Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sister33

Co robić?

Polecane posty

Gość sister33

Mój brat zmarł, nie miał żony ani dzieci, był kawalerem, ale miał spore długi. Teraz dowiedzieliśmy się ( ja i mój brat) że aby wypłacić kasę z jego funduszu emerytalnego na którym nie ma żadnego upoważnienia musimy przeprowadzić sprawę spadkową w sądzie i dopiero możemy się starać o wypłatę tych pieniędzy, nawet nie wiem ile kosztuje takie postępowanie sądowe…. Ale obawiam się jednego, czy w razie gdy któreś z nas przejmie ten tzw. Spadek ( chociaż on w zasadzie Ti o tak nie miał) to czy w tedy spadną na nas te jego długi i czy przypadkiem to nie my będziemy musieli je spłacać… Czy miał ktoś podobną sytuację i może coś powiedzieć , poradzić….

Gość sister33
ale on już pochowany

Gość tak bedzie musieli go spłacic
biorac jegoi kase przyjmujecie na siebie jego długi

Gość sister33
z tej jego kasy z funduszu chcieliśmy mu pomnik kupić a tu taka sparawa wyszła

Gość sister33
A w ogóle to zła jestem, że nie napisał żadnego upoważnienia do wypłaty, przecież różnie w życiu bywa i czasem trzeba o tym pomyśleć

po zmarłym dziedziczy się zarówno korzyści materialne jak i długi:Ow takim samym stopniu

zakladajac sprawe spadkowa to koszt 50zl,sad zadaje pytanie czy ,,przyjmuje sie spadek w CALOSCI",i tu nalezy najpierw sie dowiedziec ile brat pozostawil dlugu w spadku,jezeli kwota dlugu bedzie zblizona do kwoty z funduszu to nie warto sie w to pchac,poniewaz najpierw bedziecie musieli splacic dlug a potem zakladac druga sprawe o ustanowienie spadkobiercy,bo wywnioskowalam ze nie ma zadnej osoby upowaznionej. Pytaj jak cos nie wiesz w tej kwestii.