Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mloda 1111

wierzyć9786 lekarzowi czy usg ??

Polecane posty

Gość mloda 1111

jak myslicie co jest bardziej wiarygodne w wyliczeniu daty porodu lekarz czy usg ?? poniewaz po usg i wadze dziecka termin porodu mam na 5 wzresnia zas po wyliczeniu lekarzy termin mam na 13 wrzesnia. mialyscie podobna sytuacje ??

Wiesz co mloda 1111 ja mysle ze jednak po terminie miesiaczki jest bardziej wiarygodny termin porody, znam kilka przypadkow ze dziecko bylo wieszcze lub mniejsze i terminy z usg byly bardzo zbierzne a po dacie miesiaczki sie bardziej sprawdzily

Gość glogowianka z glogowa
ja tez mialam dwie daty 28 czerwiec i 2 lipca, urodzilam 17 czerwiec

W moim przypadku sprawdziła się data ostatniej miesiączki, choć przez całą ciążę wszyscy wmawiali mi , że liczy się USG. A rozbieżności były bardzo duże, bo aż 3 tygodnie. Termin z Usg miałam na 22 maj, z okresu (o ile dobrze pamiętam) tak w okolicy 12 czerwca. 5 czerwca wywołali mi poród.

a mi co usg to inna data wychodziła pp, ba z każdego wymiaru wychodziło inaczej. Jak po powrocie do domu sprawdziłam to po wymiarze główki się sprawdziło w naszym przypadku.

z usg mialam na początek maja, a z okresu początek czerwca. Zdecydowanie bardziej wierze wytyczonemu terminowi z miesiaczki ;)

Mi też wychodziła inna data z USG - na 15 maja, a z OM - na 15 czerwca - to równy miesiąc różnicy! Urodziłam 1 czerwca. Dodam, że pół ciąży brałam Fenoterol, tydzień przed porodem odstawiłam. Poród był planowany (cesarka). W dniu planowanego porodu rozpoczął się poród naturalny.

Gość nastka 234
z usg wychodzą rózne daty, czasem różnią się nie tylko od tego, co wylicza lekarz, ale tez same od siebie, ponieważ dziecko w różnym rytmie rośnie. Jeśli jest duże, to usg wykaże datę wcześniejsża, jesli małe, to późniejszą bardziej ufam dacie wyliczanej z ostatniej miesiączki

Data OM jest orientacyjna, najbardziej wiarygodny jest termin wykazany na podstawie pomiarów WYŁĄCZNIE do 12 tygodnia ciąży.Datę OM ustala się zakładając, że owulacja była 14 dc a tak owuluje (i to tylko w okolicy) nie więcej jak 30% kobiet. Niektóre owulują wcześniej a są takie, które nawet kilka tygodni później dlatego w takiej sytuacji zawsze ocenia się termin wykonując USG i to jest właściwa data.Ale.. dziecko i tak wyjdzie kiedy chce. Może urodzić się 2 miesiące wcześniej albo siedzieć do 42 tygodnia bez zamiaru wyjścia ;)