Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gosiak317

wybór studiów - pomocy...!!!

Polecane posty

A więc tak... chciałabym się zająć nie wiem menedżerstwem czy coś w tym stylu.. organizacja imprez... prowadzenie jakiegoś centrum konferencyjno - rozrywkowego... chyba wiecie o co mi chodzi.. jestem wlasnie przed maturą i musze do końca wrzesnia wybrac przedmioty.. ale zupełnie nie wiem, na jakim kierunku powinnam się skupić, na jakie studia powinnam iśc żeby móc własnie robić to, co napisałam.. ktos się na tym zna?? fakt, przegladalam uczelnie ale nie moge tego ogarnąć... punktu zaczepienia brak...

Gość
bo do tego nie są potrzebne studia :D ew. marketing i zarządzanie... ale przede wszystkim praktyka, praktyka i jeszcze raz doświadczenie :D

no tak ale na jakieś studia muszę iść... kurcze, należę do ambitnych osób... chcę się tym zajmować na poważnie, z tym wiążę swoją przyszłość.. właśnie organizacja, mieć na głowie sporo obowiązków, ludzi pod sobą.. móc aktywnie pracować nad projektami itp... ale... nie wiem jak powinnam się ukierunkować by móc tego dokonać.. jaki powinien być mój następny krok po zdaniu matury..

prawo?? nie wiem, raczej to chyba nie ma nic wspólnego z tym co chce robic... nikogo nie ma kto by zajmował się obecnie czymś podobnym???

Gość bezcycna
ja studiuję prawo :)

Gość panienka N-ka
zarzadzania i marketing ale nie mysl ,ze tak odpowiedzialna posade dostaniesz od razu -najpier czekalaby cie zwykla harowka pod innymi kierownikami i dopiero gdybys sie wyrozniala i byloby wolne miejsce to bys sama mogla takim zostac

Gość
turystyka biznesowa + język perfekt :D

prawo ma zwiazek z prawie kazda dziedzina naszego zycia. wydaje mi sie, ze takie wyksztalcenie pomogloby Ci sie lepiej odnalezc w wymarzonej pracy niz zarzadzanie i marketing. Prawo to konkret. Wlasnie je koncze :D

prawo ma zwiazek z prawie kazda dziedzina naszego zycia. nie wiem po jaka cholere ktos ma konczyc prawo jesli chce organizowac imprezy :o

a po taką, że większość laików wpada w panikę, kiedy dostaje pismo z USu UKSu, przychodzi im zawrzec prostą umowę lub pociagnac do odpowiedzialnosci nierzetelnego wykonawce. A z takimi sytuacjami na pewno w tej dzialanosci stykalaby sie na codzien

heh ja ogólnie myślałam tez nad psychologia sądowa.. prawo.. na prawo boje sie iść trochę... ale.. uważacie ze to zarządzanie?? język będzie sie szkolić cały czas bo z tym tez krucho przy moich nauczycielach ;/ a jeśli chodzi o ta harówkę to ja wiem jakie są realia i jestem na to przygotowana.. ale wierze, że sobie właśnie poradzę... nawet w agencji reklamowej bym mogła pracować.. nie dam pomysłami ale ich realizacją ;)

i tylko dlatego mieliby ludzie konczyc prawo?:D o kazdym kierunku mozna w ten sposob rzec

piszesz, ze jestes ambitna a boisz sie prawa? cos tu nie tak... a zarzadzanie i marketing.. hm, ja bym nie chciała studiowac kierunku, z którego ludzie sie smieja.

rozumiem, ze po polonistyce bedziesz miala szczegolowa wiedze dotyczaca zawierania umów?:D dziewczyna pyta, co moze studiowac. Podaje jej przyklad kierunku, ktory daje bewzglednie przydatne wiadomosci. Moim zdaniem duzo bardziej przydatne niz turystyka czy zarządzanie. Kierunki o niczym.

w takiej sytuacji to ja mogłabym sobie kurs jakis skończyć jesli chodzi o prawo, tak dodatkowo.. ale tu chodzi o szkolenie sie w konkretnym kierunku.. trudno mi okreslic co chce robic.. ale napewno praca aktywna, ciagle nowe zadania itp.. ja sie w tym widze wszytskim jak w raju.. wiecie napewno o co mi chodzi.. moze nie na samym szczycie.. ale musi byc to "coś"

taaaaaa akurat io prawie mozna sobie poczytac w necie, przestudiowac samemu kodeksy tez mi cos :D

Gość panienka N-ka
kasiasek - ja studiuje finanse i rachunkowosc a tez mam na nich prawo-i chyba na wszystkich ekonomicznych studiach ono jest -choc wiadomo,ze nie w tak rozbudowanym zakresie co do autorki-moze sprobuj zalozyc jakas firme :) to by ci chyba pasowalo :)

Gość bezcycna
Zgadzam się z Kasiasek. Prawo daje szerokie możliwości, nie tylko jako pracownicy panstwowi typu sędzia, prokurator (choć ja akurat myślę o aplikacji sędziowskiej). Mojego ojca szef jest komendantem straży (nie pożarnej) i jest po prawie. Zresztą kto teraz po studiach pracuje w zawodzie :) Coraz rzadziej się zdarza niestety

dziwne? to byloby glupie :d kuc na pamiec wszystko zeby umiec umowe napisac (tez mi wyczyn- miliony umow sie zawiera i pisza je ludzie nawet ze srednim wyksztalceniem:D)

ja się nad prawem zastanawiałam kiedys.. ale boje się tego, że mnie to przestanie kręcić.. w tym sensie.. natomiast... ja wiem jak jest teraz u mnie w liceum.. przez te 3 lata organizowałam każda otwarta akademie, jeździłam na reklamowanie szkoły, pomagałam organizować dni otwarte itp.. wszędzie mnie było pełno.. czułam się potrzebna i przydatna i to mi się podoba... inni mnie rozumieli, nawet chwalili i dlatego chce robić właśnie coś takiego ale na poważnie. Jestem pewna tego na więcej niż 100%. tylko z obraniem tego kierunku nie wiem jak to jest.. bo ich jest mnóstwo, wiele podobnych do siebie.. i jaki w tej sytuacji byłby najwłaściwszy...

Gość bezcycna
Ellinka zgodzę się, że można samemu anazlizować kodeksy. Ale czytać a interpretować to znaczna różnica. Bo życie nie zawsze toczy się wg kodeksów i paragrafów. Bywa tak, że ciężko jest znaleźć odpowiedz w książce

Ellinka, nie martw sie, podobne przekonanie o prawie co Ty, ma wiekszosc Polakow (jak wiadomo znamy sie na wszystkim, rowniez na medycynie). Zdziwilabys sie jednak, w jak duzym jestes bledzie, co do "poczytania w necie" i "przegladniecia kodeksow". Oprócz kodeksów, istnieja jeszcze ustawy, rozporządzenia, zarządzenia, akty prawa miejscowego, do tego orzecznictwo i doktryna. Na podstawie kodeksu możesz sobie najwyzej sprawdzic kare za morderstwo (148 KK), ale konia z rzedem dla laika, ktory bedzie potrafil z tegoz kodeksu wyciagnac informacje dotyczace kontratypow, okolicznosci wylaczajacych wine, rozroznic zbrodnie od występku i przestepstwo od wykroczenia oraz czynu.

prawo jest uniwersalne i tyle. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego miałoby to byc dziwne? Ludzie po prawie robią przeróżne rzeczy, a znajomosc obowiazujacych przepisow nikomu jeszcze nie zaszkodzila, wiecej - ignorantia iuris nocet :)

Gość bezcycna
gosiak317 w takim razie powinnaś iść na marketing i zarządzanie ;) Ellinka dlaczego wszysycy myślą, że na prawie wkuwa się wszystko na pamięć? gówno prawda :) gdybym ja miała to wszystko na pamięć wkuwac to bym się wykończyła