Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

duszek123123

pytanie odnośnie pracy za granicą, do wprawionych w boju.

Polecane posty

czy jeśli wyjadę do anglii muszę coś załatwićw kwestii jakiegoś ubezpieczania się tam albo coś takiego? chciałbym znaleźć tam legalną pracę, jak to wygląda z podatkiem w polsce od zarobionych tam pieniędzy?

Gość może mogę pomóc
mogę odpowiedzieć na drugą część pytania:) Od 1 stycznia 2007 r. , zgodnie z nową umową między Polską a Wielką Brytanią o unikaniu podwójnego opodatkowania, obowiązuje metoda wyłączenia z progresją. Oznacza to, że nie trzeba już płacić podatku od dochodów uzyskanych w Anglii. A jeśli nie uzyskasz w danym roku podatkowym dochodów w Polsce, to w ogóle nie musisz się tutaj rozliczać. Jeśli zaś będziesz miał dochody zarówno z Polski jak i z Anglii, to trzeba będzie uwzględnić zarobki angielskie do rozliczenia podatku od polskich dochodów (oblicza się stopę procentową - niestety jest to niekorzystne bo traci się wówczas kwotę wolną od podatku). a co do ubezpieczenia, to jakie masz na myśli konkretnie?

chodzi mi konkretnie o ubezpieczenie zdrowotne itp. czy będę mógł tam sobie do lekarza pójść jeśli zachoruję? i czy będę musiał płacićjak za prywatną wizytę... :)

Gość gość
zawsze trzeba załatwiać ubezpieczenie, to przecież podstawa! A jak chodzi o podatki to wszystko zależy od konkretnego kraju, możesz jednak poczytać tutaj http://waluty.com.pl/a104605-podatki_z_pracy_za_granica.html, może coś Ci się rozjaśni. Lepiej jednak nie szukać na forum lecz udać się do specjalisty w tej dziedzinie, który szybko pomoże.