Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i nie wiem co zrobic

Prawa kobiet w ciąży!!!!!!

Polecane posty

W sobote zrobiłam sobie test i pokazały mi sie dwie kreseczki, jestem w czwartym tygodniu ciazy. W tym zakładzie pracy paracuje juz 14 miesiac. Jednak jest problem gdyz łamane sa tu prawa pracowników. Dostałam pierwsza umowe o prace na pol roku, jednak drugiej szef mi juz nie wreczyl, kazal mi pracowac bez umowy a on bedzie wszystkie składki odprowadzl i tak jest. Glupia bylam ze sie na to zgodzilam gdyz teraz jestem w ciazy i nie wiem czy on mnie nie zwolni. Na dodatek szef ma zamiar od 1 .11 zawiesic dzialalnosc firmy tak do maja. Dzis ide do lakarza i zastanawiam sie co bedzie mogl szef zrobic jak pojde na zwolnienie, czuje sie zle, boli mnie brzuch i chyba pojde do szpitala, gdyz pierwsza ciaze straciłam.

???????????????????????

Proponuje,zeby sie przeszla do PIP-u i powiedziala w czym rzecz,bo faktycznie mozesz zostac na lodzie bez niczego. I poki co nie przyznawaj sie ,ze jestes w ciazy.

Gość w tym przypadku ty nie
masz zaddych praw. nie jesteś zatrudniona więc nie pracujesz. może kazać Ci sie pakować z dnia na dzień bo nawet okres wypowiedzenia go nie obowiązuje...

ale ja chyba nie dam rady tu pracowac gdyz u mnie w pracy jest bardzo zimno a nie moge teraz sie zaziebic

Gość a ja.....rosne
pewnie cie zwolni, bo wg prawa pracujesz na czarno i nic mu nie możesz zrobić.

Gość ale co z tego ze przedstawisz
mu zwolnienie?? przeciez nie jesteś zatrudniona...

ale on odprowadza wszystkie skaładki do zusu za mnie i us wiec nie mów mi ze zatrudniona nie jestem, a jesli wrecze mu teraz zwolnienie l4 to bedzie mógl mnie zwolnic

Gość a ja.....rosne
to idz na zwolnienie ale nie dawaj zaświadczenia o ciązy. lepsze 80 % wynagrodzenia niż zwonienie

Gość a ja.....rosne
a skąd wiesz że odprowadza????

bo mam kontakt ze ksiegowym i na 100% wiem

Gość same dziwne rzeczy
w ciazy jest 100% wynagrodzenia placił składki a nie dał ci umowy ,dziwne i głupia sytuacja

Gość a ja.....rosne
to zadzwoń do P?IP i zapytaj-anonimowo

na czarno pracuje sie wtedy gdy pracodawca nie odprowadza składek za pracownika a on za mnie odprowadza ale nie dał mi drugiej umowy na pismie

jestem normalnie ubezpieczona itd. tylko nie mam tego głupiego papierka

no nie mam aktualnej umowy bo szef jest tak cwany i stwierdzil ze u niego wszyscy pracownicy tak pracuja tz. nie daje im umowy na pismie (tylko pierwsza na pól roku) on opłaca składki do zus i us, od najnizszego wynagrodzenia i tak zostanie

Nie sadze a wrecz jestem pewna,ze ni odprowadza skladek za Ciebie,przeciez jest jasne jak slonce,ze gdyby odprowadzal skladki,to dostalabyc umowe,chocby umowa zlecenie,ale bys dostala,nie masz umowy,bo nie odprowadza skladek,z latwoscia mozesz to sprawdzic,idz do Twojego podleglego zus-u i zapytaj,takie informacje nie sa zadna tajemnica,wiec sie dowiesz bez problemu,ale ja ide o zaklad,ze nie odprowadza skladek,bo gdyby tak bylo jak sie upierasz,to nic nie staloby na przeszkodzie sporzadzic umowe,nie badz dzieckiem przeciez w umowie przede wszystkim chodzi o skladki.

Gość idz po rade do PIPU

akurat tu chodzi o to ze szef nie chce dawac umow na pismie aby w kazdej chwili bez problemu mog zwolnic pracownika, gdyby dal mi 2 umowy na czas okreslony trzecia musialaby byc umowa stala, a on wlasnie tego nie chce. A widzialam juz nie raz dowody wplat składek do zus i us, wiec napewno płaci

moj szef jest osoba starsza i ma takie chore podejscie do sparawy

można pracowac bez umowy wiadomo ale musisz miec uowę skro są odprowadzane składki. innej opcji nie ma. idz dziewczyno do zusu a swoją drogą to pogadaj z szefem.o ciąży nic nie mów

Słuchaj, napewno musisz isc do odpowiedniej instytucji i sie dokladnie popytać. Mi sie wydaje, ze nic ci sie nie nalezy. Powinnaś mieć umowę, bo przeciez musisz miec jakis okres zatrudnienia. Nie wiem, dla mnie to dziwne.

umowa jest potrzeba tylko pracownikowi i pracodawcy i bez niej przeciez składki mozna naliczac i odprowadzac