Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciekawska 35 xy

Czy można samemu określić położenie bobasa ???

Polecane posty

Gość ciekawska 35 xy

Drogie mamy, czy myślicie, że w ostatnich dwóch m-cach ciąży można samodzielnie określić położenie dzidziusia? Np. Jeżeli kopnięcia czuje się tylko na dole, czy to znaczy, że tam są nóżki, a głowa u góry i dzidzia jest ułożona pośladkowo? Czy raczej nie ma reguły ? Jak to było u was ?

Gość saleminka8
chyba nie ma reguły :) mój maluszek jest główka do dołu bynajmniej od 20tygodnia,bo wtedy miałam usg i był już w prawidłowej pozycji,ale ruchy czuje różnie,czasami ruchów jest mało w okolicach pępka za to w dole mam ich dużo.Nie szczególnie czuje ruchy wyżej,bardziej czuje jak tyłeczek mi wystawia i się rozciąga :) dużo ruchów czuje po bokach i kiedyś myślałam,że leży poprzecznie,ale nie ma na to reguły :) Teraz jestem 5 tygodni przed terminem i szczerze to czasami się zastanawiam co mi maluszek za część ciała wciska w powłoki brzuszne :P

Gość ciekawska 35 xy
ale u mnie na usg w 18 tc też był ułożony prawidłowo, a na kolejnym usg w 28tc już był pośladkowo, kolejne usg w 37 tc czyli za 3 tygodnie i tak się zastanawiam jak leży, kopniaki czuję tylko na dole, bardzo nisko, a w okolicach pępka coś ciągle wypina :)

Gość JEŻELI............
czujesz kopniaki w podbrzuszu to mały ma tam nóżki a główke koło pępka lub nad pępkiem, wtedy dziecko jest ułożóne pośladkowo. ja tak mam i ciągle czuje kopniaki w podbrzuszu a jestem już w 38 tygodniu i mały juz nie da rady sie obrócić. U ciebie jeszcze są szanse. trzymaj sie;-)

Gość ciekawska 35 xy
Mam nadzieję, że się obróci, marzy mi się poród naturalny. Może ktoś jeszcze coś napisze ?

Gość wrzesniowa mamuska
u mnie w 38tyg ciazy gin nie potafila sama okreslic czy mala jest odwrocona glowka wiec wyslala mnie na usg

Można określić ale ja nie umiem:-) Mój luby za to bez problemu wyczuwa gdzie są rączki nóżki itd. Położne stosują na izbie przyjęć tzw. chwyt lepopolda. Możecie poszukać w necie na czym to polega.

Gość same wariatki
od kąd dowiedziałam się ze mały juz jest główką w dole to obserwowałam brzuch. Wypinał mi plecki i posladki w okolicy pępka, po boku więc były rączki i nózki. Na dole rączki a nieco wyżej nogi.

ja z męzem od razu poznaliśmy, kiedy nasza mała odwróciła się głowką w dół. Po prostu w pewnym momencie ruchy były inne, mąż maiał dłoń na moim brzuchu i zaczęliśmy się oboje śmiać - od razu wiedzieliśmy, ze na następnym usg lekarz powie, że mała juz jest ułozona głową w dół - i dokładnie tak było. Ale nie wiemy do tej pory na przykład co wypycha - czy kolanko, czy piętke, czy pupę :)