Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mlodamamma

Jak często kąpać miesięczne dziecko?

Polecane posty

Gość mlodamamma

Kąpię dziecko codziennie ale moja kolezanka twierdzi ze to przesada i ona myje swoje 2 razy w tygodniu. Ja juz nie wiem co powinnam robic, ale moj maly ma zawsze wieczorem zaschniete mleko na szyji i za uszkami bo nie nadaza pic z piersi i mu leci po policzkach ;) Nie wiem jak moglabym go w takiej sytuacji nie umyc. A co Wy na to? Jak czesto myjecie maluszki?

Gość ja myłam kąpałam codzienni
to nieprawda że "częste mycie skraca życie " ;)

Gość codziennie wieczorem

Gość studentka wsz
codziennie!!

Gość codziennie to
myje małą na ręczniku szyjke pupe itd. natomiast kąpie co dwa dni

2 razy w tyg. A codziennie możesz dziecko przemywać, stosować tzw. suchą kąpiel. Kąpiąc dziecko codziennie wysuszasz mu delikatną skórę ,a smarując oliwką zatykasz pory.

Starsza uwielbia się kąpać, więc jak ma ochotę codziennie to ją tak kąpiemy. Młodsza ma niecałe 4 miesiące i kąpię ją co 2 dni. Pupę myję codziennie ale calutką kąpię co drugi dzień. Uważam, że jak jest chłodno to wystarczy. Jak były upały, kąpałam małą codziennie. Teraz nie widzę zasadności.

Gość ja myłam kąpałam codzienni
ja kąpałam w oilatum i skórka małej się nie wysuszała a oliwki nie musiałam stosować. po 4 m-cach przestałam używać oilatom i zaczęłam do kąpieli dodawać "olejku do kąpieli " Linomag. nigdy nie stosowałam oliwki do pielęgnacji skóry dziecka.

Gość jak kąpiel trwa szybko
i uzywa sie dobrych kcosmetykow na pewno skora dziecka sie nie przesuszy ! matkom nie chce sie kapac dzieci - stad wypisuja te bzdury !!

codziennie! nie wyobrażam sobie nie wykapać dziecka, Moja córka ma rok, była i jest kąpana codziennie.

ja kąpię dziecko codziennie. od urodzenia tak go kąpałam. to nieprawda że dziecko się nie brudzi! czasem dziecku się ulewa, czasem zaleje się mlekiem a czasem zwyczajnie się zgrzeje. włożenie dziecka do wanny i delikatne przemycie z pewnością nie zniszczy mu skóry.

Gość mlodamamma
czyli nie zmywam mu warstw ochronnych? moj synek uwielbia kapiele, nigdy nie placze, kapiac go codziennie chce go nauczyc pewnej regularnosci, poza tym lepiej zasypia jak jest wykapany i czysciutki :)

Gość mlodamamma
nigdy nie uzylam oliwki, do kapieli uzywamy mydla marsylksiego i maly nie ma przesuszonej skory

młodamama...chyba sama odpowiedzialaś sobie na pytania...ja tez kąpię małą codziennie, to dla niej juz taki stały element dnia, uwielbia się kąpac i smieje się jak szalona przy tym..zasypia bardzo szybko po kąpieli wiec nie widzę powodu zeby nie robic tego codziennie:)

to nie prawda,że z lenistwa matki nie kąpią dzieci codziennie. Położna nawet mówiła,że jednego dnia kapać,drugiego przemyć w fałdkach na ręczniku itd. Ja mam termin zimowy,w mieszkaniu nie mam sauny więc nie widzę potrzeby kąpania dziecka codziennie.

Gość mlodamamma
chcialam jeszcze dodac ze w ksiazeczke dziecka w szpitalu wbili mi "kapac codziennie"

Gość studentka wsz
ja tez olwiki nie stosowalam a plynu do kapieli malo woda wloskie polewam nie szaponem ale codziennie

Gość ja kąpalam codziennie
nawet jak bylo chore ! jak bylo chlodno to ogrzewalam pomieszczenie i kapalam badzo szybko .

Gość ja tez .......
odkad moja corci sie urodzila kapalam ja codziennie - po kapieli zawsze szla spac bez problezmu . Nawet jak byla chora tez ja kapalam, ale kapiel byla krotka . Corcia nigdy nie miala przesuszonej skory . nie wyobrazam sobie takie male dziecko , ktoremu co rusz sie ulewa nie wykapac codzinnie . i teraz jak ma 1,5 roku tez nie wyobrazam sobie jej nie wykapac , moja corcia to wulkan energii , ciagle jest w ruchu , nie wie co to znaczy siedziec - pod koniec dnia jest spocona .

Gość Vid_sa
Drogie Mamusie! Dziecko nalezy kapac codziennie wieczorem! Na Waszych pociechach zbiera sie kurz, brud, zluszczony naskorek, pot, resztki mleka i wiele innych rzeczy. Maluszkom taka codzienna pielegnacja jest potrzebna nie tylko dla utrzymania wlasciwej higieny, ale i wyrobienia odpowiednich nawykow. Miesieczne dziecko nalezy kapac w wanience w wodzie o temp. 37 stopni. Twarzyczke i narzady plciowe nalezy przemywac woda przegotowana. Mokre niemowle nalezy wycierac przez dotykanie delikatnym recznikiem do ciala, unikajac pocierania, bo skora malenstwa jest jeszcze bardzo delikatna. No i oczywiscie nie zapominajmy tuz przed ubraniem pociechy o posmarowaniu gruba wartwa posladkow jakas mascia witaminowa, Rivanolem, Sudocremem czy co tam macie w celu unikniecia odparzen :) Poza tym jesli dziedziaczki maja jakies krosteczki, odparzenia, wowczas do kapieli mozna dodac odrobinke nadmanganianu potasu(w aptekach). To takie fioletowe krysztalki o dzialaniu dezynfekujacym. Prosze sie nie przerazac, nie uczyni to drastycznych skutkow na skorze malenstw. Woda bedzie miala fioletowawe zabarwienie, niestety troszke brudzi skore na opalony kolor. Oczywiscie barwa ta schodzi po pewnym czasie. Jednak nalezy go dac odrobinke, a najlepiej dopytac szczegolow w aptece. Pozdrawiam Was i Wasze czysciutkie pociechy:)

u mnie połozne mówiły ze 3 razy w tygodniu plus mycie pupy przez 6 pierwszych tygodni po kazdej zmianie pieluszki wystarczy a jedna ze przez pierwszy miesac jak sie kto bo mozna kapac na such...choc nie bardzo wiem co to ja mojego kapałam co 2 dni

dziecko trzeba kąpac codziennie!!! nie wyobrażam sobie inaczej. ja się myję codziennie i byłam kąpana od urodzenia dzień w dzień, jakoś mam zdrową skórę, zero alergii, nigdy na nic nie mam uczulenia, nigdy nie mialam żadnych plam, wysypek czy innych problemów skórnych. mój syn ma 2,5 roku i od urodzenia nie zdażyło się żeby nie był wykąpany. u nas wszyscy kąpią się codziennie i dorośli i dzieci :)

a czy Wy kapiecie sie np co drugi dzien? ja kapie swoje co dzien juz od 2,5roku i drugie miesieczne malenstwo rowniez kapię co dzień nawet w szpitalu pilęgniarki kąpały co dziennie!

a ja kapie mojego co 2 dni ale codziennie myje...nie widze codziennej potrzeby kapania całego ciała nie wysulajcie se anie nie jestem leniwa ani nie zaniedbuje dziecka ani nie jestem brudasem ;)

właśnie też chciałam napisac ze dzieciaki w szpitalu kąpią się codziennie. Jeżeli wy nie zalejecie się potem, nie umorusacie się w błocie czy nie zapaprzecie czekoladą to też się nie kąpiecie? ja uważam że dziecku nie zaszkodzi codzienna kąpiel, za to- jak już ktoś pisał- dzięki temu nabierze odpowiednich nawyków. Do tych co kąpią co dwa dni- do kiedy będziecie to praktykować? kiedy dziecku to nie będzie szkodzić? jak skończy rok? dwa lata? jak będzie miało 2 lata i jeden dzień to już nie zaszkodzi?

do tych co kapia co dwa dni....czyli do mnie znaczy sie ;) kapie go tak od 19 miesecy i mam zamiar nadal tak robic i co mi zrobicie? i zaraz pewnie bedzie ze jestem wyrodna i powinno sie mnie wbic na pal?

nie do Ciebie tylko bo było takich więcej. nie piszę że jesteś wyrodna bo to Twoja sprawa. Ciekawi mnie tylko jak długo wg Ciebie i innych ta skóra dziecka narażona jest na nieprzyjemności