Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anula2006

Jak oduczyć mojego 3-letniego synka siusiania w pampersa

Polecane posty

Witam mój synek skończy w grudniu 3 latka i za żadne skarby nie mogę go oduczyć siusiania w pampersa. W nocy śpi bez pampersa i jest ok, a w dzień nawet nie chce usiąść na nocniczek. Dostał w prezencie specialną deskę toaletowa ,która ma schodki żeby łatwiej mu było wchodzić, ale nawet to go w dupkę parzy. Jak ktoś idzie do toalety to on podgląda, ale gdy mąż pokazywał mu jak ma siusiać na stojąco to nie chce.Od stycznia ma pójść do przedszkola. Bardzo proszę o jakąś radę. Pozdrawiam

Gość mamatrzylatka333
jedna rada!!! a poskutkuje na 100% nie kupuj już pampersów!!! nie zakładaj , bez wyjątków ze spacer, odwiedziny, sen czy cokolwiek !!!!podziała!!!

Gość enedue
nie nakładaj mu pampersów i tyle.Mogłaś go nauczyć siusiania jak było lato.Nakładasz majtki i niech siusia.Jak zobaczy,że ma mokro,że to nieprzyjemne,że piecze w pupę i siusiaka to zacznie korzystać z nocnika.Trochę późno się opamiętałaś bo trzylatek w pampersie to chyba tylko wynik lenistwa rodzicow:(

Latem próbowałam oduczyć go siusiania i nie pomogło, podoba mu się chodzenie z mokrymi majtkami.

enedue niestety nie masz racji!!!!!!(nie mowie ze nie ma leniwych rodzicow:)) co powiesz jak zmuszasz dzieciaka do zalatwiania sie na klopie a on powstrzymuje ee np. i zatwardzenie gotowe bo sie za chiny nie chce zalatwic heeeeee bo siku to jeszcze ujdziee ale w gownem to co.. bo moj to narobil w majty nie raz i jeszcze nie powiedzial gdzie z szufelka trzabylo latac:O:O:O ja swojego uczylam i przez wakacje i wczesniej i dopiero teraz jak juz sie czlowiek naprawde zezlil na niego to cos do niego dotarlo i juz sam sie zalatwia do kibla bo, w nocy nie ma pampresa takze sa dzieci na ktore po prostu musi przyjsc czas i na sile nic nie wskurasz bo probowalam nie raz meczac sie tygodniami i uparty byl jak nie wiem cooooo wrrr tak samo miala moja siostra z najmlodszym synkiem , ze starszym nie bylo problemu szybko sie nauczyl.. co do ogladania zalatwiania taty w wc, jest to dobra metoda, takze bycie z dzieckiem w tym momncie, nie przyrownujcie dziecka do doroslego, bo dorosly to wstydzilby sie genitalia pokazywac a dziecko przed rodzicami nawet o tym nie mysli!!! paranoja

wogole moj w listopadzie skonczy 3 latka, non stop latal z majtkami, pampersy chowalismy bo chcial zakladac, co 1h ganialam go do lazienki aby siusiu zrobil (ok moze i usiadl i placze ze mu sie nei chce a za chwile jak wyszlismy z lazienki przylatuje z placzem ze ma mokro:O), trudno bylo bo na caly dzien moze raz w lazience byl a tak to 4 pary spodni na zmiane bo a to gowno a to siku:O:O:O i tak dlugi czas bez rezultatow w koncu ktoregos dnia tak sie zezlilam ze takiej mnie jeszcze dziecko nie widzialo, az sie poplakalam i po tym incydencie cos sie ruszylo..o cudo tyle ze chcial chodzic do wc z tatusiem:O ktory z pracy wracal o 18 extraaa mowie no ale dobre i to i tak po 1,5 tyg, pewnego pieknego dnia przyszedl i powiedzial ze byl siusiu, pytam sie zrobiles do kibleka a on ze tak, boszee jak ja sie ucieszylam ze moj synus wreszcie bedzie siusial do kibleka tak jak powinien juz dawno ehhh i tak 2 miechy juz od tamtego dnia minelo, teraz chce sie nawet sam podcierac a jak popusci to przychodzi do mnie z mina zbitego psa ehh ale to juz ujdzie , teraz nawet dupke chce sam podcierac sobie :) co do miasta, najpierw probowalam z nim na spacerze ale to raptem 3 dni a potem na miasto i zdal egzamin, potrafil dlugo wszytmywac siusiu...takze dziecku potrafi sie cos zablokowaccc i za chinyy przekonac go nie mozna ale trzeba probowac wiem ze musi nadejsc czas kiedy wreszcie sie dziecko przekona takze autorko probuj wszystkiego i teraz juz zrezygnuj z pampersow, wiem bardzo trudne to jest bo ciuchow na zmiane co nie miara bedziesz musiala miec ale niech dzieciak wie ze zle robi , ze juz duzy jest, w koncu i na niego przyjdzie czas

Dzieki od jutra zaczynam. Mój też wie o co chodzi bo jak się zsiusiał w majty to przyszedł i mówił siusiu, ale lepiej jest w pampuna, bo mama przewinie. Każde dziecko jest inne, mój mały ma jeszcze problem z mową bo bardzo mało mówi. Może też przez to. Zobaczymy

mowa nie ma nic do rzeczy nie zakładać i koniec jak klony skończyły w maju 2 lata ostatni raz widziały pampersy, było dramatycznie 20 par spodni zasikanych dziennie..... ale ostatecznie to ja tu jestem górą i wygrałam chodź nie było łatwo klony nic nie mówią oprócz mama tata buty i sisuiu

ja nie zkaładłam pieluch i na poczatku była maskara cała pralka mokrych spodni :O ale szybko załapał ze trzeba wołac i w dzien woła ale noc hm... jeszcze sika acha ma 2 latka i miesiac

W nocy to nie mam problemu, już dawno śpi bez pampuna, nawe w dzień jak go kładę to też bez. Nie było jeszcze takiej sytuacji że sie zsiusiał.

u mnie młody w ogóle nie uznawał nocnika a nawet jeśli, to sikal do niego od poczatku na stojąco. Bo chcial jak tata:) ale dzieki temu szybko sie nauczyl sikac jak dorosly i nie musialam go jak dziewczynki w krzakach podnosić ani nic. Taeaz ma 3 lata. W domu sika na podstawce do ubikacji (takie podstawki antyposlizgowe w ikei sa np) - kupe też robi na ubikacji. Musze go potrzymac troche bo nie chce na tej wkladce do muszli tylko normalnie (tez jak tata). Dobrze jak dziecko obserwuje. Fakt ze nie zmusisz, ale moze niekoniecznie nocnik? Nie kazde dziecko lubi. Jak mój kombinowal jak byl mlodszy ze nie pojdzie siku (byl bez pampersa, ale przebieral nogami i twierdzil ze mu sie nie chce) to wymyslalam rózne opowiesci np o chlopczyku co nie chodzil siku i zapchał mu sie siusiak i musial isc do szpitala i takie tam. Kupował to:) w ostateczosci udawalam ze dzwonie do szpitala i mowie ze moj synek nie sika i niech go wezmą to ten spanikowal i szedl. I byl juz wiekszy oczywiscie, chodzil dawno bez pieluchy ale specjalnie trzymal i nie chcial mimo ze tanczyl juz. Takze nie bylo tak ze straszylam male dzieciątko:) a mój wygadany jak cholera, to trzeba bylo albo go zagadac albo niestety troszke naściemniać żeby poszedł - a potem juz sam wolal i tak do dzis. I w przedszkolu zero problemu. Próbuj, bo jak ma isc od stycznia to masz nie tak znowu duuuużo czasu. Powodzenia.

widzisz, zwykle jest odwrotnie, w dzien wolają a wnocy zdarza sie na poczatku popuścić. Skoro w nocy nie sika, to super. Może z przekory w dzien nie chce??? No bo chyba nie z przyczyn czysto biologicznych skoro organizm sam w nocy sie nie domaga i on nie popuszcza. Tylko jak jest swiadomy to do pieluchy.. Czyli specjalnie a nie ze nie umie. Nie wiem, tak mysle.

No właśnie większość na problem, że dzieci właśnie w nocy się moczą a mój nie.Poprostu wie o co chodzi i robi na złość. A jak widzi nocnik to ucieka i się chowa.

Gość campari34
no właśnie te dobre rady skąd ja to znam.nie zakupuj pampersów jasne niech sika gdzie popadnie wszystko zalane wykładziny ciuszki co chwilkę w pralce smród w domu.bzdety.poprostu to nie jego czas i tyle ja ze swoim synkiem walczyłam długo oj długo też miał 3 latka wkoncu się poddałam sam doszedł do tego że nie będzie już siusiał do pampersa i też się martwiłam bo w przyszłym roku do szkoły zapisany.!!!!nic się nie martw za dnia na dzień mu przejdzie tylko go zachęcaj

to chyba w takim razie powinnaś odstawic pampersy. jesli to na złość. bo tak to bedzie sie dalej z toba bawil w kotka i myszke a ty nerwowo wysiadziesz. nie dawaj pampków i zobaczysz co zrobi. albo zacznie tanczyc i wtedy mozesz sprobowac moich sposobow:) albo zacznie wołać jak baaaaardzo bedzie mu sie chcialo a tu pampka brak:) albo sie zleje pare razy ale sam sobie zaszkodzi. jak bedzie sikal na zlosc w majjty to mu nie zmieniaj przez jakis czas. jak go zacznie szczypac, bedzie niewygodnie w mokrych majtkach, rajtkach (najlepeij cos obcislego) to przestanie ci numery robic.

on sobie z tobą leci w kulki bo wie ze mu dasz pieluche i to wykorystuje, skoro potrafi spac bez sikania bez pampka 12 h plus w dzien. No to chyba o czyms swiadczy. o tym ze ejst gotowy na odstawienie pampków ale jesli nie spi i jest swiadomy to jest zlosliwy albo sie tak bawi.

No tak tylko do stycznia dużo czasu nie zostało. Jak panie w przedszkolu nie beda chciały mu zmieniać pampersów. To wtedy bedzie problem...

Gość campari34
a ja ponawiam nie ucz go na chama sam dojdzie do tego zobaczysz

campari - trzylatek to juz całkiem sprytne dziecko, a nie malenstwo, co nie wie co robi, zobacz - on spi bez pampka a wiec potrafi bez. a w dzien sie droczy. on umie tylko sie bawi.

Gość jak ziarna z dyni
ja swojemu powiedziałam, żeby spróbował sikać jak tata- na stojąco do sedesu - podziałało. W ogóle wszystko chce jak tata, bo tata dla niego wielki autorytet!

Gość mamatrzylatka333
ja moze za bardzo chiałam go nauczyć i on jakby robił na złość a tez wszytko rozumiał, takze nie zakładaj pampersa ale odpóść sobie ciągłe pytanie czy chce siusiu, idziemy siusiu, na kibelek, moze zrobisz siusiu itp dziecko moje siusia raz na 3 czasem 4 godziny a ja co poł godziny go pytałam i moze miał dość:) jak odpuściłam to sam zaczął wołac:) powodzenia mamo:)

Witam pierwszy dzień siusiania minął tragicznie, nic go nie rusz nawet że ma mokre majtki spodnie, wogóle nawet nie chce mówić siusiu, a jak widzi nocnik, szkoda gadać, całe mieszkanie osiusiane, siedział 20 minut na nocniku i nic, wstał i po chwili zsikał się na podłogę. Jutro kolejny dzień Pozdrawiam

Kolejne dni też mineły nie zaciekawie, rano mały był w żłobku to miał założonego pampersa, ale jak wracaliśmy do domu to biegał bez, no i bez zmian, bawi się ze mną, ale jestem cierpliwa, w tym tygodniu będzie w domu , no i będzie ciąg dalszy oduczania... Pozdrawiam

Gość nie do pojecia
kup pieluchy tetrowe. mowie powaznie. tak zrobila moja siostra bo dzieciak mial juz 2.5 roku i za zadne skarby swiata ie chcial zrezygnowac z pampersow chociaz probowala 8 miesiacy. caly dom obsikany bo sikal gdzie stal. w koncu tesciowa wymmyslila ta terte i niespodzianka - 2 tygodnie i bylo po krzyku. w pampersie dziecko nie czuje, ze ma mokro, jest mu wygodnie. w tetrze jak sie zsika to jest goraco, piecze i niewygodnie. dlatego warto kupic i przetrzylmac z pol godziny jak sie zsiaka. do tego skladac dosc grubo zeby bylo niewygodnie. jesy duzo krzyku i placzu ale pomaga i po dwoch tygodniach nie bedziesz juz miala problemu.

Gość saleminka8
moja siostra zrobiła tak: małą rozbierała od pasa w dół i tak pozwalała jej biegać po domku,ale było ciepło,marudna zaczęła się robić gdy jej się chiało,bo przecież pampersa nie miała i wtedy moja siostra wiedziała,że chce siku i odrazu na nocnik czy wc i oczywiscie pochwała wszystkich domowników :) kilka razy popuściła -poleciało po nogach a jej sie to nie podobało i wolała już informować o siku ;) nawet szybko to poszło i ma 3 latka i już mówi kiedy chce,ale wiadomo każde dziecko jest inne. Za to siostrzenica mojego faceta będzie miała w listopadzie 5 lat i nadal w nocy popuszcza,w dzień idzie sama siku czy kupe a w nocy popuszcza i jej matka idzie po najniższej lini oporu i zakłada pampers...