowaniu moich soczewek mam też oznaczenia BC krzywizne bazową - 8.6 i DIA średnice-14.2 czy gdybym kupowała z innej firmy to równiez musze dobrać nie tylko z identyczną mocą ale z tymi parametrami?? prosze napiszcie mi jak to jest

Gość agajek
pewnie ze mozesz innej firmy ,poprobuj sobie ktore ci pasuja, na allegro jest tanio polecam ten sklep sa i na allegro i poza : http://hamerlik.com/ -u nich szybko i na sztuki ,dlugo u nich zamawialam obecnie od dluzszego czasu kupujemy soczewki i plyn w Rossmanie (tam jest jeden rodzaj) koszt podobny do tych co zamawialam a ze mam teraz Rossmana pod reka i corce te ich soczewki pasuja to przy nich pozostala

Gość ślepotka
agajek i olaaa prosze napiszcie mi jeszcze co z tą krzywizną i średnicą jak pisałam wyżej

Gość agajek
wiesz teraz to nie mam przed soba soczewek corki zeby porownac ale te parametry o ktorych piszesz zzawsze na opakowaniu sa podane i trzeba poprostu odpowiednie wybrac ......

Gość wiesz co generalnie
to z krzywiznami i średnicami jest problem:/ Ja nosiłam soczewki jednej firmy, ale chciałam lepsze, gdy wybrałam właśnie air optix mające identyczne parametry niestety okazało się że źle w nich widzę, z kolei johnsona jak kupilam z zupełnie innymi parametrami okazało się że sa idealne. Rozumiem że babka dała ci obie soczewki -1? Nie powinna była, na każde oko powinna być inna, właściwa czyli -1 i 0.75, a nie mocniejsze:/ Moja rada jest taka abys w jakimś salonie kupiła pare wypatrzonych soczewek na próbe i zobaczysz czy ci spasują. jak tak to kup na allegro

Gość ślepotka
wpisałam na allegro z tym BC 8.6 i rzeczywiście wyskoczyły:) czyli teraz już rozumiem dziękuje Wam za odpowiedzi! gdybym miała jeszcze jakies pytania to napisze

Gość slepotka
no dała mi na jedno oko mocniejszą soczewke, niewiem dlaczego.. do tego dokupie sobie okulary, do noszenia po domu, ale już wtedy jedno -1 a drugie 0.75, tak mi przynajmniej kazała okulistka. aha i za miesiąc mam się zgłosić na kontrole

Gość agajek
teraz sobie przypomnialam ze corka miala srednice 14,2 i 14,0 i obie jej pasowaly ja tylko zwroce ci uwage aby raczej kupowac duze opakowanie plynu do soczewek bo w tych duzych jest zawsze dolaczony pojemniczek do soczewek a w mniejszych nie ma niestety i pozniej problem kuic samo opakowanie tzn.sa ale to sie nie kalkuluje....i zawsze miej soczewki w zapasie bo moze sie zdarzyc ,ze szybciej sie zuzyla niz powinna

Gość agajek
moc soczewek jest zwykle inna niz okularow ,soczewki ciut slabsze bo one sa bezposrednio na oku ,moja corka ma polowke mniejsze soczewki niz w okularach

Gość agajek
nie wiem czemu ci zawyzyla moc w jednym oku na -1 skoro masz 0,75? ale jak dobrze widzisz to niech bedzie ,pewnie 0,5 by wystarczyly tez

Gość ślepotka
tak wiem bo okulistka mi powiedziała że w tych dużych są pudełeczka, kupiłam duży płyn a taki bardzo malutki (60ml) dostałam za 1 zł do tego i w nim też było pudełeczko.. :) aha co do tych pudełeczek, po wyciągnięciu soczewek wylewamy płyn i myjemy to pudełeczko wodą??

Gość no to daradzam
jednak kupić dwa opakowania soczewek, na jedno oko -1, na drugie -0,75. Generalnie właśnie zwykle soczewki sa słabsze niz okulary, ewentualnie identyczne, ale żeby dac mocniejsze to głupota:/ Kup na razie u optyka jedną pare soczewek jakie chcesz spróbować, zwykle za pare placiłam w okolicach 40 zł. Wypróbujesz i zobaczysz ci ci pasują. Bo niestety te parametry nie przenosza się w 100% - u mnie właśnie innej firmy z tymi samymi parametrami nie sprawdziły się kompletnie:/

Gość no to daradzam
Absolutnie nie myjesz pudełeczka wodą! Pudełeczko ma byc opłukiwane tym samym płynem co przechowujesz soczewki. Płyn jest jalowy, woda niezupełnie..

Gość misisipi
okulary nosze od 7 lat. w tym roku na lato chciałam się przerzucić na soczewki, kupiłam 3-miesięczne, za 100 zł, do tego płyn za 50 zł, tym samym kase wyrzuciłam w błoto, bo nie potrafię w tym czymś funkcjonowac:( strasznie źle się czułam w soczewkach:( więc jesli mogę coś polecić to kupujcie na początek jednodniowe, żeby sprawdzić jak się czujecie... albo tygodniowe-o ile takie są, bo niestety nie wiem;/ w każdym razie życze powodzenia i dobrego noszenia:) ja zostaję przy okularach:P

Gość ślepotka
do no to odradzam dziękuje za odpowiedź co do mycia wodą:)

Gość ślepotka
właśnie założyłam sobie soczewki i moje dzisiejsze odczucia są troche inne.. co prawda soczewek na oczach nie czuje ale czuje jakbym miała bardzo wrażliwe oczy, czy to normalne??

Gość no to daradzam
Sprawdź czy soczewka jest na właściwą strone, połóż ją na dłoni w zagięciu i zegnij, jeśli brzegi idą do środka to ok, jesli za zewnatrz się wywijaa to zmień strone i założ. Sprawdz czy nie jest brudna

Gość ślepotka
zdjęłam je, przepłukałam w płynie i znów załozyłam, sprawdzałam tez czy jest na dobrą strone i jest:) teraz jakby lepiej, juz nic nie czuje, jedyne co to widze wyraźnie:D

Gość ja myślę
hej ja mam wadę -1,5 i przez ok 2 lata nosiłam soczewki i trochę czasu minęło zanim znalazłam te odpowiednie dla siebie na początku kupowałam AIR OPtix bardzo dobre ale drogie, potem kupowałam te z vision express - dobre ale drogie i wreszcie u zwykłego optyka znalazłam idealne dla siebie - z jonhsona, nie pamiętam nazwy ale na pewno miękkie, 2tygodniowe z możliwością noszenia do msc - kupowane na sztuki 22 zl za jedno szkło:) najlepsze jakie miałam, bardzo polecam:) w razie potrzeby mogłam kupić jedno szkło:) każde nosiłam do ok msc - po prostu czułam kiedy się już zużywają. Tylko popełniłam jeden błąd - nie miałam i nie używałam w ogóle okularów - okulistka mi przygadała, że nawet nosząc szkła dobrze jest chociaż w domu je zdjąć na chwilę, parę godzin i ubrać okulary żeby oko odpoczęło. Więc zrobiłam sobie super okularki, cienkie, bez oprawek, bardzo delikatne i naprawdę mi się spodobały, przez kilka dni się przyzwyczajałam a teraz to noszę okulary cały czas a soczewki zakładam okazjonalnie:)

Gość ślepotka
mi bardzo zależało na soczewkach bo jakoś nie moge się wyobrazić w okularach:D oczywiście okulary również kupie, żeby chodzić sobie w nich po domu, nie tylko w samych soczewkach.. jak narazie to jestem zadowolona z tych co mam na oczach, co prawda dopiero drugi dzień ale myślę że będzie dobrze:) moje podejście do tego było takie, że warto spróbować, czemu nie, jeżeli w soczewkach będzie mi dobrze i wygodnie to przy nich pozostane:D

Gość ślepotka
aha jeszcze byłabym wdzięczna jakbyście mi napisali jakiś wasz sprawdzony płyn do pielęgnacji soczewek, teraz mam iWear 360ml, kupiłam go za 45zł, może macie jakieś tańsze??

Gość no to daradzam
Płyny są raczej w podobnych cenach. Ja za B&L tez płace u optyka 45 zł za 360, ale na allegro za dwa takie płyny i jeden 120 ml place 60 zl... A dodam że płyny sa oryginalne i z data wazności

Gość ślepotka
tak tanio?? ale z jakiej firmy kupujesz te na allegro???

Gość Bauchlomb firma