Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość europejka1

pomoc w j. polskim

Polecane posty

Gość europejka1

Bardzo proszę o pomoc w zadaniu . Mam napisac zdania ze zwiazkiem frazeologicznym z wyrazem mit w znaczeniu przenosnym .

Gość .....ot ..co.....
a nie chodzi ci przypadkiem o zwiazek frazeologiczny wywadzacy sie z mitolgii np syzyfowe prace itp? nie spotkalam sie jeszcze ze zwiazkiem frazeologicznym z wyrazem mit:O

Gość zizii
Nie wiem tez

Gość europejka1
nie chodzi o zwiazek frazeologiczny jak np; Syzyfowa praca ....tylko o ten wyraz mit w znaczeniu przenosnym

Gość europejka1
Tak sobie mysle czy np: "Rozwiać mit " to moze byc zwiazek frazeologiczny i z tym zrobic zdanie ?

Gość .....ot ..co.....
albo obalic mit moze byc

Gość europejka1
No właśnie nie wiem a tych zdań ma być kilka . Jak to mozna zrozumieć : " wyraz mit w znaczeniu przenośnym " chyba oszaleje bo siedze nad tym zadaniem caly dzien !!!

Gość Desztnik90
Dobrze patrzcie żebyście sam niy łoślepli:D

Gość europejka1
Polonista by się przydał :)

no jak to, no tak : mit to opowieść starożytna, wiec teraz nikt mitu nie pisze, tak? no wiec np. Jacek opowiada niestworzone historie na temat swojego dziadka, istne mity. choć w każdym micie musi być trochę prawdy...

Mam słownik związków frazeologicznych i nie ma tam niestety hasła "mit".

Gość europejka1
Dzięki wielkie . A gdzie w tym zdaniu jest zwiazek frazeologiczny ?

Gość europejka1
bebe be ale chodzi o wyraz mit w znaczeniu prznosnym tyle ze ja nie wiem co tak naprawde to znaczy . Obłęd!!!!!

jaki związek, jak ty masz napisac zdanie z mitem w znaczeniu przenośnym? związek f. to np syzyfowe prace, a ty masz zdanie z mitem, tak?

Gość zolzaa
wydaje mi sie ,ze zle zrozumialas to chyba ma byc zwiazek frazeologiczny z uzyciem mitow np "Drakońskie prawa" - bardzo surowe, bezlitosne zasady. Mitologii: "Pięta achillesowa" - oznacza słabą stronę; "tajnia Augiasza" - wielki bałagan, rozgardiasz "Koń trojański" - ukryte zagrożenie, ale też dar, który przynosi katastrofę; jest efektem bardzo zmyślnego działania wroga; "Róg obfitości" - jest symbolem bogactwa; "Syzyfowa praca" - zajęcie, którego efektów nie widać, mimo jego wykonywania; "Puszka Pandory" - wielkie nieszczęścia, problemy, których się nie spodziewamy; "Jabłko niezgody" - przedmiot kłótni, sporów; "Narcyzm" - postawa, która charakteryzuje ludzi zakochanych w sobie, nie widzących swoich wad; "Spoczywać w objęciach Morfeusza" - dobrze wypoczywać;

Gość europejka1
To jest zadanie z pierwszej klasy gimnaz. i brzmi : Napisz kilka zdań gdzie uzyjesz związu frazeologicznego ze słowem mit w znaczeniu przenośnym .

Gość europejka1
zolza dzieki ja to znam ale wydaje mi sie ze chodzi o cos innego

Gość europejka1
Dzięki wszystkim za pomoc . Gdyby ktoś wpadł na roziązanie tego zadania to jeszcze tu czekam ;)

Gość mala poprawka
spoczywac w objeciach Morfeusza to spac, a nei dobrze wypoczywac ;-)

Gość zolzaa
mature zaliczylam na 6 ale nie rozumiem tego:( nie ma zwiazkufrazeologicznego ze slowem mit ja zrobilabym to z przykladamiktore podalam wyzej ... daj znac jur=tro co to mialo byc

Gość europejka1
Dam jutro znac . Ciekawa jestem czy Polonistka sama będzie to wiedziała ? Zapomnialam napisac ,że zadanie jest z podręcznika '' Między nami '' Piszę zdania związków frazeologicznych z mitologii i napiszę kilka zdań z wyrazami : tworzyć mit ,obalać mit , rozwiać mit bo nie wiem ,ktore będą dobre .

Gość zolzaa
i jak?

Gość a może też wierzyć w mit
np. W firmie wszyscy długo wierzyli w mit, że ksiegowa jest w ciąży z dyrektorem. (znalezione)

Gość a może też wierzyć w mit
albo inaczej Ze względu na częste naprawy, powoli przestaję wierzyć w mit o niezawodności (i tu np. jakaś marka auta).

Gość europejka1
Wszystkim zainteresowanym podaję ,że chodziło związki frazeologiczne ze słowem mit .Czyli jak przypuszczałam i napisałam :) np : rowiać mit ,kultywować mit , tworzyć mit itp. Tak czy siak durne było to zadanie :P ale zrobiłam je dobrze ! :)