Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gaja25

ciaza na wychowawczym

Polecane posty

witam!jestem na wychowawczym i zaszlam w kolejna ciaze czy orientujecie sie czy moge zaniesc l4 i normalnie beda mi placic na zwolnieniu?

Gość tak tylko musisz
przerwac wychowawczy

tzn.napisac podanie ze chce przerwac i tego samego dnia zaniesc zwolnienie?bo czytalam gdzies ze oni traktuja to jako wyłudzenie???/a np.jak lekarz by mi napisal ze ciaza zagrozona to nie byloby lepiej???

Gość bnnn
napisz prosbe o przerwanie wychowawczego ( jeśli dogadasz sie z pracodawcą to mozesz nawet od nastenego dnia jeśli nei to w ciagu 30 dni MUSI przywrócić cie do pracy) i jeśli wracasz np 10.10 to od tego dnia dajesz L4

i napewno nie bedzie tak ze oni potraktuja to jako jakies wyłudzenie bo przeciez ciaza to nie choroba jak twierdza niektorzy!?czy jednak lekarz musi napisac ze ciaza zagrozona?

Gość i tak właśnie w Polsce
wygląda ciąża zagrożona Cytuję autorkę : "a np.jak lekarz by napisal ze ciaza zagrozona to nie byloby lepiej???" Nie , nie było by lepiej- najlepiej by było jakbyś zrobiła tak jak radzi bnnn

Gość łooooo matko jedyna
pocoś ty się dziewczyno uczyła i do pracy lazła, żeby teraz se małych ludków wrzeszczących narobić jeden po drugim?

tak nie wyglada ciaza zagrozona tylko to ze w Polsce nie ma sie zadnej pomocy od panstwa bo nawet głupiego wychowawczego nie dostaje bo dochod na osobe przekroczyl u nas 11 zl na osobe!jestem po slubie wszystko według prawa i nic sie z tego nie ma a znajoma zyje na kocia łepe jej facet zarabia ponad 5 tys. tylko ze robi właki i całej sumy nie wykazuje i ona dostaje macierzynski i wychowawczy a ja nic!I gdzie tu sprawiedliwosc!???

tak wlasnie chce jeden po drugim aby miec rodzinke,chce odchowac dzieci i wrocic do pracy a nie jedno a za kilka lat drugie i tylko mącenie i w pracy bo znowu na wychowawczy lepiej za jednym zamachem i juz!

Gość łooooo matko jedyna
a nie jedno a za kilka lat drugie i tylko mącenie i w pracy bo znowu na wychowawczy przecież nikt ci nie każe iśc na wychowawczy, ja po macierzyńskim od razu wróciłam do pracy i przynajmniej widzę kawałek świata cywilizowanego, a nie tylko pieluchę z kupą i gila

Gość no i tak....
Niewiem czy opłaca ci się przerwac wychowawczy. Jeżeli dostawałaś zasiłek, te 400 zł na wych,, to do l-4 będzie ci sie to liczyć jako podstawa. Czyli na zwolnieniu lekarskim dostaniesz też 400 zł. Bo przecież bierze sie średnia z ostatnich 3 lub 6 miesięcy... nie pamiętam dokladnie:(

niestety mieszkamy 200km od rodzinki i niestety nie mam komuz bliskich powierzyc opieki nad dziecmi a opiekunki jakos mnie nie przekonuja!tym bardziej ze nikt nie polecił mi godnej zaufania!i wogole sadze,ze nie to jak opieka mamy!

Gość ja również po macierzyńskim
wróciłam do pracy a tu ksieżniczka siedzi na wychowawczym i jeszcze kasę chce od państwa :O Kto Cię po tylu latach wychowawczego do pracy potem przyjmie?

Gość no i tak....
No i tak... Nie doczytałam, że nie miałaś zasiłku. Nie potrafie Ci pomóc

Gość ale żalisz sie ze
państwo Ci nie pomaga a Ty tak wszystko zrobiłaś legalnie ... :O

ja nie jestem zadna ksiezniczka tylko osoba ktora chce sama opiekowac sie wlasnymi dziecmi przynajmniej do 2 lat!i nikomu nic do tego!jak ktos woli dla mnie na drugi dzien po urodzeniu moze wrocic do pracy jak sie nie chce dzieci wychowywac!

poprostu moim zdanie kazda kobieta powinna dostawac wychowawczy do dla mnie te 400zl to duzo!i tyle!

Gość to się opiekuj
nikt ci nie broni, dla mnie możesz opiekować się i do 18 lat, tylko nie biadol, ze jedni dostają kasę od państwa a Ty nie bo masz dochód wyższy o 11 zł.

czy ty czytasz dokladnie!chodzilo mi o to ze jedni dostaja bo np.nie wykazuja wszystkich swoich dochodow a drudzy wykazuja i lipa nic nie dostaja!wiec aby miec trzeba kombinowac z tego wychodzi!

Gość aby miec to trzeba duper
ruszyc do pracy, a jak chcesz siedziec 2 lata w domu to nikt ci za to placil nie bedzie! jasnie pani chce by jej za siedzenie w domu placono, no swiat sie konczy, :O

Gość szczęściara jak nic
gaja 25 nie martw się wypowiedziami idealistek, ja też wychowywałam swoje córeczki i był to najlepszy okres w moim życiu i niech zazdroszczą te co lenia mają, nie mówię o tych co sytuacja zmusiła, by jednak wrócić do pracy. Niestety nie poradzę ci jak zrobić, ja też miałam podobną sytuację do twojej, tylko mi zostały trzy miesiące wychowawczego, więc już nie przerywałam. Popytaj swojego lekarza co on na to, pewnie ci doradzi.

dziekuje za miłe slowa bo juz myslalam ze tutaj to tylko potrafia zbesztac czlowieka z błotem!

Ja byłam na wychowawczym gdy zaszłam w druga ciąże. nic w pracy nie mówiłam, dopiero przed porodem powiedziałam, ze jestem w ciaży, i prosto po wychowawczym poszłam an macierzyński.

hejcia tez mam taki przypadek jestm na wychowawczym i jestem w ciazy:-) ale zeby moc normalnie miec l4 placone 100% musisz wrococ do pracy chodzby na jeden dzien i wtedy mozesz isc na l4,niestety bedac na wychowawczym nie masz mozliwosci takiej ja ide do pracy od listopada,ale skladajac wniosek o powrot wczesniejszy do pracy nie wiedzialam ze znowu jestem w ciazy

bede pracowala ile tylko dam rade,moja praca to na hali,niestety trzeba troszke dzwigac itp,smrod lakierow,no zobaczymy jak to bedzie,a ty nie przejmuj sie opiniami ludzmi i jezeli masz mozliwosc to wroc do pracy i idz od razu na l4,niestty nasza Polska to kraj taki ze trzeba samemu kombinowac bo niestety pomoc dla polkich matek bedacych na wychowawczym jest smieszna!