Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaniepokojonaaaa88

Jak objawia się wmożone napięcie mięśniowe??Prosze o rady.

Polecane posty

Gość zaniepokojonaaaa88

Dziewczyny mogłybyscie napisać co was zaniepokoiło w zachowaniu waszych maluchów a potem okazało się że mają wlaśnie wzmożone napięcie mięsniowe. Jakie są pewne objawyy?? Trochę sie martwie bo moj synek ma juz 3,5 msc a czasem trzyma piąstki(nie często ale zdarza sie) czasem placze bez powodu, zdarza się że tez sie prezy chociaz to zawsze wydaje mi sie ze od brzuszka ale sama nie wiem, tak czytam i zaczelam sie niepokoic. Prosze o mądre wypowiedzi i rady. Dzieki z góry.

Gość amitka
zapraszam na mój topik, pogadamy? (3 miesięczne niemowlę)

silne zaciskanie pięści- tak aż ręce siniały,wyginanie ciała w rogal- odginanie główki do tyłu, zbyt długie jak na swój wiek utrzymywanie głowy w pozycji na brzuchu

Witam. U nas też było zaciskanie piąstek, odginanie sie do tylu, preżenie, oraz synek bardzo nie lubial lezec na brzuszku, płaka jak go polożylam, co pozniej sie okazalo ze to jeden z objawów napiecia Umów sie na wizyte do neurolog, napewno rozwieje Twoje wtpliwosci i uspokoi Cie, po co masz chodzic w niepewnosci, ze cos jest nie tak Pozdrawiam

mam ten sam problem, córeczka mocno odgina się, nie lubi leżeć na brzuszku... jak ćwiczycie ze swoimi maluchami? co mówił lekarz w waszym przypadku, po jakim czasie mozna zniwelować takie zachowania?

to zalezy jak bardzo dziecko jest napięte i kiedy się to zdiagnozuje. zależy też na jakiego terapeutę się trafi. u nas trwało to 3 miesiące. mieliśmy dobrego rehabilitanta a wnm zostało wcześnie wykryte

Gość o rany julek
ja mam synka ma 9 lat urodził się ze wzmożonym napięciem mięśnie , niedotlenieniem ... itd itp... i mam przechlapane teraz synek ma , dyslekcję dysgrafie i nadpobudliwośc psychoruchowa .... koszmar mówię wam........

Gość zaniepokojonaaaa88
Nie no mój synek się nie wygina ani nic... po prostu trzyma czasem piąstki najczęściej przy jedzeniu i podczas spania. Na brzuszku leży dość chętnie, głowe ładnie trzyma, ale są sytuacje że wyje bez powodu pręzy się, ale moze to faktycznie brzuszek lub po prostu takie jego widzimisię bo czasem jest po prostu marudny ale na kontrolę profilaktycznie na pewno się wybierzemy.

Moje starsze dziecko miało wzmożone napięcie mięśniowe. Zaciskało piąstki, nie podnosiło prawie główki mając 3 miesiące bo miało napięte barki. Jak leżało na pleckach było lekko odchylone w łuk. Rehabilitacja baaardzo pomogła.

Gość trtrtrtr
czarna sory ale z takimi imionami nie boisz sie ze dzieciom zrobiłas ogromną krzywde ?

zaciskanie piąstek jest do 3 miesiąca dopuszczalne. Później powinno mijać. Jeśli powoli mija to raczej nie ma powodów do obaw. Myślę że jeśli byłoby coś nie tak to więcej rzeczy zaniepokoiłoby Ciebie. Chociaż chętne leżenie na brzuchu i trzymanie długo uniesionej głowy nie musi oznaczać ze wszystko jest ok. moje dziecko uwielbiało leżeć na brzuchu i potrafiło głowe bardzo długo trzymać. jak się okazało- za długo... był tak napięty ze głowa po prosu mu nie opadała- choć powinna. Jeśli chodzi o przypadek Twojego dziecka autorko- myślę ze martwisz się trochę na zapas. Dzisiejsze matki mają dostęp do zbyt wielu informacji i same wynajdują sobie problemy. Za dużo czytamy:) Moja rada dla Ciebie- nie sugeruj się szczególnie naszymi wypowiedziami. Każda z nas miała inne dziecko , dzieci nasze pewnie miały różne objawy. My nie widziałyśmy Twojego dziecka, nie jesteśmy też specjalistami. Jeśli coś Cię niepokoi zabierz dziecko do neurologa. albo chociaż do pediatry na poczatek i powiedz co Ciebie niepokoi. I nie martw się- WNM wykryte szybko bardzo łatwo można "naprawić" i często znika ono bez śladu

Moje dzieci nienawidziły leżeć na brzuchu, ale nie miały żadnego napięcia ;) tak, że różnie bywa