Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamaM*

Turcja z rocznym dzieckiem

Polecane posty

Gość mamaM*

Witam . Mam pytanie do mam, ktore byly w Turcji , Tunezji lub w innym cieplym kraju z Maluchem. Jak sobie poradzic z jedzeniem, mleczkiem, lotem samolotem czy wyparzeniu smoczkow. Jesli , ktoras Mama ma ochote sie podzielic ze mna doswiadczeniem w wyjazdach lub dobra rada na co uwazac, co najlepiej zabrac ze soba to bede bardzo wdzieczna. Lecimy w pazdzierniku wiec upalow pewnie juz nie bedzie. Wiem tez. ze nie wolno uzywac tam wody z kranu nawet po przegotowaniu. Z gory dziekuje.

Gość tulipanowy krem
Ja też zastanawiałam się jak logistycznie rozegrać wyjazd z dzieckiem do Turcji i zdecydowaliśmy sie zostawić córkę z moimi rodzicami i pojechaliśmy sami. Jak pomyślałam, że miałabym tam wszystko ze sobą targać to odechciało mnie się wyjazdu, poza tym to byłaby też męka dla dziecka. My byliśmy w czasie upałów ponad 30 stopniowych. Oprócz leżenia plackiem na plaży planowaliśmy również dużo zwiedzać więc z dzieckiem byłoby to utrudnione. Poczytam z chęcią rady innych :)

Gość mamaM*
Tulipanowy :-) U Nas opcja sam na sam niestety nie do zrealizowania. Taka chwilka wytchnienia , tylko plaza i slodkie nic nie robienie jest kuszace, lecz pewnie zaraz po przylocie na miejsce plakalabym za coreczka. Nie mam tez nietety z Kim zostawic malenstwa aby wyskoczyc na zakupy a juz nie mowie o wakacjach. Jestem zdana tylko na siebie niestety! Troche przeraza mnie ten wyjazd, jak to kazda mama mysle o wszystkim , a wiadomo w pokoju hotelowyn to nie sa warunki domowe. Nie wiem ile zabrac ze soba sloiczkow z jedzonkiem czy z soczkami. Mala juz wiele je z Nami ale to inna kultura. Pampersy no i gdzie umyc smoka, ktory wyladuje na ziemi. Targac ze soba czajnik? Troche tego sie uzbiera a przeciez sa ograniczenia w bagazu. Mam tylko wielka nadzieje, ze w hotelu bedzie mozliwosc dostawienia lozeczka dla dziecka, bo inaczej spanie na ziemi (mala chodzi po calym lozeczku) wiec z lozka by mi spadla na bank! Czekam na rady Kochané mamusie!

Ja mieszkam na stale w Turcji i moge Ci poradzic nastepujace rzeczy - faktycznie nie pijcie wody z kranu, ja mimo lat spedzonych w Turcji nadal jej nie pije ( choc moja turecka rodzina pije bez problemu). Wszedzie dostaniesz pampersy - tutaj nazywaja sie Prima, a pieluszka po turecku to BEZ lub BEBEK BEZI :-) W sklepach sa wszystkie europejskie odzywki i dania w sloiczkach. Nie znam dokladnych cen, ale w Turcji kosmetyki, srodki higieniczne itp sa drozsze niz w Polsce. Jesli jednak czegos Ci zabraknie, to spokojnie uzupelnisz zapasy tutaj. W pazdzierniku nie powinno byc upalow, wrecz przeciwnie. Gdybys miala jeszcze jakies pytania to pisz:-) Pozdrawiam

Gość saleminka8
moja siostra była w turcji z dzieckiem,trochę ponad rocznym i bez problemu,męką dla dziecka nic nie było...

Gość mama malego Danielka
Sorki autorko, ze tak nie na temat, ale... Malina - mieszkasz w pieknym i strasznie interesujacym kraju. :) Moge cie zapytac (tak z ciekawosci) jak dlugo juz tam jestes i jak przystosowalas sie do "ichniego" zycia i kultury?

Gość ghjhyy
Ja byłam z 2-latka w egipcie. W pobliżu były tylko 3 sklepiki z pamiątkami, nic więcej. Braliśmy z Polski mleko, kaszki i słoiczki. W pokoju mieliśmy czajnik i 3 litry wody mineralnej na dzień. Jak brakowało wody mineralnej to wyparzaliśmy bidoniki w przegotowanej kranówce. Ogólnie ok, tylko ciężko było się spakować. Wszystko zależy od tego do jakiej miejscowości jedziesz. Czy możesz na miejscu coś kupić (chociażby pieluszki).

Gość mama malego Danielka
mamaM - moj synek ma dopiero 2 miesiace, ale w przyszlym roku latem rowniez zamierzamy gdzies pojechac na wczasy, oczywiscie razem z nim. Nie wiem jeszcze dokad. Turcja fajny kraj, ciekawy i bardzo "europejski" tak jak pisala to Malina, wiec mysle, ze tam spokojnie mozna byloby jechac z maluchem (oczywiscie przestrzegajac nie picia wody z kranu itd.), do Grecji takze, natomiast stanowczo odradzam z malym dzieckiem Egipt. To zdecydowanie nie kraj dla europejskich maluszkow...:o O Tunezji sie nie wypowiem, bo nie bylam. Moze inna mama cos wiec wiecej na ten temat.

Gość mamaM*
Witam Dziewczynki! Nasz wyjazd zbliza sie wielkimi krokami a ja nadal jakos w lesie. Na dodatek na bilecie moje nazwisko a wlasciwie ostatnia litera jest zmieniona, zamiast a jest i . Facet w biurze powiedzial, ze nie bedzie problemu , zobaczymy najwyzej maz poleci sam z dziecmi :-) a ja bede plakac na lotnisku. malina mieszkanie w Turcji na stale to nie lada wyzwanie. Moge zapytac jak sie tam odnalazlas? To tak jakby urlop caly rok a moze sie myle. Dziekuje za podpowiedzi. Hotel ma 4 i pol gwiazdki jest polozony od Alanii ok 1,5 godzinki. Nastawiony na dzieci ale nie znalazlam opini , czy ktos juz tam byl z takim maluchem, bo pewnie z wiekszymi dziecmi, ktore nie pija mleka i wszystko juz jedza nie ma problemu. Pisalas tez ze w pazdzierniku a to juz prawie koniec pazdziernika nie bedzie tam upalow, ale czy bywa tez chlodno? Zabrac lepiej wiecej cieplych ubran? ghjhyy wlasnie tego sie obawiam, wyparzania butelek i tez sie nastawiam na kupowanie wody mineralnej, czajnik tez biore ze soba. Martwie sie jeszcze o spanie dla malej, nie moze spac w normalnym lozku bo chodzi po calym i spadnie wiec mam nadzieje, ze znajdzie sie tam jakies turystyczne spanie , inaczej spimy na podlodze. W tej miejscowosci ok 500m jest jakis bazarek , ale czy tam beda tez rzeczy dla dzieci? mama malego Danielka jak wrocimy to dam Ci znac jak bylo i czy hotel sie sprawdzil na wypoczynek z Maluszkiem. Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz!

Gość mamaM*
podnosze topik, moze jeszcze ktoras mama cos poradzi? Pozdrawiam.

Ja bym ci doradziła nauczyć dziecko schodzenia z wersalki, łóżka itp. Taki roczny maluch spokojnie sobie z tym poradzi, oczywiście schodzenie tyłem :-) Będziecie mieć mniej stresu. My byliśmy z córką nad morzem w tym roku jak miała roczek i ona spała w takim łóżku turystycznym położonym na naszym łóżku. Ja spałam obok a za mną mąż, łóżko było przysunięte do ściany więc dziecko nie miało jak wypaść :-) Ale wystarczy też dosunąć wasze duże łóżko do ściany i położyć malucha od ściany albo między was. My mieliśmy takie łóżeczko - lekkie i składa się w małą torbę :-) http://www.boots.com/en/Samsonite-Pop-Up-travel-cot-pink_26479/

Gość mamaM*
Hejka :-) Naturalna Blondynka uczy Mala schodzic tylem z kanapy ale to jeszcze taki malenki gluptasek ze nie zawsze jej to wychodzi. Lubie sie po prostu turlac i boje sie ze spadnie a w nocy to chodzi po calym lozku jak ja zabieram do siebie. A to lozeczko turystyczne to super sprawa, zaluje ze wczesniej o takim nie wiedzialam bo kupilabym. Juz za pozno aby doszlo w poniedzialek wylot a ja nadal w lesie. Ciagle sie zastanawiam ile wziasc ze soba sloiczkow no i co z mleczkeim. Znalazlam mleczko z Hipp w butelkach , gotowe do picia bez podgrzewania nawet i chyba to wezme. Oby tylko pogoda dopisala, az bedzie strach wracac do tej naszej zimy. Dziewczyny mam dola co do mojej figury a raczej jej braku a raczej nadmiaru i to sporego :-( no nic nie zepsuje rodzinie wyjazdu moim zlym humorem. Planuje posiedziec w spodniach na plazy ;-) Milej nocki