Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość onna09

Matura ustna z polskiego p

Polecane posty

Gość onna09

Wiem, ze jest jeszcze duuuuużo czasu, ale wolałabym być przygotowana już wcześniej. Poza tym mam wybrać temat do 30 i mam nieco problemu z tym :D:D Jeśli ktoś się zna, jakiś zeszłoroczny maturzysta czy coś... to który temat jest lepszy do wyboru? "Porównaj różne ujęcia motywu dworku szlacheckiego w literaturze polskiej" [ mam materiały, koleżanka mówiła, że jest bardzo prosty...] "Motyw przyjaźni w literaturze. Porównaj różne jej oblicza na wybranych przykładach"

Gość mufkaa
wiem z doświadczenia, że lepsze są tematy zamykające się w jednej konkretnej epoce, ale z tych dwóch wołałabym motyw przyjaźni.

Gość
nie wiem o czym mozna mówic z pierwszym , mało do bajdurzenia ;] i chyba taki średnio ciekawy ? :> no a drugi znowu bardzo rozległy .. niewiem wybrałabym "ten" trzeci

Gość jjaaaa
drugi temat!!

Ja kierowalam sie tym, ile ksiazek, ktore juz znam, beda odpowiednie do tematu. W klasie maturalnej jest duuuuzo nauki, wiec wolalam nie dowalac sobie zbyt wiele roboty. I tak doba byla krotka ;) Dobrze by bylo, zeby Ci sie temat choc troche podobal, zebys sie z nim nie meczyla i zeby prezentacja wyszla Ci naturalnie, a nie jakbys na sile to robila. Pozdrawiam!

Gość onna09
O dworkach - czyli charakterystyka, jak wygląda, jaki jest i jakie wartości się liczą, jacy ludzie zamieszkują... Nudne lektury są i to jest minus ;p Ale plus to materiały, które już mam i fakt, że da się to zdać [koleżanka zdawała kilka lat temu] :D:D W sumie wszystko się da jakby na to spojrzeć ;p A motyw przyjaźni, eh... bardziej ciekawszy dla mnie, ale musiałabym zacząć od zera.

Gość koorwa mać
ja przy wyborze tematu wybrałam taki, o którym mogłam cokolwiek powiedzieć nawet bez robienia konspektu, czytania lektur i innych pierdół. wtedy miałam mniejszy stres, bo nawet jakbym coś zapomniała, to z głowy mogłam cokolwiek na temat wyciągnąć. z tych dwóch wybrałabym o przyjaźni, ten pierwszy jest nudny :P

Gość mufkaa
napisanie prezentacji nie jest dużym problemem, biorąc pod uwagę to, że masz jeszcze dużo czasu. mi napisanie prezentacji zajęło 3 dni. zbierać materiały możesz z tydzień i ewentualnie przeczytać jakieś lektury ze 2 tygodnie. i najlepiej pisz ją sama, będziesz się dużo lepiej orientować.

Gość ja ja ja i tylko ja
matura ustna to jest formalnosc lepiej sie ucz matmy :P bo wam nizle zrobili w tym roku :D co za szczescie ze juz za soba mam to wszytsko :) A ustnymi sie nie przejmuj co to za problem byle jaki temat i tak zdasz a nikt tego na uczelni nie bierze pod uwage, ja miałam 95 proc i nawet tego nie wysłałam na uczelnie :/