Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fdsdfmam 35 lat a mowieSPOKO

mam 35 lat a mowie SPOKO

Polecane posty

Gość fdsdfmam 35 lat a mowieSPOKO

to taki przyklad...ale ogolnie wczoraj moja mama opierniczyla mnie za moj...jezyk.tzn o to jak sie wyslawiam...np w sklepie,w rozmowie z kims na ulicy... wydaje mi sie,ze zasob mojego slownictwa jest raczej(raczej?;))ok.. ale czy na codzien musze to udowadniac? czy tez uwazacie jak moja mama,ze 35-cipo latce,matce,zonie takie "gadki'nie uchodza?

Gość Kateeeeeee99
Nie rozumiem tematu

Gość moja babcia ma 75 lat
i też czasem mówi spoko:) czy jakieś inne powiedzonka moje czy brata;)

Gość fdsdfmam
wiesz...chodzi o to,ze nie gadam jak poeta;););). Moja mama uwaza,ze jezyk powinien byc "pielegnowany"i w domu,i w parcy i na grillu.ze nalezy zawsze i wszedzie pieknie sie wyslawiac.. tez tak macie?

Gość Solarisnoce
Nikomu nie musisz nic udowadniac. Waznym jest, aby dostosowac jezyk do sytuacji. Gdybys ty w ten sposob zwrocila sie do mnie (podczas pierwszego spotkania), to mimowolnie zakwalifikowalabym cie jako osobe slabiej wyksztalcona, inflantylna, wywodzaca sie raczej z malo obytego srodowiska. Istnieje cos takiego, jak kultura slowa, niewazne czy ma sie 30, czy 15 lat. Po zasobie slownictwa, jakiego dana osoba uzywa, mozna wiele wywnioskowac o jej wyksztalceniu, pochodzeniu itp. Vide psycholodzy kryminalni i grafolodzy, ktorzy na podstawie notatki, sporzadzonej przez przestepce, beda w stanie okreslic z jakich kregow dana osoba sie wywodzi. Podsumowujac moj wywod, to twoja sprawa, jaka opinie sobie wyrabiasz w spoleczenstwie, jednak nie dziw sie jesli opinia ta bedzie, powiedzmy, malo przychylna.

Gość maia..
ja jestem po studiach jezykowcyh dlatego jestem przyzwyczajona do poprawnego wypowiadania sie... zreszta u mnie w domu tez sie o to dba... ale np wczoraj moja mama zwrocila siostrze uwage, ze w czasie rozmowy telefonicznej z klientami mowi: dobra. zamiast dobrze. ze to nieprofesjonalne.. ja staram sie mowic poprawnie w towarzystwie doroslych (cioc, babc, rodzicow znajomych) ale w swoim mowie jak chce :p

Gość Taylor Momsen90
No i co z tego, moja mama ma 48 lat i mowi "nara"...

Gość taki poziom
Mama ma racje, ze jezyk trzeba pielęgnować, ale "cipo latce", jak sama siebie określiłaś w pierwszym poscie wszystko uchodzi, bo cipolatki tak już mają. Taki poziom.

Gość sfwefwegeergr
mam 28 lat a mowie spoko maroko

Gość nie przejmuj się ......
mamy mają już to do siebie że obojętnie ile mamy lat one nadal chcą nas wychowywać :) oczywiście nie można zachowywać się po 30tce jak nastolatka bo to nawet śmiesznie wygląda ale używanie w swoim gronie słów typu spoko czy nara nie jest niczym złym ja jak skończyłam 35 lat moja mama w pewnym momencie zaczęła wariować na temat mojego stroju i fryzury matko dobrze że siostra i brat którzy są starsi się za mną w pewnym momencie wstawili bo życia bym nie miała :) długie piękne włosy mam ściąć i zrobić fryzurę jaka przystoi kobiecie w moim wieku mającej dzieci męża zacząć nosić ubrania na styl ciotki bo nie przystoi biegać w dżinsach ( dżinsy to są dla młodzieży albo do sprzątania ) i klapkach po mieście to jedne z wielu tekstów mojej mamci na szczęście już odpuściła i nawet zdarza jej się powiedzieć ale masz ładne te długie włosy :)

Siema;)Wiek jw-w nicku.W pracy wiadomo trzeba się posługiwać poprawną polszczyzną ale poza tez lubie uzywać takie luzackie młodziezowe słówka.

ja też mówię spoko, mam 20 lat moja babcia ma 70 lat i mówi: zajebiście, rzuć się chlebem itd. ja tam nie widzę problemu