Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość podatek od działki

Podatek od działki nabytej w drodze darowizny.Proszę o informację.

Polecane posty

Gość podatek od działki

Witam. Bardzo prosze od rade. Otóz w 2007 r. otrzymałam działke droga darowizny. Teraz chcialabym ja sprzedac. Czy jest jakas szansa aby ominąc płacenia podatku?

Gość podatek od dzialki
nikt nie wie?

Gość gygygyggg
Punktem odniesienia jest data nabycia gruntu w umowie darowizny (2007r.) i fakt, że nie upłynęło jeszcze 5-lat od nabycia, aby być zwolnionym z podatku. W przypadku sprzedaży działki -nabytej w 2007 obowiązywały przepisy, mówiące o tym, że podatek dochodowy z odpłatnego zbycia gruntu wynosi 19%-podstawy obliczenia podatku i płatny jest w terminie złożenia . najlepij jednak spytac w skarbowce:O

Gość jak pieniądze
ze sprzedaży przeznaczysz na zakup lub remont domu/mieszkania to wtedy nie płacisz

Gość ddfg
Od kogo dostałeś tę działkę? To istotne.

Gość kur
jeszcze ważne jest czy działka została przepisana rejentalnie czy notarialnie, jeśli to pierwsze to przez 5 lat nie można sprzedać, a i jeszcze jest jakaś kwota wolna od podatku, ale to dotyczy chyba tylko najbliżeszej rodziny (jedmak co do tego nie jestem pewna)

Gość podatek od działki
działke kupiłam w 2007 roku jakoś w czerwcu. W skarbówce zostało to uznane jako darowizna od mojej mamy, ponieważ w ten czas pozyczała mi troche gotówki na zakup dzialki. także w świetle prawa jest to darowizna od mojej mamy. teraz chcialabym (musze) ta dzialke sprzedac. w jaki sposob moge ominac placenie podatku?

Gość podatek od działki
dodam ze z tego co wiem to pierwsza darowizne mozna sprzedac nie placac zadnego podatku....podobno

Gość podatek od działki
uciekam spac. bardzo Was prosze o udzielenie rzetelnych informacji, pozdrawiam :)

Gość kur
ja bym ci radziła iść do izby skarbowej i się tam dokładnie zapytać co i jak, ewentualnie do urzędu skarbowego bądż do radcy prawnego, tam napewno udzielą ci rzetelnych informacji