Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

tene

Przepis na pyszne placuszki - dla chętnych mam

Polecane posty

Drogie mamusie, polecam Wam świetny przepis na placuszki dla dzieci i nie tylko:) Naprawdę są pyszne, bardzo szybkie w wykonaniu i tanie. Coś podobnego do racuszków. Składniki: serek homogenizowany waniliowy 2 jabłka starte na dużych oczkach ( średnie jabłka) 2 jajka (nie takie bardzo duże) mąka do zagęszczenia można trochę mleka jak wyjdą za gęste tłuszcz do smażenia Wykonanie: Jabłka obrać i jak wyżej pisałam zetrzeć. Wymieszać z serkiem homo i jajkami. Odpowiednio zagęścić mąką. Tak by miały konsystencję jak na placki ziemniaczane, czyli by dały się nakładać łyżką na rozgrzany tłuszcz. Jeśli wyjdą za gęste rozcieńczyć mlekiem. Smażyć na rumiano, podawać posypane cukrem pudrem lub z powidłami. Polecam dzieciaki będą zachwycone, moje się zajadają. Jeśli macie, znacie podobne przepisy to podajcie...

Gość falea
a proszku do pieczenia nie dajesz?

Gość mniam....
az mi slinka cieknie, musza byc pycha, jutro robie :)

Gość falea
ja też zrobię, nawet specjalnie kupiłam śliwki, a tu proszę, taki fajny przepis :)

kiedyś jedna Mama w topiku "mamy siedzące w domu z dziećmi" podała przepis na super placuszki o smaku pizzy, zrobiłam, pyszne. Wejdzcie sobie i zobaczcie, są gdzieś na początku topiku. Tam trzeba więcej skladnikow (szynka,ser, papryka) ale wychodzą super i bardzo sycące. Polecam.

Podam jeszcze taki przepis (też bardzo fajny - idealny dla dzieci) pierś kurczaka płatki kukurydziane zwykłe sól, pieprz, papryka w proszku, serek topiony lub ser żółty Dużą pierś tniemy na kawałeczki, posypujemy solą, pieprzem, papryką, następnie każdy kawałek smarujemy grubo masełkiem i obtaczamy w lekko skruszonych płatkach kukurydzianych. Wykładamy na blaszkę z olejem i pieczemy w 250 stopniach przez 20 minut. Potem kładziemy na mięso serek topiony lub ser żółty w plasterkach. Zapiekamy 2 minutki. polecam

Gość ja takie robię placuszki
ja często robię takie placuszki, ciasto jak na naleśniki + dodać starte jabłko i cynamon, pyszne i proste.

Gość Siedzu i piszu
serek homogenizowany ze wzgledu na swoja strukture jest bardzo niezdrowy. Rozdrobnione poprzez homogenizację cząsteczki tłuszczu bez żadnych problemów przenikają do krwi, omijając proces trawienia. Wynikiem tego, na ściankach arterii i naczyń krwionośnych odkłada się nie strawiony tłuszcz. link: http://www.eioba.pl/a70320/serek_homogenizowany_czyli_podbij_sobie_cholesterol

to fakt, tutaj mam do wyboru mleko homogenizowane lub tylko pasteryzowane. Cena tego drugiego zwykle wyzsza a i smietanka smaczna sie zbiera na wierzchu :)

Gość mama malego Danielka
tene - swietne przepisy! Na pewno wyprobuje. Znasz jeszcze jakies? Jesli tak, to poprosze o wiecej :)

Gość qwemn
Właśnie je zrobiłam:) Są bardzo smaczne i miękkie. Podane z brzoskwiniami i bitą śmietaną, wyglądają i smakują jak deser królewski:) Mąż jest zdruzgotany, bo do tej pory prym wiodły Jego naleśniki:) A teraz zajada się placuszkami.

mamo małego Danielka - chętnie podam więcej przepisów:) FRYTKI Z KURCZAKA: 2 podwójne piersi z kurczaka 2 jajka 3/4 szkl. mąki mleko sól, pieprz, inne dowolne przyprawy(curry, czosnek itp) olej Mięso pokroić w paseczki (nie za cienkie), Posypać przyprawami. Odstawić. Zmiksować mąkę, jajka, lekko posolić, dodać tyle mleka aby było gęste ciasto. Maczać kawałki kurczaka w cieście i smażyć. Można jeść z ryżem, ziemniaczkami, sałatką itp Nie wiem czy te przepisy które podaję są zdrowe, tak naprawdę jakby się uparł to w prawie wszystkim znajdzie się coś nie zdrowego, nic by człowiek nie jadł... Ja polecam te przepisy, są smaczne i szybkie w przygotowaniu.

Ale super! Tene jestes wielka :D Skad masz takie fajne przepisy? I pisz prosze kiedy tylko znajdziesz chwilke, ja naprawde z wielka checia sobie zbiore twoje przepisy i poprobuje, bo lubie experymenty :) Wprawdzie moj synus jeszcze za malutki na probowanie, ale co sie odwlecze to nie uciecze :), takze z checia poczytam i pozbieram wiecej twoich pomyslow. Z gory dziekuje :D A ja mi cos wpadnie do glowy to tez tu wrzuce, tylko narazie jeszcze nie mam pomyslu...

Przekąska - przystawka: pomidory żółty ser czosnek majonez Pomidory kroimy w grube plastry i na każdy nakładamy farsz zrobiony ze startego sera z majonezem i sprasowanym czosnkiem. Można udekorować pietruszką lub szczypiorkiem.

To i ja dorzuce przepis , ktory uwielbiaja moje dzieci :) Takie kurczaczki jak z Mac Donalda -Piers kurczaka kroje na male kawalki -maczam je w roztopionym masle - nastepnie w panierce : bulka tarta, ser parmezan , sol i ulubione przyprawy ( ja zazwyczaj daje papryke ) - to wszystko wymiesane razem ukladam na blaszcze i pieke w piekarniku na zloty kolor :)

mamo małego Danielka - jak tylko będę miała czas to wpiszę to więcej przepisów. Cieszę się że Ci się nadały. Wiesz co kiedyś szukałam takich właśnie szybkich, tanich przepisów.

Gość qwemn
Naprawdę robiłam i bardzo nam smakowały. Przepis mam już wydrukowany i schowany w swojej księdze przepisów. Z pewnością będą częstym gościem na naszym stole:)

Agula78 - dzięki za przepis:) Ja podaję jeszcze takie troszkę inne placuszki - serowe- niepełną szklankę mąki 2 jajka 2 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 30 dag twarogu 4 łyżki śmietany masło do smażenia Ser wymieszać ze śmietaną. Żółtka dokładnie utrzeć z solą i cukrem, wymieszać z serem i mąką. Gdyby ciasto było za gęste, dodać śmietanę lub mleko. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta. Masło rozgrzać na patelni, łyżką kłaść masę serową, smażyć małe placuszki. Podawać gorące ze śmietaną i dżemem. Też są dobre.

Ja też często robię takie placuszki dla całej rodzinki. Są przepyszne. Jednak często zamiast jabłek dodaję dużo pokrojonego w talarki banana. Spróbujcie, pyyyycha :-D Ostatnio nie miałam ani jabłek ani bananów, więc wkroiłam brzoskwinię :-P Te placuszki można zrobić z każdego smakowego serka. Czekoladowe są pyszne ale i truskawkowe gorąco polecam :-D I jeszcze jedno, czasami zamiast zwykłej mąki dodaję kukurydzianą.

DuoMama - właśnie się kiedyś zastanawiałam czy innym smak serka też będzie pasował, ale się nie odważyłam. Muszę spróbować i te banany poddałaś mi super pomysł. DZIĘKI Dziewczyny podajcie swoje wypróbowane przepisy.

Gość mmniamm
spróbuję zrobić:)

Podnosze temat, bo fajny :) Moze ktos jeszcze podzieli sie smacznym przepisem?

Kanapki z pieczarkami:) 20-30 dag pieczarek, 1-2 łyżki soku ze świeżej cytryny, masło, sól i pieprz Pieczarki umyj i posiekaj. W rondlu rozpuść masło i dodaj pieczarki wraz z sokiem z cytryny. Po 8-10 minutach zdejmij pieczarki z ognia. Utrzyj je na pastę razem z solą, pieprzem i taką samą ilością masła co pieczarek. Przygotowaną pastę połóż na świeże pieczywo lub grzanki.

Poszukam więcej przepisów i postaram się tu podać. Może komuś się przydadzą.

No, mi tez na 100% sie przydadza. W poniedzialek zamierzam zrobic placuszki :D

No to i ja dorzucę przepis na pyszną pastę kanapkową dla całej rodzinki. PASTA JAJECZNA: - 3 jaja na twardo - serek Almette (dowolny smak, ja lubię z ziołami) - świeży koperek - sol, pieprz Jaja rozdrobnić widelcem, dodać 1-2 łyżki stołowe serka Almette, posiekany koperek, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Pasta gotowa :-D Jest naprawdę pyszna, moje dziecko ją uwielbia :-D Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem razowym.

O wlasnie mialam podniesc temat, ale Duomama juz to zrobila i wpisala fajny przepis. :)