Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monika mama Kuby

Po co jest ta szatka do chrztu???

Polecane posty

Gość Monika mama Kuby

Po to by położyć ją na dzieciaczka? Czy ja też potrzebuje. Moja sytuacja jest inna, bo mały nie będzie leżał :) ma już 11m-cy więc będzie siedział na rękach. Ogólnie na chcrzest będzie wyglądał inaczej niż pozostałych dzieci, bowiem mały był chrzczony w szpitalu, ogólnie większość życia tam spędził i teraz dopiero robimy dopełbnienie chrztu w kościele. W naszym przypadku nie będzie polewania główki itp. Potrzebuję w takim razie tą szatkę? Święce mam. Co jeszcze konieczne?

Gość aser
a rob jak Tobie wygodnie

Gość Monika mama Kuby
No wygoda dla mnie to nie brać tej szatki, bo nie wiem po co ona jest? Mam jednak obawy, ze nie wezmę, a okaze się, że potrzebna albo wezmę, a nie będę wiedziała co z nią zrobić :o:o:o

Gość aser
trudno ,mi doradzic ,nie wiem o jaka szatke chodzi

Gość aser
jakies to nie bardzo ,ubierz ,w to co Tobie sie podoba

Gość Monika mama Kuby
........ale właśnie to chyba nie jest do ubrania, bo są też te szattki w kształcie po prostu kwadratu jak chusteczka. Dlatego nie wiem czy to sie kładzie na becik, rożek itp? Jak dziecko jest malutkie?

Gość dfgh
podczas chrztu gdy stoisz z maluszkiem na rękach przy ołtarzu to matka chrzestna kłądzie tą szatkę na ciele dziecka a ojciec chrzestny zapala świecę. To na chwilę przed obrządkiem polewania głowy więc nie wiem czy jest potrzeba Ci ta szatka. Najlepiej idź do swojej kancelarii i zapytaj

Gość Jan124
Biała szatka sybmolizuje czystość, niewinność, przynależność do Chrystusa. Po głównej ceremonii chrztu, następuje namaszczenie, po nim włożenie białej szaty (z reguły chrzestna podaje ją księdzu i to on ją zakłada), a następnie zapalenie świecy przez chrzestnego.