Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama bez pomysłu

Jak nauczyć 3-latka wydmuchiwać nosek ?

Polecane posty

Gość Nie wiem o tym zapaleniu ale
mój mały zawsze jedną dziurkę zatyka.Tak jest dużo lepiej bo dobrze nosek jest wydmuchany. Ja uczyłam go pokazując jak ja to robię.Braliśmy razem chusteczki i w tym samym czasie dmuchałam z nim.I się nauczył w wieku dwóch lat.Teraz ma prawie 4 latka i jak ma katar to mam spokój bo sam pujdzie i wydmucha nosek

Gość Nie wiem o tym zapaleniu ale
Ana katar mam otrivin i wodę morską jakby go bardzo zatkało.

Gość TakaSobieMama
Moja corka tak serdecznie nie znosila czyszczenia noska ze nauczyla sie dmuchac w wieku 12 miesiecy :) U nas woda morska i husteczka sa w uzytku codziennym, w ramach wieczornej toalety :)

ja córkę nauczyłam w taki dość durny sposób :) zaczęłam się z nią bawić w kichanie i kazałam jej robić tak samo:) załapała że powietrze ma wypuszczać noskiem i jakoś poszło :)kiedy miała kłopoty z wydmuchaniem nosa zakraplałam jej solą fizjologiczną

Mój od dluższego już czasu "dmucha" sam. Sam się nauczył. Tak dużo choruje ze wiecznie chodzilam za nim z chusteczkami i "smarkał" aż w koncu sam zalapał o co biega, choć jak chce zeby to bylo porządnie zrobione to i tak mu musze pomóc bo on nigdy nie ma czasu na takie pierdoly jak dmuchanie nosa. Wytrze co z wieksza dmuchnie raz i po sprawie :P byleby nie kapało :P:D:D (przepraszam jeśli ktos je, albo jezt świeżo po jedzeniu :P )

Gość gość
ja mojemu malemu daje pieprz do wachania i psika jak ta-lala ;)

Gość gość
Uczę dzieci smarkać czerpiąc z ich ulubionych bohaterów bajkowych. Córka nauczyła się w wieku ok 2 lat od Hefalumpa którego w ten czas uwielbiała oglądać. Hefalump jak wiadomo miał też problem z wydmuchaniem głośnego dźwięku ale w końcu się udało -tak samo udało się córce :) Synek natomiast uwielbiał świnkę Peppę więc podczas wycierania noska chusteczką porozmawialiśmy czy świnka i jej brat umie smarkać. a na pytanie jak to robią odpowiedź była tak szybka, że nie zdążyłam przyłożyć chusteczki;) ale był synek dumny,że udało mu się dmuchnąć . To był przełom ale nie koniec nauki. Dużo cierpliwości i podstępnych działań rodzica dało efekt przy nauce smarkania mojej trójki :) pamiętajcie, że co za dużo to nie zdrowo, więc nie należy naciskać a po nieudanych próbach należy odczekać jakiś czas i spróbować z nowym pomysłem. dobrze jest zaangażować na zmianę tatę lub babcię żeby mamy namowy nie stały się zbyt natarczywe dla dziecka. pozdrawiam wszystkich rodziców i życzę cierpliwości :)

Gość gość
Moj ma 1.5 roku i juz od jakiegos czasu umie ale to samo przyszlo i nie mam patentu