Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zanet92

inzynieria biomedyczna

Polecane posty

witam ! chciałabym porozmawiac z jakas studentka inzynierii biomedycznej, jest tu jakas? :)

Mam kolegę na II roku tegoż kierunku. Moje studia też przewidują taką specjalizację.

ogolem chcialabym wiedziec czy jest to kierunek przyszlosciowy.. i czy ciekawy. poki co ucze sie w LO i profilu mat-inf i po prostu nie wiem czy dam rade.. interesuje sie przedmiotami scislymi, np. programowanie ktore jest na tym kierunku podobno wymagane mialam juz dawno na informatyce.. chce tylko wiedziec, czy bez zdania fizyki dostane sie na ten kierunek na Politechnike Wrocławska (do stolicy mam troszke za daleko ;]).

Jeśli chodzi o Politechnikę Warszawską, to jest taka możliwość, że dostaniesz się bez zdawania fizyki, ale zamiast niej powinnaś zdawać biologię lub chemię - najlepiej rozszerzoną (przelicznik chyba dla tych przedmiotów jest 0,5 jeśli poziom jest podstawowy lub 1 jeśli rozszerzony). Dla matematyki rozszerzonej przelicznik jest taki sam - czyli 0,5 lub 1 odpowiednio. No i na Politechnice Warszawskiej liczy się też język obcy. Nie wiem w sumie jak jest z dostaniem się, ale w zeszłym roku był to kierunek mniej oblegany niż biotechnologia z tego co pamiętam.

A czy przyszłościowy? - Na pewno tak, bo polega na ulepszaniu życia i jakości ludzi. Można potem konstruować sztuczne ludzkie organy, co jest konkurencją dla współczesnych zastosowań genetyki. Oczywiście to przykład tylko. Potem prowadzi się raczej prace naukowe, badawcze, ale myślę, że w firmach medycznych też znajdzie się zatrudnienie. Czy trudny? - Szczerze to nie wiem do końca, bo mój kolega jest dość zdolny i większość rzeczy przychodzi mu z łatwością, ale z własnego doświadczenia wiem, że nie ma się czego bać, tylko trzeba się przyłożyć do nauki.

o tak, gdybym mogla zdawac biologie to bym sie nie zastanawiała.. niestety, na Pol Wrocławskiej biologii nie biorą w ogole (chyba) pod uwage. tylko fizyka. hmm, nad biotechnologia tez sie zastanawialam, ale wyczytalam (byc moze bylo to zle zrodlo) ze jest tam o wiele wiecej chemii niz na IM. co prawda mature zdaje dopeiro w przyszlym roku, ale gdyby trzeba bylo serio ta fizyke zdac, no to musze sie juz zabrac do pracy..

biotechnologia zajmuje sie zupelnie czym sinnym niz inyznieria biomedyczna porownaj sobie programy studiow na jakiejkolwiek polibudzie

ale wyczytalam (byc moze bylo to zle zrodlo) ze jest tam o wiele wiecej chemii niz na IM. ty moze odpusc sobie takie trudne studia, skoro porownywalas i nie zauwazylas ze nie chyba tylko na pewno na biotechnologii jest wiecej chemii :o

czlowiek chce sie dowiedziec cos o kierunku, a ludzie od razu go zniechecaja bo cos tam zle powiedzial..

wepo peirwsze poszukajs obie statystyk i wymagan na dana uczelnie na ktora chcesz isc po drugie przestudiuj programy studiow (bo watpie ze to zrobilas- inaczej widzialabys roznice) po trzecie- na inzynierii biomedycznej fizyka to podstawa- a rok nauki do matury to duzo ale skoro to problem to jak inaczej opanujesz kilak obszernych dzialow w ciagu jedengo semestru? :o

taaa, jestem w drugiej klasie LO. nie został mi tylko jeden semestr. mowiac 'w przyszlym roku' chodzilo mi o przyszly rok szkolny. wiec sadze, ze mam jeszcze duzo czasu.

:o a rok nauki do matury to duzo ale skoro to problem to jak inaczej opanujesz kilak obszernych dzialow w ciagu jedengo semestru? (mowa oczywiscie o semestrze na studiach :o)

poki co zaznajamialam sie ze zdaniami studentow na przezroznych forach, odwiedzalam strony politechnik w celu sprawdzenia jakie przemdioty sa punktowane. szczerze mowiac programy przeczytalam 'od niechcenia', jednak zdazylam zauwazyc ze inz biom jest (jak dla mnie) ciekawsza.

taaa, teraz szukajmy kruczkow w moich wypowiedziach co by mi uswiadomic NIE IDZ NA POLITECHNIKE BO SOBIE NIE DASZ RADY TEPAKU. tak, dziekuje za wsparcie ;]

Gość kluskaslaska
a czym sie jest po takiej inzynierii medycznej?tzn gdzie mozna pracowac?

Gość kluskaslaska
ja slyszalam ze inzynieria biomedyczna jest na politechnice najmniej obleganym kierunkiem, czy to prawda?

Gość grgrgagagaas
bleblbeee