Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marc.b.

Jak teraz wyglądaja chrzciny??? Pomocy, nie z Polski i nie wiem, co robić!

Polecane posty

Gość marc.b.

Witam, będę za miesiąc matka przy chrzcie. Nie jestem z Polski i nie wiem, jak wyglądaja chrzciny. Śmieją sie często ludzie, że jest duzo wódki i inne jedzenie i takie jakby święto. :) Ale to chyba tylko w filmach??? Jak wyglądają chrzciny, co będą=e robić jak będę matką przy chrzcie? Mam kupić jaki prezent (dla kogo - rodziców, dziecka)? Czy Polak tez daje pieniądze na chrzciny, jak na ślub? Komu? Przepraszam jeśli źle napisałam po polsku.

Gość arnika877
Nie z Polski mowisz....A skad jestes?Bo klawiature masz polska...:P

Gość kdskdskkk
bo ona byc z Africa i byc madka pszy hszest bo polaki lubiom tyh z Africa i biorom za madki i tadki

Gość marc.b.
z Kandy:) klawiature mam polska, bo mieszkam teraz w Polsce, dlatego będe brać udział w chrzeście

Gość marc.b.
z Kanady

ty jako matka chrzestna kupujesz szatke biala do chrztu.czasami jest to koszula a czasmi taka jak by husteczka.mozesz dac pieniadze w kopercie z jakas pamiatka.lub kupic jakis prezent.a najlepiej zapytaj rodzicow dziecka co by woleli zeby dziecko dostalo.a moze zaloz mu lokate w banku gdzie rodzice beda mogli wplacac pieniadze dla dziecka i bedzie mialo na przyszle lata

Gość marna ta twoja prowokacja

Gość marc.b.
Lokata nie może byc, nie mam pieniędzy duzo, jeszcze studiuję:)

ja jestem mamą chrzestną 2 dzieciaków, a za tydz są chrzciny mojej córci. w kazdym raziem mama chrzestna ma kupić wyprawkę do chrztu czyli sukienkę, jakieś spodenki czy cos pod spód, bieliznę czyli koszulka, śpiochy, czapeczka, buciki, coś na górę jakby chłodno było np kombinezon lub płszczyk czy coś takiego, zresztą idż do sklepu z rzeczami od chrztu i tam ci dadzą wszystko. kasy już nie dawaj bo i tak za to jakieś 150 zł jak nic zapłacisz...

Gość Przemka
od kiedy to chrzestna ubiera dziecię? Ale jeśli takie życzenie maja rodzice - to nawet fajniej i wygodniejm, nie trzba się martwić o prezent. hihih Chrzestna powinna zakupić jedynie biała szatke, jesli potrafi to cudnie by było gdyby na tej szatce lub chustce (bo różne są wersje) wyhaftowała imię, datę chrztu dzieciątka - super pamiątka - można sobie takie na allegro zamówić. Ja mam dwoje chrześniaków i jednemu z allegro zamówiła, drugiemu znajoma wyhaftowała. Prezentów nie dawałam, jedynie pieniądze. Ale taka była wola rodziców. Na roczek zakupilam prezenty. w granicach 200zł.Oczywiście w porozumieniu z rodzicami. Co do uroczystości... to w kościele musisz uważać na słowa księdza, on wyrażnie powie kiedy będziesz musiała tę szatkę położyć na dziecku. I na tym konczy się Twoja rola. Oficjalnie. Pozdrawiam,a uroczystośc po to już zależy od tradycji rodzinnych ..może być uroczysty obiad lub wielka popijawa. lub to i to. hihi Jak kto woli i co preferuje. Pozdrawiam.

Gość emicut
jedni robią jak weselisko a inni kameralnie tylko rodzice i chrzestni ewentualnie jakas babcia. Tylko zalezy tez czy rodzina jest z daleka czy nie. czasami sie robi chrzchrzciny dla wszystkich ale niekoniecznie. U nas wódki raczej nie bedzie, no moze wino, ale kto mapić? ojciec dziecka? dziadek dziecka? a moze chrzestni? raczej nie. pępkowe to co innego ale chrzciny? to obiad, torcik, deser i koniec chrzcin. Nie ma muzyki ani tańców więc to tylko taka skromna uroczystośc. Oczywiście elegancka musi być nie taka codzienna

Gość emicut
liczyc jak ci cos ktos kupi? ja tam nie licze świecęi szatkę sama sobie kupiłam nie licząc na cud od chrzestnej. Ona nawet nie zadzwoni inie zapyta co kupic.

Gość mama klaudii
u nas jest tak że to chrzestna ubiera dziecko do chrztu a chrzestny kupuje świece i szatke .... dla córci mielismy wszystko sami kupowac ale pewnego dnia zadzwoniła siostra meza. ( chrzestna) i spytala kiedy mamy czas podejsc z nia do sklepu i poogladac ubranka do chrztu ... kupila sama nikt jej nic nie wspominal tak samo moj brat sam kupil swiece i krzyzmo i przed chrztem zadzwonil ze ma abysmy nie kupowali .... oprocz tego mala dostała od chrzestnych prezenty od brata kolczyki i łańcuszek od szwagierki pieniadze 500 zl. :)