Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sonda uliczna

Ślązacy - stereotypy - czy musimy z nich robić debili?

Polecane posty

Gość sonda uliczna

jestem krakusem i tak się składa, że od paru lat mieszkam na Śląsku i od dawna zachodzę w głowę, dlaczego Ślązacy często postrzegani przez ludzi z zewnątrz jako takie poczciwe, pracowite acz lekko debilne chłopki roztropki. Przecież to są zupełnie normalni ludzie, mający takie same problemy, radości i pasje jak inni, więc w czym problem? Pomijając fakt, iż używają gwary, co już czyni ich 'innymi', "winne" są też chyba lokalne, typowo śląskie media, którym się wydaje, że skoro już są dla Ślązaków, to muszą w koło Macieju nadawać prymitywne piosenki na poziomie disco polo, tak jakby na Śląsku nie istniały gusta bardziej wyrafinowane. Przecież jest cała masa znamienitych osobistości w świecie kultury, którzy szczycą się swoją "śląskością", a nie wierzę, żeby odpowiadał im taki repertuar. A pamiętacie taki serial o Ślązaku i warszawiaku (warszawiaka grał Buczkowski)? Ślązak odgrywał tam rolę ewidentnego przygłupa. Przykłady można mnożyć... A o Wy o tym myślicie?

Gość fdsdfs
90 % mieszkanow slaska to przyjezdni

Gość ja kompleksów z tego powodu
nie mam, kocham Śląsk i Ślązaków, w znakomitej większości to bardzo szczerzy ludzie i lubią czystość :)

Ja uważam że dziewczyny ze Śląska mają najfajniejsze "kobiece kształty" w całej Polsce (pupy, biodra, uda, piersi itp) :classic_cool:

Gość sonda uliczna
no właśnie, oni są inni, ale bardzo pozytywnie "inni", bardzo serdeczni ludzie, a i sam region jest bardzo ciekawy i powinno się go inaczej promować niż tylko poprzez piosenki w stylu 'upcy-dupcy, siedzimy i pijemy piwko po szychcie' - zobaczcie telewizję TVS - ilekroć włączę to właśnie takie "teledyski" serwują, no chyba, że mam wyjątkowego pecha

Gość g. prawda
kobiety takie same jak w całej Polsce, tylko bywają bardziej ułożone, gospodarne, porządne, oczywiście te z prawdziwych śląskich rodzin, a najlepszy to jest chop śląski - w barach szeroki w d**pie wąski :))

nie znam bardziej goscinnych i serdecznych ludzi niz Slazacy,a troche regionow Polski zaszczycilam swoimi wizytami. Moj wujek ktory mieszka na slasku ( z dziada pradziada),na pytanie ,,czy jest polakiem czy niemcem",zawsze odpowiada Slazakiem. Wiele kontrowersji budzi temat slaska i slazakow,ale generalnie ,to dobre ludziska.

ta chopy ze slaska sa przystojniejsi i lepi wygladaja bo sa robotni ale za to wredoty,a ci z polnocy to takie jakies mdłe :D no i oczywiscie slazaczki sa o niebo przystojniejsze :P za to gorolskie hadzajki same palcem do dupy nie umią trafic :classic_cool:

Gość oto klasyczny przykład

Gość Ślązaczka z krwi i kości
a ja urodziłam się na ślasku, mieszkalam tu 25 lat, teraz od roku mieszkam w wielkopolsce i jestem bardzo cieplo przyjeta. Az dziw bierze, kiedy przyznaje sie do swojego pochodzenia, jak nagle wszyscy lgną do hanyski :P

Gość dyskusja ogólna 5
Ja słyszałem odwrotnie: chop ślunski - w dupie szeroki , w barach wunski :D

Gość Give me that feeling
Zgadzam się że Ślązaczki mają najlepsze tyłeczki ;-)

Gość tralallelelialeld
Ślązaczki są takie same jak inne

Gość slazaczkazeslaska
Dobry wątek, to nie media są winne, że Slązacy są źle postrzegani tylko... POLACY. I zdrajcy, na których przeszli stronę jako ludzie pokojowo nastawieni do życia. Nie chcieli wojować no to przeszli na stronę zdrajców - ci doprowadzili ich do ruiny okłamując nas na prawo i lewo. Nikt nie powiedział Slązakom prawdy, a mianowicie - juz choć tyle - że pomiędzy wojującą Polską, a wojującymi Niemcami jest Sląsk, o którzy jedni i drudzy się zawsze ...bili. Slązacy to ludzie prości można rzec, Polską się nigdy nie interesowali zanadto. Władza skończyła się tu logiczna około 1700 roku i wtedy przyszli Niemcy. Problem w tym, że tym ludziom nikt nie powiedział, nie wytłumaczył, że na tych wielkich Niemcach nic się ani nie zaczęło ani skończyło. No Zydzi mieli szansę skończyć się na nich w Europie i tyle. No co więcej - jako ludzie prości nie mają Slązacy kultury wysokiej o jaką chodzi panu, który założył ten wątek. Stąd jest jak jest. Nie lubili walczyć to poszli gdzieś, gdzie im się COŚ WYDAWAŁO - dali się oszukać moim zdaniem. Zresztą - pomijając już wiele - jaki plan powinna była przyjąć była Polska w roku 1989 inny niż rozbicie dzielnicowe? Nie było takiej możliwości z wielu powodów. które w sumie trudno dziś zrozumieć bo MOIM ZDANIEM od razu trzeba było wyznaczyć granice dawnych rozbiorów i finał. Przynajmniej by Śląsk do Europy należał. A tak?

Gość ślazaczkazesląska
Zresztą zauważ pan , krakus, że nawet do dziś KTOKOLWIEK na Sląsku robi tzw. kulturę wysoką to nie jest to Ślązak. To są to Polacy - nie Niemcy. Niemcy jak tu przyszli to mieli swoją kulturę wysoką. Zresztą Polacy też. Ja osobiście wolę mieć spokojne życie w kulturze niskiej śląskiej MOJEJ niż wybijać się na kogoś kim... w rzeczywistości nigdy jako Ślązaczka nie byłam. No chyba, że Slązacy by rządzili się tak dobrze jak harowali. Ale nie umieli. A czemu? A to ten sam problem jest w Polsce też bo kultura wysoka w tym kraju to nie wiem czy istnieje tak na codzień. Na Zachodzie w metrze Bach czy Mozart leci na stacji, a w Polsce? No skądś się wzięło to śląskie disco polo. Skądś przyszło.

Gość slazaczkazeslaska
Moim zdaniem te wszystkie media slaskie to jest dowód na to, że W SUMIE Slązacy nie są Polakami bo np. jest to nacja o wiele bardziej muzykalna niż Polacy. Polacy to obżartki i pijaki, ale muzykalni nie są. Z trudu górniczego bardzo trudno zrobić kulturę wysoką bo wielcy uczeni nie pracują na kopalniach. Łatwiej już z gór coś ściągnąć w tym stylu. Niemniej Sląsk jest odrębnym miejscem i odrębną od polskiej kulturą. Trochę z niej przejął. Co? No głównie język i wiara się utrzymała - katolicyzm. Tak pewnie byłyby tu drugie Czechy. Stamtąd mamy korzenie. I tyle jak dla mnie.

Gość a pow dlaczego
O takich miastach jak Sosnowiec, Dąbrowe Górniczą, Będzin czy Czeladź mówi się, że to Śląsk?? Skoro to jest Zagłębie Dąbrowskie :P

Gość slazaczkazeslaska
No to jest wiek XX już, ale Śląsk to jest historia regionu od roku około 850 po Chrystusie. No to tak trochę do tyłu, do tyłu proszę. XX wiek to sporo zawirowań i dwie wojny światowe. GDYBY tak myślę na Śląsku była jakaś kultura wysoka oprócz kościoła, który był tu zawsze OD WIEKÓW bardzo mocny i silny to może by to wszystko nie wyglądało tak jak dziś. Ale nie było takiej kultury i jest co jest. Czy jest dobrze? No zawsze lepiej mieć swoją wysoką kulturę. Tak myślę. Bo się w biedę i ruinę nie wpadnie - wysoka kultura to też wykształcenie przeważnie i pewna znajomość świata większa. ALE - tak myślę - to samo powinno stosować się do polityków. Nie tylko, że KTOŚ COŚ ROBI, a polityk nic. No i stąd jest tragedia bo temu trzeba powiedzieć NIE - nic nie robisz to zacznij coś robić, a nie nic nie robisz i masz się dobrze to to czy tamto. Tyle. I to nie mogą być pozory, papierki polskie tylko fakty czyli ekonomia. Jak dla mnie.

Gość slązaczkazesląska
Kiedyś Sląsk był najbogatszą dzielnicą Polski. Czemu by inaczej Polakom tak na Śląsku zależało? No ale była władza i były kontakty handlowe... wszystko kwitło. Władza była katolicka. Później przyszli protestanci, z kościołem OGÓLNIE nie musieli się wcale dogadywać, tak myślę... z latami zwyciężył kościół jako tako. Nacji niemieckiej Ślązacy nie mieli wiele do powiedzenia. Poszli w wynalazki, w dobrobyt, a materializm. Czy było warto? Nie wiem. Pewnie trochę tak.

Gość slązaczkazesląska
Sląsk taki TYPOWY, CODZIENNY to jest przegrana kościoła - wraz z upadkiem władzy tu i następnie wygrana kościoła - jako czynnika gwarantującego ...dobrobyt ludziom. O żesz... to mogli sprowadzić tu LEPSZĄ WŁADZĘ jak chcieli być tacy dobrzy. MOJE ZDANIE. Bo tak to uważam, że powinni byli raczej siedzieć cicho w tym XX wieku. Zwłaszcza około roku 1920 itp. ale pech chciał, że powstała ta jakaś zasmolona Polska, że tak napiszę i tyle :(

Gość slązaczkazesląska
Moim zdaniem Sląsk historyczny - nie tylko w XX wieku, ale HISTORYCZNY to jest wielkie pytanie o kulturę wysoką właśnie - jak bogaci ludzie mogą nie mieć SWOJEJ silnej kultury wysokiej? TRAGOS. Istniał tylko kościół i wiarygodność kościoła była ogromna , a także wpływy na szeroko pojętym Śląsku w czasie stuleci. No to w XX wieku spadła na bogaty Śląsk kara boska za to, że przyszli protestanci i mieli swoją kulturę wysoką, a Ślązacy nie. I kościół Śląsk sprzedał MOIM ZDANIEM. Zemsta za zgnilstwo - teraz zostały śląskie godki i ...??? Bo kopalni już nie ma.

Gość ufoludek z kosmicznej rakiety
Odpowiadając na pytanie ---> Ślązacy - stereotypy - czy musimy z nich robić debili? Odpowiadam - NIE musimy. Oni tacy są debilami :D Nikt, nigdy nie ubliżył mi tak bardzo, jak pijani i ubawieni tym po pachy "ślązacy" nad Bałtykiem 😭 Nie znam nikogo ze Śląska, ale obraz tych dwóch rodzin, które miałam "szczęście poznać" w te wakacje na długo pozostanie mi w pamięci /niestety/. Bo: 1. Po co mówić "dzień dobry" do kogoś - z kim zajmuje się domek ? 2. Po co posprzątać łazienkę po nocnych wymiocinach ? - Brudasy! fuj /bez komentarza/ 3. Dlaczego by nie rozpalać grilla po oknem innych gości ? 4. Dlaczego by nie naubliżać komuś, kto zwróci uprzejmie uwagę ? i tak bym mogła chyba do 10 ...ale po co ? Szkoda nerw :p

Gość ślązaczkaześląska
No może wyjściem w XX wieku było po prostu NAWRACANIE protestantów i dogadywanie sie kościoła z protestantami. To kościół miał znaleźć nowe owieczki. Przecież byli tacy bogaci - dlaczego im nie zależało, nie? Czyżby czuli sie zagrożeni materialnie? Jedyny powód. No to przyszedł Hitler jak wszystkim było tak niedobrze w sumie. I tyle. W sumie Kościół miał historyczne wyzwanie - tylu protestantów bogatych. No to później miał ateistyczną komunę. Też wielkie wyzwanie. Protestanci jednak nikogo pałami po głowach nie tłukli, no ale jak woleli komunistów... i do dziś ich wolą MOIM ZDANIEM :(

Gość slazaczkazeslaska
Polacy to złodzieje i spadaj mi tu z twoją kulturą. Polska kultura to złodziejska chytrośc i same oszustwa. Zaraz cię obrzygam i tyle mnie to obchodzi. A teraz chcę dokończyć myśl taką oto - że Kościół Katolicki w Polsce też reprezentuje dla mnie postawę chytrych Słowian i teraz są NIBY wielce dobrzy, a prawda jest taka, że zamiast nawracać ewangelików i z nimi się GENERALNIE dogadywać - zwłaszcza w miastach jak mniemam gdzie były PRAWDZIWE fortuny, to oni mamili ludzi prostych i ufających im, że mają sie za Polską opowiedzieć. Sami byli głupi przy tym jak to Słowianie wielce chytrzy. Ja osobiście nie jestem wcale chytra i mam już całej tej chytrości dosyć. W Polsce nawet na wychodku trzeba być chytrym by nie paść do środka. A idżcie się utopcie jak dla mnie z waszą chytrością. :(

Gość slązaczkazesląska
Sorki za 2 podobne teksty powyżej, ale bardzo źle mi chodzi dziś kafe. :(

Gość a może toksyczną miłością
Śląsk do Niemiec :D PAPA Po co nam Polakom taki chamski naród >?

ale czy wszyscy tolerancyjni ? nie ukrywajmy 90 % Ślązaków nienawidzi ludzi z Zagłębia Dąbrowskiego, spotkałam się z niektórymi przykrymi przypadkami .. :O o jak się wypowiadają się o sosnowiczanach to naprawdę odpuszczę sobie to pisać :O

Gość baran zaczerniający
Ta gwara, ten stereotyp ....wrrrr Państwo powinno wykorzenić to dno :p

Gość ufoludek z kosmicznej rakiety
slazaczkazeslaska tak.... "slazaczkazeslaska Polacy to złodzieje i spadaj mi tu z twoją kulturą. Polska kultura to złodziejska chytrośc i same oszustwa. Zaraz cię obrzygam i tyle mnie to obchodzi." NIC DODAĆ NIC UJĄĆ - teraz ma pełen obraz "ŚLĄZAKÓW"