Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Iga

zameldować na mieszkanie

Polecane posty

proszę mi powiedzieć...moja kolezanka okolo 4 lat temu dostała mieszkanie od spółdzielni, od 2 lat przebywa w uk oczywiście przyjezdza co 3 mies do polski ale chce sie pozbyc tego mieszkania tzn oddac je społdzielni...wiem ze jest mozliwosc aby mnie zameldowała na stałe i tak tez tym sposobem mogla bym miec jej mieszkanie, spłacilam bym nieduzy dlug za czynsz a ona by sie wymeldowala po okolo np.roku. czy jest taka mozliwosc ...jak ją wymeldować wtedy sądownie czy sama musi to zrobić .proszę o podpowiedz

Sprawa jest prosta: idziecie obie do spółdzielni mieszkaniowej i załatwiacie formalności (na taką transakcję SM musi wyrazić zgodę). Po sfinalizowaniu transakcji koleżanka wymeldowuje się w Urzędzie Miasta/ Gminy. Jeśli tego nie zrobi dobrowolnie, to składasz wniosek o wymeldowanie do Prezydenta/ Burmistrza/ Wójta i po ptokach.

a czy nie mozna ominąć spółdzielnie boję sie ze mogą sie nie zgodzić ,jakiś inny sposob? albo czy mogą mieć jakiś motyw aby odmówić? czy nie mozna notarialnie jakoś ująć....... czy jest taka potrzeba ! ?

a jaki byłby najsensowniejszy argument...czy mogą sie coś pytać? czy mogą odmówić zameldowania ??

Jeżeli mieszkanie jest zadłużone a dotychczasowa lokatorka mieszka w UK, to SM chętnie przydzieli Ci mieszkanie za spłacenie istniejącego zadłużenia i wykupienie wkładu (czy jak tam to się nazywa). Zameldowanie ma znaczenie tylko administracyjne, nie przywiązuj do niego tak wielkiej wagi- ważniejszy jest tytuł prawny do lokalu.

dziekuje za pomoc ona wraca 24.10 więc zobaczymy co załatwimy.pozdrawiam