Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nocnikowa mama

Kiedy ten nocnik????

Polecane posty

Gość nocnikowa mama

Własnie przeczytałam gdzies na forum wypowiedz małej agatki czy jakoś tak , że jej dziecko sika na nocnik od 6 miesiaca zycia. I nie wierze w to za bardzo. Jak takie malutkie dziecko wie o co chodzi???? Od kiedy tak naprawde rozpoczynac próbe żeby to było świadome?

Gość sama zobaczysz
kiedy dziecko bedzie rozumne, musi samo chodzic zey cie zaprowadzic do nocnika, miec swiadomosc do czego to słuzy. moja mała ma 1,5 roku i z lenistwa jej za czesto nie sadzam, ale miski i kotki wysadza na nocnik od 3 miesięcy, wiec od tego czasu juz bylo mozna :-)

no to może się wypowiem, skoro moja wypowiedź została tu przytoczona :D więc tak, moje dziecko od 6 miesiąca zycia sadzam na nocniczku. oczywiście że na początku nie było to świadome siusianie. wymagało mojej wielkiej uwagi i ciagłej obserwacji małego. maksymalnego na nim skupienia. ale dziecko wysyła określone sygnały. tak samo jak domaga się jedzenia tak samo potrafi informować nas o tym że odczuwa potrzebę wypróżnienia. tylko że nie zawsze chce nam się to odczytać. ale jak mamy trosze czasu to dlaczego nie. na poczatku wysadzałam go wtedy gdy wydawało mi sie ze może tego potrzebować. z czasem mały zaczął wolać siusiu!!! obecnie jak chce na nocnik to krzyczy aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ale jest to inne aaaaaaaaaaaa niż podczas zabawy. nie umiem tego wytłumaczyć, ale nieco wyższe (troszkę inny ton) niż zwykłe aaaaa wymawiane podczas zabaw.na początku gdy zaczynał krzyczeć to od razu siusiał, było tak że krzyczał a siuśki płynęły po nóżkach. obecnie krzyczy i czeka ok 30 sek na moją reakcję, jeśli nie zareaguję, czytaj nie wysadzę, to siusia w majteczki. zapomnialam dodać że odkąd zaczęłam wysadzać mlody nie nosi w dzień pieluch! jak śpi to zakładam tetrę w dzień a w nocy wielorazówkę. w dzień przy śnie ok 3 godzinnym tetra jest SUCHA. po przebudzeniu po ok 5 minutach dziecko siusia :) w nocy niestety jeszcze nie potrafię go wysadzać, ale to może dlatego ze budzi sie na jedzenie często, do tego zęby i jestem zbyt zmęczona żeby go słuchac jeszcze z siusianiem. wierzcie lub nie ale naprawdę nasz trening nocnikowy prawie zakończony!!! dla zainteresowanych polecam strony na temat naturalnej higieny niemowląt.