Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sana

Czy mozliwa jest tak wczesna owulacja??????

Polecane posty

Witajcie! Mam do was pytanie,mianowicie jestem w 8 dc i zaczol mnie dzis rano bolec brzuch tzn dol brzucha janiki narywaja na przemian jak na owulacje i mam plodny sluz,a jeszcze wczoraj plamilam,mam tak poraz pierwszy w zyciu bo zawsze owulacja zaczynala mi sie od 11,12 dnia przy cyklach 28 dniowych.Zaznaczam ze od 1,5 roku staram sie o dzidziusia a od 2 miesiecy biore dostinex na zawyzona prolaktyne i duphaston na niski progesteron,czy to mozliwe ze te leki mi tak namieszaly w organizmie?zauwazylam sie ze wydluzyl mi sie cykl o 2 dni od momentu brania tych hormonow.Niewiem co robic bo planowalam w tym miesacu zaczac starania od 12 dc, a teraz boje sie ze moze byc juz po owulacji w tych dniach,czy ktoras tak miala???? POzdrawiam

Gość zasadniczo tak jest
to możliwe. Aczkolwiek różnie może być, tzn to że wszystkie objawy wskazują na owulację wcale nie oznacza, że ona wystąpiła/wystąpi.

Gość jak to w 5dc
czy mam mozliwosc zaciazenia okolo twz 5 dc przy cyklach 31 dniowych ? chyba nie bardzo co ?

nigdy nie znasz dnia i godziny- ja tez niby mialam reguralne cykle 28 dni- a akurat w tym wszystko sie pospieszylo efekt widac na zalaczonym obrazku ;)

Gość saleminka8
ale tu jest opcja na chłopaka,bo to na ostatnie minuty żywotności komórki jajowej

kupilam testy owulacyjne i wedlug instrukcji najwczesniej 10 dc trzeba zaczac sprawdzac. Skoro owulacja moze wystapic wczesniej to 10dc moze byc juz za pozno???

Gość zasadniczo tak jest
maadaa - tak są przypadki, że 10 dc może być już za późno na testowanie

Gość naarmika
a na jakiej podstawie oceniasz kiedy masz owulację?? stosujesz np. NPR czy zwykłe wyliczenia??

To ja od jutra czyli 8dc zaczne stosowac te testy. Nigdy nie obserwowalam swojej owulacji wiec nie mam pojecia kiedy wypada i czy w ogole jest. Ponad 5 lat bralam tabletki i w marcu odstawilam. Mam nadzieje ze juz mi owulacja powrocila. Od jutra sprawdzam, najwyzej zuzyje 3 opakowania testow w pierwszym miesiacu. Mysle ze warto aby nie przeoczyc.

Gość wyjaśnienie
jak krowie na rowie: moje drogie 11 dni przed spodziewanym okresem są to dni noepłodne, Idąc wstecz zahaczamy o owulację i jeszcze wtrecz o pierwszy okres niepłodności, którego może nie być przy krótkim cyklu i długiej miesiączce. Zatem nie ma wczesnej owulacji, tylko przesunięcie owulacji. Może się też zdarzyć nadprogramowa owulacja.

Gość wyjaśnienie cd.
dla tej chcącej dziecka: poniżej 11 dnia od spodziewanej miesiączki badaj gęstość śluzu z pochwy. Rzadki będzie sygnałem owulacji, by dać plemnikom łatwą podróż do jajeczka. Gęsty śluz będzie oznaką dni niepłodnych.

Gość wyjaśnienie cd.
11 dni jest to wielkość stała; po tym czasie śluzówka macicy w której nie zagnieździło się zapłodnione jajeczko, zaczyna się złuszczać i wydalać z krwią na zwenątrz, co się zwie menstruacją okresem lub miesiączką. Wiedząc o tej cyfrze "11" resztę można samej wyliczyć.

Gość Suwkę i tabelkę
dot. określania owulacji znajdziesz w necie pod hasłem Fizjologia i filozofia seksu i Antykoncepcja lub świadoma prokreacja.

Gość Suwkę i tabelkę
cyt. z netu: Im dłuższy cykl miesiączkowy tym więcej dni niepłodnych nadaje się do współżycia seksualnego, im cykl krótszy tym mniej, oczywiście w I okresie niepłodności, gdyż II okres niepłodności jest stały i wynosi 11 dni. OKRES PŁODNOŚCI - w tym okresie z jajnika wydalane jest jajo i jeśli napotka plemnik (odpowiednio silny) następuje zapłodnienie. Zagnieżdżenie się komórki jajowej w macicy następuje ok. 5-tego dnia od zapłodnienia, wtedy rozpoczyna się CIĄŻA. Plemniki w drogach rodnych żyją tylko 48 godzin, dlatego na "suwce ruchomej" od środka owulacji w każdą stronę jest aż 4 dni zapasu dla bezpieczeństwa ( 4x24 = 96 h = 200% pewności, że nie będzie ciąży ale pod warunkiem, że nie zdarzy się nadprogramowa owulacja). Chcąc świadomie doprowadzić do ciąży można z dużą dokładnością wyliczyć środek owulacji i datę zajścia w ciążę, a po 9 miesiącach datę urodzenia się dziecka. Po antykoncepcji hormonalnej w przypadku chęci zajścia w ciążę skonsultować się z ginekologiem, chodzi o karencję ( okres dla oczyszczenia się organizmu). Przestroga!!!! W NRF urodziły się dzieci bez rąk!!! Były to początki antykoncepcji hormonalnej!!!

Gość jak ustalić owulację-link
nic z tego, jakiś feler

Gość Jo------anna
Ja zaciązyłam 19 dc, w cyklach 28 dniowych.

Gość poaishashdg
Raz miałam owulację w 7 dc a że mój okres trwa zazwyczaj 7 dni to jeszcze leciutko plamiłam jak miałam owulację... ale wtedy to był bardzo dziwny i krótki cykl :-(21 dni zaledwie.

Jest możliwa, cykle kobiety lubią płatać figle. Może poczytaj sobie o mikroskopach owulacyjnych, będziesz mogła sprawdzać na bieżąco kiedy masz dni płodne. Ja akurat używam afrodyty i mi bardzo odpowiada pod tym względem.

Gość Kasiuniu
cykle menstruacyjne są krótkie, normalne/28 i długie, i żadnych figli nie płatają, tylko owulacja się przesuwa bądź w górę bądź w dół, a wpływ na przesunięcia może mieć stres, choroba, gdzie choroba na ogół opóźnia owulację. Te "11" jest constans, po tym czasie musi złuszczona błona macicy, w której nie zagniździło się zapłodnione jajeczko, być wydalona z krwią na zewnątrz. Spytaj kobiety, może znajdzie się fenomen, że kobieta 5 dni przed miesiączką zaszła w ciążę. Chyba, że zdarzy się nadprogramowa owulacja, ale ponoć występuje ona tylko u zwierząt.

Gość Kasiuniu
ach, zapomniałam: zmiana klimatu i warunków życia np. wczasy z ukochaną osobą może przyspiesztć owulację, zatem i miesiączkę. Piszę na podstawie własnego przypadku.