Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kasiaw27

do doswiadczonych mam!! pomocy!

Polecane posty

witam wszystkie mamy ma pytabnie i prosze o rady. to jest moje pierwsze dziecko i nie wiem jak go karmic, czy moge podawac mu kaszka smakowa i kleik ryzowy i obiadek w jeden dzien czy to za duzo jak na 4,5 miesiecznego niemiwlaka????? moze ktoras z was zna tez jakis sposob zeby maly nie budzil sie w nocy. ostatmnie karmienie ma o 20 pozniej budzi sie o 12 albo o 1 i czasem o 4 i 7 a czaesem spi do 6 ale to rzadko. czy wasze posiechy tez tak spia . nie wiem jak to jest ale znajomi mowia ze w takim wieku juz powinnien przesyopiac noce, wiec nie wiem i pytam doswiadczonych mam. Prosze o pomoc, serdecznie dziekuje:)

Zalezy czy karmisz piersia czy butelka. Powoli powinien juz przesypiac noce i kleik tez juz moze zaczac dostawac a potem powoli wprowadzaj pojedyncze warzywa az dojdziesz do zupki. Na pewno nie wysztko naraz

Gość surokatka
idź to pediatry to ci powie jak wprowadzać pokarmy u takiego malucha. Jak na raz to chyba za dużo? Nie sądzisz? A jak budzi się w nocy to może naprawdę jest głodne to nakarm. Przyjdzie czas to prześpi cale noce, w tym wieku nie musi.

mowisz inaczej niz moj lekarz ale dobrze wiedzec, karmie go mlekiem modyfikowanym i nie wiem czy w nocy tez go karmic, na noc daje mu kleik wiec niby bardziej sycoacy ale i tak sie budzi jak zawsze, juz nie wiem o co chodzi....

jak karmisz piersia to pewnie bedzie budzil sie czesciej w nocy, jak butelka to trawi dluzej, jest syty i zwykle w tym czasie juz spi w nocy. Jesli karmisz piersia i sie najada to stale pokarmy mozesz wprowadzac pozniej, jesli butelka to juz mozesz zaczac

ja zaczelam tylko od kleiku, dzis dalam mu marchew z ziemniaczkiem i tyle, moim zdaniem to tez zaduzo jak na jeden dzien ale lekarz mi tak powiedzail, wiec wolalam sie upewnic u specjalistek, dziekuje ze pomoc

a kaszke moge podawac w ten sam dzien co kleik?? kaszka w poludnie a kleik na noc?? czy to tez za duzo??

aha, karmisz butelka i jeszcze dajesz kleik na noc. Ale lakomczuch :D Moj zaczal przesypiac noce poczatkowo 22.00-5.00 od 3 miesiaca, a potygodniu juz trzeba bylo go klasc o 20.00, wstaje o 6.00/7.00. Ale nawet jak sie budzi to tylko ze wzgledu na zabki, nie z glodu

Gość surokatka
lepiej mniej i powoli wprowadzać pokarmy niż przedobrzyć. :)

hej ja karmie moja corke mlekiem modyfikowanym a na noc robie jej butle mleka i dodaje pare lyzek kaszki lub kleiku przesypia cala noc od 21 do 7 rano

dziekuje za pomoc, no wlasnie nie wiem czy to na zabki bo raczej glodny nie jest tylko moj az twierdzi ze jest glodny i czasem mu butelke daje, a jak ty karmisz swoja pocieche?? moze moj sie w dzien malo najada????

powiem Ci jak u mnie to wyglada, tylko ze maly ma teraz 7 miesiecy: rano-gesta kaszka lyzeczka z mlekiem przed poludniem-mleko(za jakis czas zastapie go bezmlecznym posilkiem owocowym, sucharkiem...do przemyslenia obiad-warzywa z kasza(ja mam tutaj spory wybor zboz bezsmakowych)/czasami z miesem podwieczorek-owoce z kasza albo sloiczek(np.banan z ryzem) kolacja- mleko z kaszka z butelki (rzadkie) Kasza jest waznym zrodlem energii u maluchow pod warunkiem, ze nie jest jakos sztucznie dosladzana. Mnie tak radzil dietetyk a maly sie rozwija ksiazkowo

tez bym tak chciala ale mo maly czasem potrafi sie budzic nawet co trzy godziny w nocy?? nie wiem co jest przyczyna!

wazne jest zebys wprowadzala na poczatku malutko i powoli-w ciagu 2-3 tygodni maluch i tak nabierze apetytu i wtedy zastapisz calkiem 1 mleko(np. obiadowe) posilkiem bezmlecznym. Moj zjada w dzien bardzo duzo i jest bardzo aktywny, ale w nocy nie wola jesc tylko spi

na zabkowanie polecam Nurofen w syropku i czopki Viburcl na stany niepokoju u niemowlat i dzieci

wczoraj dalam mu tlko spróbowac 2 lyzeczki zupki jarzynowej i na noc dodoalam troche kleiku do mleka, dzisiaj zjadl troszke marchewki z ziemniakiem i na noc znowu dam mu kleik z mleikem i to tyle nic wiecej nie daje a jak daje to co pisalam to w malych ilosciach, chyba zle nie robie?? dziekuje Aga za pomoc tez jestez w UK??

Twoj ma 4.5 miesiaca czyli jest na starcie wprowadzania stalych pokarmow-probuj w lasnie z marchewka, ziemniakiem, pietruszka,jablkiem, gruszka. Po trochu i bez kaszki, jako takie urozmaicenie. Jak juz sie wprawi to coraz wiecej, bardziej urozmaicone i z kaszka jak normalny obiadek. Sa rozne szkoly. Ja mojemu po popoludniowym mleku dawalam na sprobowanie. Minely 2-3 tygodnie i zjadal juz pelny sloiczek. Wtedy powoli wycofalam jedno mleko i zwiekszylam nieco porcje. Po 2 dniach wrocilam do mleka bo byl glodny jeszcze,ale za pare dni juz go nie chcial i zostalismy przy samym obiedzie :)

ja az taka doswiadczona mama nie jestem, jedynie 2.5 miesiaca wiecej mam doswiadczenia :D

ja wprowadzalam kazdy produkt powoli i czekalam na reakcje czy nie jest uczulona moja ma 14 miesiecy ale wszystko robilismy bardzo ostroznie urodzila sie w 31-32 tygodniu ciazy wiec na wiele rzeczy byla zbyt mala

Gość kdhfoisahdfoahgldfkhg
matki polki od 7 boleści... narobić sobie dzieci a potem płakać co z nimi począć ... czekam na wyzwiska na mnie będę miała się z czego pośmiać :D

tala - to rozumiem, moj byl az nazbyt dochuchany bo sie urodzil 11 dni po terminie i od pierwszej minuty glodny jak wilk ;)

moja mala wazyla 2090g a na chwile obecna jest takim rozbrykanym urwiesem wszedzie jej pelno;]

a przez pierwsze 3 miesiace musialam ja budzic zeby cos zjadla caly czas spala;]