Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ciekawskaaaaaaaaaaaa

Budzet domowy

Polecane posty

Jestem ciekawa ile zarabiacie i jak sobie radzicie z budzetem. Powiem, ze u mnie ost ciezko i coraz gorzej sobie radze:( Czekam na ciekawe pomysly,,jak sobie radzicie i jak mozna zaoszedzic na czymkolwiek!

Nie kupuj zbędnych rzeczy. Poszukaj sklepu w stylu LIDL, gdzie chemia jest tańsza. No ale przy polskich zarobkach nie jest łatwo oszczędzić.

Gość ciekawskaaaaaaaaaaaaaa
Nie kupuje w ogole...tylko to co potrzebne..czasami tylko bulki i jakis pasztet, ser...na obiad roznie...przewaznie gotuje na dwa dni...nie oszczedzam na jedzeniu, ale na inne rzeczy czasami nie starcza..ogolnie to bida z nedza:((

Przerazaja mnie oplaty..mamy mieszkanie wlasnosciowe...kupilismy na przetargu...kazda zlotowka na to poszla..zanim mozna bylo wykupic za przyslowiowa zlotowke..teraz za niecale 50m2 place 600 zl...do tego prad 300 zl i cala reszta - gaz, telefony, internet..ogolnie cos ponad 1300zl na miesiac...czasami ponad 1500...nasz dochod to srednio 2500..na same fajki wydajemy 600 zl miesiecznie:( nie wspomne o innych uzywkach..Wiem, ze fajnie sie mowi...rzucic w cholere, ale sie nie da:( I jak tu zyc???

jest ciezko,nie ma sie co oszukiwac,niby kryzysu nie ma,ale da sie odczuc - zarobki mamy juz dluzszy czas takie same,a wszystko poszlo w gore - i jeszcze rok temu z naszymi pensjami mozna bylo cos zrobic,odlozyc,a dzis to na biezaco sie wydaje... Ja staram sie rozdzielac pieniadze - na rachunki osobno,na zycie tez,oplacam wszystko,co musze oplacic,a reszte jakos rozkladam na caly miesiac...

Gość fddddkdkk
Daj spokój trujesz siebie i dzieci taką trucizną, wydajesz na to cięzkie pieniądze i jeszcze płaczesz, że nie masz na życie. Pomyśl, co być za tą kasę mogła kupić. I nie pieprz, że nie potrafisz rzucić. Potrafisz.

Gość Ciekawskaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ech...ciagle mam wyrzuty sumienia, ze tyle kasy na trucizne idzie, ale jak z tym zyc? Jestem uzalezniona i pluje sobie w twarz kazdego dnia:( z tych pieniedzy to by mnie bylo stac na wszystko, ale jak sobie to wmowic:(?? Tylko dzieki fajkom jakos funkcjonuje i wiem ze to glupie ale inaczej w ogole bym sie zalamala i wszystko miala w ddddddddddddd....

Gość jejejikty
to na poczatek ogranicz, w sumie i tak cię podziwiam bo z tego co piszesz to na jedzenie i calą reszte idzie ci 600zł:O

Gość men ze wsi
tzreba było kupićdom na jakiejś wiosce i nie płacić czynszu złodziejom tylko podatek rolny ze ~150 zł rocznie za dom czyli zostało by ci w kieszeni 600 zł x 12 miesiecy = 7200 zł 🖐️

Gość ja mam identyczna sytuacje
finansową ! a do tego jeszcze kredyty gotówkowe (suma rat miesięcznych to około 800zł) ale za to na fajki wydajemy 300zł. bo się ograniczamy, ale rzucić się nie da. Za mieszkanie płacimy tyle samo a raczej ta górna granica bo wynajęte. Nie starcza nam :( Oszczędzamy na jedzeniu, tez gotuję na 2 dni - no i nigdzie nie wychodzimy...

Gość Ciekawskaaaaaaaaaaaaaaa
Kochani ratujmy sie jakos...jak i na czym zaoszczedzic? ja poki co nie biore zadnych kredytow...mam ile mam ile musze solbie jakos radzic, mimo ze czasem jest cholernie ciezko:( A Jak Wy sobie radzicie??

Gość jkop
ciekawska w twoim przypadku widzę tylko jeden ratunek- rzucić fajki, a jak naprwdę nie możesz to probowałaś palić tytoń? mój teść kreci sobie sam kupuje tutki, tytoń i mówi ze wychodzi go to znacznie taniej bo też dużo pali. Masz dzieci??

Gość ja mam identyczna sytuacje
Ja np. robie ostatnio zupy na kostkach rosołowych i bez mięsa, no chyba, że rosól raz na jakiś czas to na mięsie. piorę jak mam już pełną pralkę a nie po 3 rzeczy by zaoszcędzić na proszku i płynie. zakupy robię w lidlu lub biedronce no i przede wszystkim nigdzie nie chodzimy, nie kupujemy alkoholu, słodyczy, nic extra :/

jak oszczędzić? ja ostatnio zalewajkę zaczęłam robić na "resztkach" wędlin. W mięsnych dużo ich zostaje (po prostu nie da się już na plasterki pokroić) i za duuuuuże ilości wędliny do zupy, płacę 1,50 zł. No ale to taki przykład tylko... jeśli chodzi o fajki. moja ciotka kiedyś zrobiła tak, że kupowała fajki za 10 zł, równowartość wrzucała do skarbonki po kilku miesiącach jej się tyle nazbierało, że nowego kompa sobie kupiła. I rzuciła palenie. Więc.. może tak dacie rade?

ja za prad place ponad 300 zl na 3 osoby..ost piore w rekach i tylko wrzucam na wirownie...poza tym zrezygnowalam z czajnika elektrycznego..gotuje na gazie...juz sama nie wiem gdzie i jak zaoszczedzic, zeby tyle nie placic:(

albo inny przykład.. kupujecie udka z kurczaka, robicie na nim rosół jak już zupa będzie gotowa, to wyjmujecie mięso i nie wyrzucacie bierzecie cebulę, nalezy poddusić na patelni, dodajecie te mięso z rosołu (ja czasami obieram z kości, czasami w całości wrzucam), dodajecie śmietanę (18% najlepiej) i macie tyle jedzenia, że hoho..

600 zł na papierosy?!? chyba bym musiała już zupełnie zdurnieć, żeby tyle kasy na truciznę wydawać! w głowie sie nie mieści!

Gość Ciekawskaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Lasiodora Parahybana tez przez to przechodzilam...zawsze jak brakowalo to sie rzucalam na puszke jak goopek;) starczalo na 2-3 dni i znowu to samo...rzuce kiedys ale pewnie to co zaoszczedze wydam na lekarzy:( za bardzo nerwowa jestem:(

z tymi fajkami to przesada:O a dziwia sie jak kupie 3 pary butow w miesiacu:) przynajmnie z nich skorzystam:)

Gość Ciekawskaaaaaaaa
Ewa widac zed nie wiesz co to nalog...masz racje ze to totalna glupota:(...jak sobie pomysle ile za to moglabym miec na zycie to mnie tez szlag trafia:( ale co zrobic skoro to taka choroba:( i nie nie umiem sie z niej wyleczyc:(

to moze idź do lekarza? od tego jest, zeby leczył i wiem, co to nałóg, kiedyś uzależniłam się od coli i czekolady tyle, że ja mam silną wolę i potrzebę władzy nad swoim życiem, a nie oddawania tej władzy nałogom

jesteś beznadziejna kobieto...szukasz oszczędności, ale puszczacie 6 stów miesięcznie z dymem, bo nie umiesz zrezygnować? to zrezygnuj z jedzenia, nie kupuj ubrań, kosmetyków, papieru do tyłka...to znajdziesz oszczędności..z tym, że zapewne puścisz je z dymem...

Ja tez sie lubie ladnie ubrac i miec fajne rzeczy..maz sie dziwi ze nigdzie nie wychodze ttylko calymi dniami siedze w domu..nie chce wychodzic bo to kosztuje a mnie na to nie stac:(..czasami wpadnie troche wiecej gotowki i od razu mysle jak ja madrze wykorzystac...nie na siebie tylko na jakis remont cokolwiek...mieszkanie mam odpicowane..nie powiem,a le zawsze jest cos jeszcze do zrobienia...dziecko tez kosztuje...Marzy mi sie isc w koncu do lekarza i zrobic jakies badania...na ktore mnie nie stac:( Boje sie ze kiedys za to zaplace i to podwojnie:((

kobieto, skoro wasz budżet to ok 2500 a opłaty to 1500 to zostaje wam 1000 zł na życie, a 600 zł z tego PRZEPALACIE

Gość Ciekawskaaaaaaaaaa
O.S.T.R_a blagam nie badz taka ostra:( Naprawde zdaje sobie sprawe z wlasnej glupoty:( Wierz mi, ale zeby to bylo takie proste..ech...pomysl sobie 600 miesiecznie ile to jest w skali roku.?? MNie to cholernie meczy, ze jestem taka durna i nie potrafie tego ogarnac..ale co zrobie..musze i tyle:(