Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gizula888

Banalny przepis na ciastko - które wyjdzie na 100

Polecane posty

Gość Gizula888

Poszukuję prostego, sprawdzonego przepisu na ciasta - nie umiem piec, prawie każde ciacho mi opada lub robie zakalec. Może macie jakieś wskazówki, dla mnie co robie źle;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a moze masz po prostu zly piekarnik (tzn np gora grzeje,a dol nie - lub na odwrot) albo za szybko wyjmujesz ciasto z blachy po upieczeniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
najbanalniejsze ciasta to znajdziesz w sklepie w torebkach - dodajesz kilka skladnikow - wszytko ubijasz mikserem i pieczesz - tego chyba nie da sie popsuc - no chyba, ze piekarnik popsuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gizula888
Otwierałam piekarnik:(( a bezposrednio po upieczeń mogę wyciągnąć ciasto. A ma ktoś jakiś przepis nie z torebki ze sklepu?? Dzieki za pomoc. Aha piekarnik jest nowy, a mąkę jaką używam to mąka poznańska;))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość banalnie proste ciastka
1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 kostka masła, ok 3 szkl mąki (tak, żeby ciasto się nie lepiło). Zagnieć ciasto, włóż na noc do lodówki a na drugi dzień wałkuj na grubość ok pół cm, posmaruj lekko wodą i maczaj w cukrze (może byc gruby rafinada). Piec na lekko złoto w temp ok 230 st C.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość qqqrka.
ten przepis ZAWSZZE wychodzi i jest najprostrzy i najmniej pracochlonny jaki znam, a ciacho jedno z najlepszych jakie robie. 2 szklanki maki ( ja tez daje poznanska) wymieszaj z lyzeczka czubata proszku do pieczenia, dodaj rozpuszczana na ogniu pol kostki margaryny , wymieszaj, 3 jajka cale i szklana cukru i wymieszaj szybka. Jesli wyjdzie ci za geste troszke mleka daj. Ma byc geste ale nie na tyle zeby nie dalo sie nabrac na lyzke, a nie powinno tez z niej splywac. Na wysmarowana i opruszona maka blache, do ciasta powkladaj ulubione owoce (sliwki, truskawki, jablka, czeresnie) zrob kuszonke i posyp na wierzch i do piekarnika na ok 180st na ok 40 min, musisz patrzec az sie zarumieni. Smacznego. Mi samo przygotowanie ciasta zajmuje jakies 15 min

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość qqqrka.
mieszaj lyzka, nie mikserem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ioubhtgf
Jak cię zniechęcają niepowodzenia, to zrób na początek kruche ciasto np z jabłkami. Kruche nie musi wyrosnąć, nie robi się zakalec. Przynajmniej zmieni ci się nastawienie, że nic ci nie wychodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szybkie ciasto 3 jajka utrzeć mikserem ze szklanka cukru do utartych jajek dodać pół szkl.oleju i 1 szkl.śmietany z kubka 18% ucierać chwile na końcu dodać 3 szkl.maki i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia utrzeć na jednolitą masę przygotować blaszkę (posmarować marg i wysypać bułka tartą) wyłożyć większą połowę ciasta na blaszkę na ciasto ułożyć owoce mogą być śliwki,jabłka,truskawki,jagody,mogą też być jabłka pieczone takie w słoikach lub w wiaderkach dostępne w sklepie pozostałą część ciasta wykładać na górę łyżką lekko rozsmarować ciasto piec ok.35-40 min piekarnik z termoobiegiem na 160 stopni ciasto po upieczeniu wyjąć posypać cukrem pudrem cisto jest smaczne i szybko się go robi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gizula888
Dzięki dziewczyny, faktycznie może spróbuje to kruche. Ale gdyby wam się jeszcze jakieś proste przypomniało - będę wdzięczna za przepis:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
- Ciasto wkłada sie zwykle do nagrzanego piekarnika. - podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika przez pierwsze pół godziny, dopiero pod koniec czasu pieczenia możemy nakłuć delikatnie ciasto drewnianym patyczkiem. Jeżeli wyjmujemy go i jest suchy to można wyłączyć piekarnik a jeżeli ciągnie się na nim ciasto no to jest jeszcze surowe. - róże piekarniki różnie pieką i trzeba czasem kilka ciast popróbować żeby poznać specyfikę własnego piekarnika ;) Z pewnością gazowy inaczej piecze niż ten z termoobiegiem. - Kiedy ciasto uznaliśmy za upieczone lekko uchylamy piekarnik ale nie wyjmujemy ciasta - pozwalamy aby temperatura powoli się wyrównała, bo jak ciasto z 200 stopni trafi do kuchni, w której jest ok. 26 stopni no to dozna 'szoku' i opadnie :D - żeby łatwiej odchodziło od blaszki, przed wlaniem surowego ciasta do blachy dobrze jest ją wysmarować tłuszczem (masło/margaryna) i posypać bułką tartą. Nie dużo, ot cienka warstwa. Dodatkowo po wyjęciu z piekarnika można taką blaszkę postawić na mokrym ręczniku. - ciasto drożdżowe aby się udało musi być robione w naprawdę ciepłym pomieszczeniu, bez przeciągów a wszystkie składniki powinny być naszykowane dużo wcześniej aby zdążyły osiągnąć temperaturę otoczenia, nie mogą być zimne, prosto z lodówki. Ufff! Jak coś jeszcze mi się przypomni to napiszę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sad witch
ja mam podobny problem, boję się już cokolwiek robić z obawy przed zakalcem :( może spróbuje,któregoś z podanych przepisów, tylko nie wiem jaki rozmiar blaszki ? a mogę podać jedno łatwe ciasto,które mi wychodzi: 3-4jabłka ok.szkl. cukru 2 szkl.mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyzki kakao 2 jajka pół szkl. mleka pół szkl. oleju można dodać bakalie,cynamon. Jabłka kroimy w kostkę,wrzucamy do jakiegoś naczynia, na to cukier,cynamon,bakalie, itd po kolei wszystkie składniki. Odstawiamy na ok. pół.godziny. Potem mieszamy łyżką i wykładamy do formy (nie dużej,np. korytko) Piec ok. 40-45 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niby z proszku nie da sie
zepsuć,a mi ostatnio krówka nie wyrosła.Zakalca nie było,ale ciasto niziutkie :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość likto
ciasto w kubku niesamowite:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gizula888
Popłakałam się jak zobaczyłam ciasto w kubku hehe. Aż tak źle ze mną nie jest, choć przyznam, że mnie to zaintrygowało:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ciasto Fasolek zawsze wychodzi :D Żeby w domu było miło, tak, tak, tak, Żeby coś dobrego było, tak, tak, tak, By pachniało wakacjami, tak, tak, tak, Zrobię ciasto ze śliwkami, tak, tak, tak. Szklankę mąki, cukru szklankę, Zaraz wsypię do miseczki, Potem proszku do pieczenia, Dodam jeszcze dwie łyżeczki, I dwa jajka i na koniec Roztopionej margaryny I zamieszam tylko tyle, By się razem połączyły. Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak, Nic, a nic się go nie gniecie, tak, tak, tak, Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak, Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak. Teraz śliwki poukładam, W natłuszczonej tortownicy I do pieca włożę ciasto Na około pół godziny, A gdy będzie już gotowe, Znaczy chrupkie i rumiane, To zaproszę koleżanki, Babcię, dziadka, tatę, mamę. Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak, Nic, a nic się go nie gniecie, tak, tak, tak, Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak, Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość A ile tej margaryny
?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Gizula888
Robiłam ciasto z jabłkami do keksówki wyszło pyszne i wilgotne, może jeszcze ktoś ma jakieś przepisy na ciasta inne niż kruche, ale takie do pieczenia?? dziekuję

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×