Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość weroniśka.w

właśnie urodziłam- wasze relacje

Polecane posty

Gość weroniśka.w

napiszcie dziewczyny te które urodziły o porodzie, wasze odczucia, czy to bardzo boli, jak ten ból sie powiększa? i czy parcie to też ból, czy skórcz, i czy boli wydalenie, czy raczej to poprostu duzu wysiłek? strasznie boje się porodu i chciałabym wiedzieć czy te skurcze mozna zcierpieć?

porod da sie zniesc.kazda ma inne odczucie bolu i kazda inaczej to znosi.u mnie nie bylo zle poszlo w miare szybko i sprawnie.nie bylam tez nie wiadomo jak zmeczona po wszystkim.przede wszystkim nie wrzeszcz jak przesz bo tylko energie tracisz,lepiej zacisnij zeby i przyj szybciej pojdzie :)

Gość weroniśka.w
a czy parcie jest takie samo jak przy kupie? troszkę czuje się ze się przeciska, tylkoze kupa jest cienka a dziecko szerokie i chyba ten ból parcia wydalania jest dosc piekący, rozsadzający?

Gość bondymin
Chyba każda kobieta emocjonuje się tak pierwszym porodem. Jak już urodzisz, a następnie usłyszysz na porodówce, jak idzie innym kobietom (wszystkie krzyczą tak samo:)) - dojdziesz do wniosku, że to normalny, fizjologiczny proces, którego żaden opis nie jest w stanie oddać tak naprawdę. Można mówić, że skurcze rozwierające przypominają okres, a parte wydalanie, ale "tego" moim zdaniem nie da się z niczym porównać. Z mojego doświadczenia - parcie to był lajt, w porównaniu z dłuugą uwerturą :P Czekałam na to 10 cm jak na zbawienie - najciężej było właśnie między 8 a 10 cm. Po urodzeniu synka - ból przeszedł natychmiast. Ulga była niewyobrażalna. Generalnie poród wspominam bardzo dobrze, chociaż rodziłam w sumie dobę. Nie bój się - myśl sobie w trakcie, że wszystko możesz przetrzymać, a jeśli w którymś momencie w to zwątpisz - znaczy, że narodziny są już bardzo blisko :) Naprawdę dużo zależy od podejścia. Życzę Ci równie fajnych wspomnień, jak moje własne. :)

Gość joojjjj
załatw zzo i po problemie - boli jak cholera, zresztą na you tube sa filmiki z porodu to jak masz odwage to popatrz!!!

ja myślałam, że już zapomniałam o porodzie i nawet pozytywnie to wszystko wspominam, aż dziś mój mąż włączył nagranie z tel z mojego porodu :) Nawet nie wiedziałam, że coś nagrywał. Zaledwie 8 sekund wystarczyło żeby łzy napłynęły do oczu :)

Gość wrzesniowa mamuska
W moim przypadku samo parcie nie bolalo, wiedzialam ze zaraz malenstwo bedzie na swiecie i koncentrowalam sie na wskazowkach poloznej. Naciecie, czyszczenie i zszywanie rowniez bylo bezbolesne. Po porodzie strasznie sie trzeslam z zimna, sil mi nie brakowalo choc poczatkowo wstawanie z lozka kosztowalo mnie sporo wysilku. porod wspominam dobrze trwal 3h a skurcze przepowiadajace ktore bolaly najbardziej trwaly moze 20min

nie wiem co bym zrobila bez znieczulenia, bol okropny, najgorszy w zyciu, ja plakalam juz z bolu przy 2 cm wiec dostalam znieczulenie, ale najgorzej bylo przy 8 cm, to wtedy kobieta ma mysli o smierci i juz wiem dlaczego ;) ja darlam sie jak glupia jak dochodzilam do 10 cm a samo parcie to przyjemnosc przy porodzie, nie krzyczec tylko przec i nie wypuszczac powietrza to idzie bardzo sprawnie, a jak dziecko juz wyjdzie to jest cudowna ulga i milosc ;)

Gość weroniśka.w
a co się stanie jak podczas parcia złapię jednak powietrze? uczyłam się na szkole rodzenia ze trzeba wpompowac powierze do brzuszka i przec oczywiście na bezdechu z ok 20 sek. No a jak tych 20 sek nie wytrzymam i po 15 wypuszczę? co się stanie?

nie ucz sie teorii, masz przec i tyle, nie wydychac powietrza, dasz rade, polozna Ci powie co i jak ;)

jak ja zaczęłam wypuszczać powietrze podczas parcia, bo już nie miałam siły to dostałam opierdol od położnej i przy następnym skurczu była już pełna mobilizacja :)

hmmm... nic z tego już nie rozumiem:-/ u mnie mówili na szkole rodzenia, że jak będziemy przeć to mamy wypuszczać powietrze, bo niby wtedy wszystko się rozluźnia i dziecko się powoli wysuwa. Że z tym zaciskaniem zębów, to była stara szkoła. Zobaczymy jak będzie w praktyce. Postaram się dać wtedy znać.

Gość gość niedzielny .
figa- takie sapanie, wdech , wydech szubciutko to podczas skurczu. Podczas parcia trzeba zacisnąć usta, i przeć bez powietrza.