Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość może przyszła krwiodawczyni

KRWIODAWSTWO- kilka pytań do zorientowanych w temacie

Polecane posty

Mam kilka pytań na temat oddawania krwi, na które nie mogłam znaleźć odpowiedzi w internecie. Chcę się upewnić, czy w razie czego nie zrobię krzywdy sobie i osobie, która moją krew przyjmie. Czy krew może oddawać kobieta, która co miesiąc ma obfite i długie miesiączki. oraz czy branie leków przeciwbólowych (okazjonalnie, nie przewlekle) wyklucza oddawanie krwi. Jeśli tak, to na jak długo. Czy jeśli zdecyduję się na oddanie krwi I raz to muszę już to robić stale, czy mogę następny raz oddać np. za 3 miesiące.

Kobiety oddają krew 4 x w roku a mężczyżni 6,tak stanowi przepis,najmniejsza przerwa między oddaniami wynosi 2 miesiące.U kobiet ze względu na miesiączki lepiej dla zdrowia jest,gdy przerwa wynosi 3 miesiące. Krew pobrana jest szczegółowo badania i to, że ktoś ją oddaje wcale nie oznacza, że ktoś inny na 100 % ją dostanie.... To bardzo ambitne i szlachetne, gratuluję:) Pozdrawiam:)

dzięki za odpowiedź. I jeszcze pytanie- jakie jest samopoczucie po oddaniu krwi - czy jest się bardzo osłabionym. Na co powinnam się przygotować??

Gość Effka88
powinnaś zjeść rano jakieś lekkie śniadanie typu serek naturalny z chlebkiem i pić dużo na prawdę dużo wody.Ja oddaje już od dwóch lat i nigdy mi sie nie zdażyło nic zlego... jak coś tylko będzie Ci się dziać zaopiekują sie Toba.Polecam Ci iść z jakaś osobą jeżeli to Twój pierwszy dzień.Oraz przed oddaniem krwi wypełniasz ankiete o Twoim aktualnym stanie zdrowia itp.