Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Paulina BB

do której godziny powinny być otwarte przedszkola wg Was?

Polecane posty

Gość niedługo byscie chciały
z tego względu, ze większość rodziców to rpacownicy urzędów, a te we wtorki są czynne do 16. To małe miasteczko

Gość Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
biedne dzieci, niedługo zażadacie aby przedszkola były otwarte 24 na dobe :o trzeba było nie rodzic dzieci a nie teraz zostawiac w przedszkolu na cały dzien :o

Gość niedługo byscie chciały
wszystkie te sprawy organizayjne zależą od ministerstwa, organu prowadzącego (gminy), dyrektora. Nigdy od nauczyciela

no ale widać jakąś wspólprace u Was, bo jakby dostosowaliscie sie do godzin pracy ludzi. Niestety wiekszosc przedszkoli pracuje jak chce a ludzie dłużej niż przedszkole:)

Polaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa - albos niekumata albo nie przeczytałaś o co chodzi i na czym problem polega. Jak bedziesz miała dziecko i pracowała do 16 a przedszkole też bedzie do 16, to sama sie bedziesz zastanawiać jak zdążyć. Większość społeczenstwa pracuje i w tym czasie dzieci są w przedszkolu. TYLKO w tym czasie. Czytaj ze zrozumieniem. A jak uważasz że przedszkole to taka krzywda dla dziecka i to rodzice powinni NIE PRACOWAC i siedziec w domu, to po co byłyby przedszkola? I skad byś na życie miała??????

Gość dla mnie całodobowe
zarówno ja i mój mąż pracujemy od 14 do 22 giej, wychodzimy do pracy o 13, a wracamy o 23 dziecko jest w przedszkolu od 8 do 14, potem zabiera je babcia... jak dla mnie to i całodobowe przedszkole by nie było złe, ale nie mam wyjścia, praktycznie dziecko widzę przez godzinę dziennie, pomiędzy 7 a 8, bo jak wracamy z pracy to już śpi

Gość pracuję w przedszkolu
w Warszawie. Jest otwarte od 7 do 17.30. Wiele dzieci przychodzi o 7 i są odbierane o 17.30. Ponad 10 godzin w przedszkolu jest dla nich bardzo męczące. Dzieci z najmłodszej grupy to już przysypiają ok. 17 i rodzice odbierają ich na wpół spiących. Rozumiem , że rodzice pracują w różnych godzinach, ale jakby przedszkole było czynne jeszcze dłużej, to te dzieci by już padły. I uwierzcie mi, że 5 godzin z 20- tką dzieci jest bardzo meczące- niemalże wszystkim trzeba pomóc w czasie zajęć, podczas jedzenia, przebierania się na gimnastykę, itp. Nie mówiąc juz o hałasie, od którego boli czasem głowa.

Gość
Ja rozumiem obie strony.Jako że sama niedawno zostałam mamą,to stawiam się w sytuacji innych matek; prawdą jest,że wielu rodziców pracuje dłużej niż do 16...pracują do 18,19,nie mówiąc już o zmianach do 22. I to też nie jest ich widzimisię, przecież za coś muszą żyć. Mnie temat przedszkola jeszcze nie dotyczy,natomiast żłobka jak najbardziej; ta instytucja również zazwyczaj jest czynna do 16-17 (nie wspominając już o tym,jakim problemem jest wolne miejsce w żłobku dla dziecka),a ja szukając pracy,nie powiem potencjalnemu pracodawcy: "No wie pan co,generalnie,to bardzo mi zależy,ale nie mogę pracować dłużej niż do 16,bo mi żłobek zamykają." No bo co to kogo obchodzi? A prawda jest taka,że nie dość,że o pracę trudno,to jeszcze o taką,żeby mi "pasowała" do dziecka. Aż tak dobrze nie ma.:( Rozumiem panie przedszkolanki,że są zmęczone,w końcu to jest pewna ilość dzieci,które są bardzo absorbujące,natomiast rzeczywiście godziny otwarcia przedszkoli i żłobków pozostawiają wiele do życzenia...

Gość ja pracowalam w prywatnym
przedszkolu - do 18.00 - 8h, z 30min. leżakowaniem -dzieci i tak nie spały - praca okropna i nie polecam - rodzice mysle ze wszystko jest ok, ale prawda jest zupelnie inna - wszystko na pokaz a jak rodzice znikna - to dopiero sie dzieje - takze uwazajcie co pija i co jedza dzieci i jak wglada informatyka, angielski itp... w przedszkolu:D Rozumiem, że rodzice pracuje i nie moga czasem odebrac dziecka do 16.00 ale szok, ze rodzic ma wolne a dziecko w przedszkolu i wychodzi jako ostatnie!!! To po co miec dzieci???

Gość ja pracowalam w prywatnym
no to na czas zabierania dziecka z przedszkola mozna wynajc na 2h dziewczyne - jedna babka tak robila, bo nie zdążylaby odebrac a nie miala babci pod ręka i ta dziewczyna przychodzila po małego i zaprowadzla go do domu i tam jeszcze sie z nim bawila az mama wroci - 5zl / h.

Gość uwaga na prywatne przedszkola
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Pracowałam w przedszkolu samorządowym w Białymstoku, otwarte jest od 6.30 do 18.00

Gość Paula 24
Pracuję w przedszkolu ----- piszesz, że 10h dla dziecka w przedszkolu jest męczące... ale przecież maluchy a nawet czasem starsze spią. U nas w grupie wszystkie śpią, od koleżanek słyszę to samo, więc nie wiem o co Ci chodzi. To w domu też się tak męczą?? Męczy je przedszkole? A co konkretnie? W domu tez sie bawią, chodzą na spacer itd. Pierwsze słyszę, zeby samo przedszkole męczyło, a co oni tam cieżary podnoszą?

Gość iloraz inteligencji
do 18.00 byłoby optymalnie jakby były czynne przedszkola. Inaczej większośc rodziców nie ma szans zdążyc z odbieraniem. Skoro nauczycielki mają zmiany to powinno sie dać do tej godz pracowac. Albo zatrudnic wiecej personelu, tylu ludzi po pedagogice jest bez pracy. Godzina 16 to absurd - kto zdąży odebrac dziecko o tej porze???? Jak sie po 8h średnio pracuje?????

Gość do Paula 24
widać, ze nie ejstes w temacie. nie powiesz mi chyba, ze dziecko spedzając czas w domu ma tyle samo zajeć, co w przedszkolu. W przedszkolu ciągle coś się dzieje- ćwiczenia gimnastyczne, rytmika, zabawa na placu przedszkolnym, zabawa w sali, zajęcia dydaktyczne itd. A w domu dzieci mają więcej szansy na odpoczynek- choćby godziny przed telewizorem (w przypadku duzej liczby dzieci). Nie wydaje Ci się, ze tak duża ilość zajęć ruchowych i nie tylko, jaka jest w przedszkolu- moze być dla dzieci męczaca? Ja sama wiem po moimd ziecku- gdy wraca z przedszkola, zasypia bardzo wczesnie. Gdy jest dzień w domu- nie jest tak zmeczone.

Gość Paula 24
ale to że dzieci odbierane są o 17 prawie spiace ze zmeczenia to gruba przesada!!!! Maluchy mają leżakowanie (2 godziny) i wtedy nawet jak nie spią, mają szansę odpocząć sobie. Mój wczesniej zasypia ale wieczorem po przedszkolu (ok. 19.30-20.00), a ma 3 lata. I nie widze zeby dzieci prawie śpiące były wynoszone z przedszkola.

Gość ollolllola
Iloraz - masz rację.

ja po prostu uważam, że przedszkole powinno być czynne conajmniej godzinę (do dwóch) dłużej niż inne instytucje (mówię choćby o panstwowych) bo nie jestem w stanie odebrac dziecka o 16 skoro sama wtedy koncze prace. Pomijam fakt że niektórzy kończą jeszcze pozniej. Moja mama pracuje w urzedzie stanu cywilnego czynnym do 16 zwykle, on podlega pod urzad miasta, tez czynny w takich godzinach. Pod ten sam urzad podlega wydzial oswiaty i ci którzy tam pracują i koordynują przedszkola miedzy innymi, też pracują do 16. I co, przedszkola nad którymi mają nadzór, TEŻ SĄ DO 16 ZWYKLE. No więc nawet Ci "z góry" , którzy sami pracują do 16, nie mogą chyba zrozumieć że przedszkola powinny być czynne dłuzej.

Przedszkole do którego uczęszczało moje dziecko było otwarte do 17. Nie mają prawie w ogóle sensu przedszkola, czynne krócej. I juz totalnym dziwactwem jest ta wczesna godzina otwarcia - 6 na co to? Przecież to dopiero dla dziecka ciązko wstac na taką godzinę... PO protu źle to wszystko zorganizowane, grupy tez powinny byc mniejsze

no wg mnie 7-18 byłoby optymalnie, u nas jest 6-17 więc powiedzmy że nie jest zle. Chociaż też nie wiem po co od 6 czynne, lepiej jakby bylo godz dłużej. Bo nikt u nas o 6 nie przyprowadza a nauczycielki muszą dla zasady byc tak wczesnie. Ale jak słysze ze godzina zamknięcia to 16 albo 15.30 to sie zastanawiam kto te dzieci odbiera.

Dziewczyny,a co powiecie na to: mieszkam w małej miejscowości chociaz jest to miejscowość gminna ok 3500 tys mieszkańców,przedszkole jest czynne do 15:30 !!!!!!! Większość mieszkańców dojeżdża do pracy ok 20km, i jak mają zdążyć po dziecko????? Zapytałam kiedyś Panią Burmistrz o to,odpowiedziała,że jakoś musza sobie rodzice radzić,dla mnie jest to poprostu skandal :(

Gość o.....nie
Paulina BB ..... a ty , jak zawsze i w każdym temacie jesteś zawzięta, zjadliwa i nieustepliwa ...... jak stara dewotka. Do..... pupa1977 "I juz totalnym dziwactwem jest ta wczesna godzina otwarcia - 6 na co to? Przecież to dopiero dla dziecka ciązko wstac na taką godzinę..." Wyobraź sobie, że dla wielu rodziców ważne jest otwieranie przedszkoli o godz. 6.00, podobnie, jak innym ważne są godz. zamknięcia.

Gość po prostu szokk
no cóż, nie ma to jak postarac sie o dziecko a potem oczekiwać, że wychowa je państwo i obcy ludzie. koszmar zawsze serce mi pękało na widok dzieci wleczonych juz o 6 rano do przedszkola, i odbieranych przy zamknięciu przedszkola. nie wyobrazam sobie tego - mam dziecko, tzn. świadomie i jestem w stanie przy nim być, zapewnić mu optymalną opieke, mam rodzinę, która chętnie z dzieckiem trochę zostanie, mam odpowiednią pracę, która umozliwi mi zapewnienie dziecku poczucia bezpieczenstwa i miłości, a nie odrzucenia. dziecko mają wychowywać RODZICE, a nie przedszkole! przedszkole ma rozwijać te kilka godzin dziennie, ale nie być przechowalnią!

kokrety i przykłady prosze tej mojej zjadliwości koleżanko, bo nie wiem gdzie ją widzisz??? Pewnie masz odmienne zdanie i Cię wkurza samo to że jestem.

Może to nie do końca na temat, ale zastanawiam się, po co w ogóle tak wczesne godziny wstawania, do szkoły, pracy, itp. To wstawanie nawet na 8 większości osób sprawia trudnosc... Na co to w ogóle? W Ameryce szkoły zaczynają zajęcia od 9 - jest to znacznie lepsza godzina...

Gość o.....nie
Dziwne jest to, że co...że niby zawsze mam odmienne zdanie. Wydaje mi sie jednak, że to ty się czepiasz kogo się da i czego się da. Nie zadam sobie trudu na wyjaśnienia takiej osobie, jak ty, domniemając, że to będzie dla ciebie świetny powód do wszczynania zaczepek w twoim stylu.

po prostu szokk - no to ciesz się, że masz tę rodzinę, to nie twoja zasługa ,,,, Po prostu masz szczęście, którego inni nie mają... Przecież nawet znalenienie pracy do 16 to graniczy chyba z cudem...

mam odpowiednią pracę, która umozliwi mi zapewnienie dziecku poczucia bezpieczenstwa i miłości, a nie odrzucenia. dziecko mają wychowywać RODZICE, a nie przedszkole! przedszkole ma rozwijać te kilka godzin dziennie, ale nie być przechowalnią! ale przecież nikt tu nie pisze że przedszkole ma być cały dzień otwarte, do 20.00 i że ma wychować moje dziecko. Pisałam wczesniej, ja nie traktuję przedszkola jako przechowalni. I pisałam też, że nie mam pretensji do dziewczyn, które tam pracują bo to nie ich wina że są takie a nie inne godziny otwarcia. (to dla tej pani która mnie oskarża o jakąś nieust epliwosć czy zawziętosć). Piszesz o odpowiedniej pracy, cóż, większosc Polaków pracuje 8 godz dziennie i to wcale nie znaczy że odrzucają wlasne dziecko i go nie kochają. Nie wiem skąd Ty takie wnioski wyciągasz??? Pomyśl tylko, jak pracujesz do 16 a przedszkole jest czynne do 16 tez albo do 15.30 to jakim cudem masz sie wyrobić??? A moze zrezygnować z pracy żeby "państwo ci nie wychowywało dziecka"??? Pomijam fakt, że przedszkole to też wychowanie - poczytaj podstawę programową WYCHOWANIA przedszkolnego.

Gość po prostu szokk
pupa- kolejna wiecznie sfrustrowana. sluchaj, ja mysle, ze na dziecko trzeba sie zdecydowac swiadomie i rozwazyc wiele kwestii. wiadomo, ze nie da sie w zyciu wszystkiego zaplanowac, ale warto np. juz rok przed zapisaniem dziecka do przedszkola poszukac sobie innej pracy (np. z mozliwoscia pracy zdalnej, albo na zmiany z mezem albo cos), zalatwic kogos do opieki/pomocy, ustalic z mezem jak bedziemy dziecko wychowywac i jaki udzial bedzie przedszkola w jego rozwoju, wybrac przedszkole jak najblizej domu lub pracy itd. itp. wystarczy MYSLEC I PLANOWAC a nie zyc metodą "jakos to bedzie" a potem tylko dziecko cierpi, a my pretensje do calego swiata- tylko nie do siebie. przedszkole Ci dziecka nie zrobilo, tylko Ty sama, wiec ponies za to w pelni odpowiedzialnosc.

o.....nie - powiedz i co ja takiego tu zaczepliwego napisałam, bo nie wiem o co Ci chodzi. Nikogo nie obrażam ani nie atakuję, komu dogryzam???? Może jakiś przykład podaj, bo łatwo jest oólnie powiedzieć że ktoś jest be i nie umieć nawet wyjaśnić dlaczego, nie chcesz tutaj to napisz maila bo chetnie bym sie dowiedziala kogo i gdzie tak bardzo zaczepiam.