Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość betanna

ZĘBY I DZIĄSEŁKA

Polecane posty

Gość Ja mam 27
I jeszcze nigdy nie miałam kanałowego. Co ile chodzicie do dentysty? Jeżeli sie chodzi co pół roku to chyba nigdy ząb się tak bardzo nie zdąży popsuć, aby trzeba było kanałowym leczyć? Czy sie mylę?

Gość rower błażeja
chodzę co 4 miesiące i myję szalenie i nic to nie daje niestety

Gość egonk
chodzenie niewiele daje jak zęby słabe a ty 27-latku plomby jakieś masz?

Gość kigokoplwweer
Mylisz się 27 latku .Ja chodzę co 4 -5 miesięcy od zawsze chyba i kanałówki non stop.

Gość Ja mam 27
Mam może 4 plomby ale malutkie. Od zawsze myję tylko blend-a-med jak zmieniałam na inną pastę to miałam uczucie brudnych zębów. Zasady które stosuję to: -myję zęby 2 - 4 razy dziennie -nie myję nigdy zębów bezpośrednio po zjedzeniu owoców, czekam z godzinę albo żuję gumę -używam tylko elektrycznej szczoteczki -nić dentystyczna jest ważniejsza niż szczoteczka -nigdy przenigdy nie idę spać z nieumytymi zębami, nie zasnęłabym :) A i mam taki nawyk ze zawsze mam przy sobie gumę do żucia jak jestem gdzieś poza domem to jak coś zjem albo wypiję to biorę gumę.

Gość betanna
do 27 latki -robię identycznie -----też szczoteczka elektryczna ,niteczki ,mycie ze 4 razy dziennie ,nieustannie guma ,tylko pasta elmex i raz na tydzień fluoryzacja elmexem ......i mam prawie wszędzie plomby ,widać to od zębów zależy

Gość Ja mam 27
To może masz za dużo fluoru? to też może być przyczyną problemów.

Gość betanna
można mieć za dużo fluoru ? nigdy o tym nie słyszałam

Gość stomatologGg
Nie każde krwawienie dziąseł musi oznaczać paradontoze, zatem dorga autorko nie panikuj ! jezeli nic sie z zabkami nie dzieje, dziąsła nie krwawią ,nie bolą, nie pojawiła sie opuchlizna wszystko jest w jak najlepszym porządku, być moze jestem zbyt nadwrazliwa do tego stopnia, że sama wynajdujesz sobie nieistniejące problemy z przyzebiem ...

Gość stomatologGg
jesteś * uzębieniem*...przepraszam a literówke:)

Gość stomatologGg
puchatek88---> alez oczywiscie , ze nie musisz miec owego zeba leczonego kanałow,stomatolog najpierw oceni stan zęba wraz z dziąsłem , powinien najpierw wykonac zdjęcia RTG, po wyczyszczeniu ubytka stwierdzi jakie leczenie nalezy podjąć, dodam , ze leczenie kanałowe wykonuje sie w ostatecznosći i nie kazdy ból zęba musi ju oznaczac ! wszystko zalezy od wielkości ubytku, stanu zapalnego miazgi zebowej badz infekcji bakteryjnej:)

Gość Ja mam 27
http://www.revoltadiscreta.pl/?pradziwe-oblicze-fluoru.,38 moja koleżanka miała zęby tak bardzo słabe ze trzeba było niektóre usunąć, a dodatkowo okazało się ze operacyjnie, gdyż były tak kruche ze pod naciskiem kleszczy do wyrywania kruszyły się a korzeń zostawał. Okazało się, ze miała za dużo fluoru, który przyczynił się do osłabienia ogólnej struktury zęba. Teraz używa pasty bez fluoru i jest znacznie lepiej. Ale to jej przypadek w Twoim może być po prostu genetyka.

Gość stomatologGg
puchatek88 a teraz napisze Ci jak wygląda leczenie kanałowe inaczej endodoncja, otóz polega na usunięciu zainfekowanej lub martwej miazgi z komory i systemu kanałowego korzeni zębów, mechanicznym i chemicznym opracowaniu tego systemu, a następnie szczelnym wypełnieniu materiałami specjalnie do tego celu stworzonymi. Czyli borowanie, czyszczenie ubytku, plukanie nerwa antybiotykiem (by nie powstał stan zapalny , oraz aby zmniejszyc bół a tazke zdezynfelować kanał ) nastepnie osuszenie kanału i wypełnienie go, najszczęsciej gutaperką (nastepuje wprowadzenie jej do kanału z niewielką ilością uszczelniacza na wcześniej określoną głębokość, a następnie upycha się go po wcześniejszym podgrzaniu i uplastycznieniu, tak by materiał wypełnił szczelnie opracowany kanał nie pozostawiając pęcherzyków powietrza)...

Gość dera
a co ile należy wymieniać wypełnienia?

Gość betanna
do stomatologGg ------------nie mam opuchlizny i nic mnie nie boli ,krwawienie raz na ruski czas jak nie wyhamuję z nitką czasami ,ale momentalnie ustaje

Gość stomatologGg
dera--- jezeli chodzi o wypełnienie nerwa to w zaleznosci jak zabieg został wykonany nawet do 10 lat...

Gość egonk
A co jeszcze może oznaczac takie krwawienie?

Gość Jusefina
A ja podrażniłam dziąsło w dwóch miejscach zbyt mocnym strumieniem irygatora .Czym mam to smarować?

Gość stomatologGg
czyli wszystko jest w jak najlepszym porządku !nie ma opuchlizny, dziąsła nie krwawią, nie bola...jest naprawde wszystko w porządku...wystarcza wizyty kontrolne u stomatologa 2 razy w roku, dokładne i systematyczne dbanie o zeby (tj. szczotkowanie, uzywanie nici dentystycznych,płynów do płukania jamy ustnej) i o powstaniu paradontozy nie ma mowy:)pozdrawiam

Gość stomatologGg
dera--- krwawienie dziąseł moze rownie dobrze oznaczac infekcje dziąsła badz po prostu jego uszkodzenie np. podczas jedzenia( bardzo czesto o tym nie wiemy, bo do krwawienia dochodzi po kilku dniach a w tym czasie zapominamy iz spozywalismy m.in. twarda skórke od chleba ktora dane dziąsło uszkodziła)...a czasami po prostu krwawienie dziasła wynika z braku higieny jamy ustnej lub wrecz przeciwnie do zbytniego szczotkowania zeba ... Jusefina--- płucz dentoseptem (jest bez recepty), szałwią ...jezeli podraznienie nie ustapi po około 4 dniach radze wybrac sie do dentysty

Gość stomatologGg
zyczę wszystkim miłego dnia , ja uciekam do pracy :D:D:D pozdrawiam

Gość egonk
a czy nalezy szczotkować mocno przy dziąśle ? w ogóle jak myc na linii dziąseł?:classic_cool:

Gość qqqqqqqooop
podbijam,bo temat ważny

Gość adelaide
nie lubię dentysty :))

Gość Jusefina
dzięki ,użyłam dentoseptu

Gość demotilios
jak sprawdzić czy nie mam w organizmie za dużo fluoru?

Gość Jusefina
no właśnie jak??

Gość fuczi
co powiecie o paście BLANX BIOREPAIR - PASTA DO ZĘBÓW NAPRAWIAJĄCA SZKLIWO (WRAŻLIWE ZĘBY) ktoś stosował?