Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Evika87

PLANOWANE CESARSKIE CIĘCIĘ

Polecane posty

Witam wszystkie mamy i przyszłe mamy..mam do was pytanie jak wygląda planowana cesarka,tzw w szpitalu.Ja mam planowana i nie wiem co mnie czeka kiedy pójde do szpitala czy dzień przed zabiegiem.PIerwsze cc miałam nie planowane po 9-cio godzinnej mordowni i byłam uspana...Proszę o rady

Gość USTALA DATE I GODZINE
KAZA SIE WYMYC,ZROBIA LEWATYWE, ZBADAJA EKG ITP, ZAPROSZA NA SALE, PODADZA ZZO LUB OGOLNE,ZALEZY OD SZPITALA, ANESTEZJOLOG BEDZIE STALA KOLO GLOWY, 2 LEKAZY PRZY KROKU, POLOZNE I PEDIATRA Z BOKU, ZROBIA CESARKE, ODDADZA DZIECKO PEDIATRZE I ZACZNA CIE ZSZYWAC

A idzie się dzień wcześniej do szpitala?Np po to żeby zrobili wszystkie badnia np krwi?

Ja miałam planowaną cesarkę.Dziecko było ułożone pośladkowe,lekarz zadecydował że tak będzie lepiej niż obracać na siłe(na co i tak bym się nie zgodziła!) W szpitalu w którym miałam cc pracowała moja gin.Dostałam skierowanie do szpitala -cięcie miało odbyć się w czwartek.A ja w szpitalu miałam się stawić we wtorek rano. Pierwszy dzień w szpitalu koszmar! Na porodówce tłok taki że kazali mi się przebrac w koszulę i ....czekać na korytarzu na wolne łóżko!😠I czekałam sobie tak prawie 3 godziny ;) Chodziłam wcześniej do szkoły rodzenia więc nie trzeba było wypełniać ,,wywiadu" gdyż wszystko było zrobione na zajęciach,musiałam przedstawić kartę ciąży oraz wszystkie badania jakie robiłam.Tego dnia miałam robione 2 razy KTG,1 raz usg oraz byłam badana ginekologiczne.Później miałam ,,spotkanie" z lekarzami którzy robili mi cięcie.Zapytali sie jakie znieczulenie wybieram oraz powiedzieli jak to miej więcej będzie wyglądało. Na 2 dzień było ktg,mocz oraz pobranie krwi,anestezjolog poinformował mnie jak będzie robił znieczulenie oraz jak będe się czuła w trakcie oraz po.Zabieg miałam wyznaczony na 7 rano,o 5 zrobili mi pobudkę,zrobili lewatywę,kazali iśc pod prysznic.Później podłączyli kroplówki,założyli cewnik i po wszystkim.

Gość aniabionn
dzięki, rzeczowo i konkretnie

a jak ja będę miała możliwość wyboru znieczulenie....to które jest lepsze ogólne czy ZO?

co do wyboru między zzo i ogólnym to nie ma większych dylematów, bo bez wątpienia lepsze i bezpieczniejsze jest zzo. Bardziej zastanawiający, przynajmniej dla mnie, jest wybór między zewnątrzoponowym a podpajęczynówkowym, bo ona sa dosc podobne, a jednak ... muszą się czymś konkretnym różnić (nie chodzi o kwestie techniczne typu, że jedno ma rureczke a drugie nie). Zastanawia mnie, któe jest bezpieczniejsze, bo jednoznacznej odp[owiedzi nigdzie nie znalazłam

Gość zespół touretta
Zaraz przyjdzie annemarie24 i was oswieci, ona miala juz 20 cesarek i robi je sama w domu, bierze scyzoryk irobi ciach ciach i po cesarce.

KTG-zapisuje ryztm serca dziecka i skurcze macicy-gumowy pas, ktorym opinaja brzuch a czujniki przekazuja dane do urzadzenia. Trwa moze ze 20 minut, ale podczas porodu tez jestes do tego przypieta, przynajmniej na poczatku. Ja lezalam ok. 24 h(do momentu odlaczenia cewnika), dziecko obok mnie od razu przy piersi, kiedy dzwonilam polozna przychodzila go podac do karmienia albo przewinac, kiedy wstalam juz sama go bralam do siebie. Ale to nie w Polsce

raz mnie chyba umyly, zmienialy tez podklady w tym pierwszym dniu,potem sama poszlam pod prysznic

Gość Mama jak inne
Ja po planowanej c wyszlam trzeciego dnia do domu bo bardzo dobrze sie czulam. 3-4 dni to standard. Dzien po cesarce wstalam i sama poszlam pod prysznic, siedzac na taborecie sie umylam.