Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mlodamamma

Jak często kąpać miesięczne dziecko?

Polecane posty

Ja tez nie kapie codziennie. Ale myje. Zaraz pewnie przeczytam, ze moje dziecko jest brudne i smierdzi :D

spokojnie rozwine moją wypowiedz cdziennie w dniach bez kapieli myje dzecko woda ręce buzie nogi,krocze uszy itd a co drugi kapie i uważam ze jest ok nie ma ani plameczki na cele włosy lsniace i zdrowe jak i cała skóre takze osobiscie uwazam ze t wystarczy a jak matki chca t mga kapac je i 5 razy dziennie widzisz tu nie mozna robic czegs inaczej niz wiekszosc bo to nieetyczne,niemoralne i zaraz powinno sie taka delikwentke zywcem gotowac w oleju za t ze ma własne zdanie a ja bardzo lubie mój garnek z olejem ;)

Gość anoluszka-swieta
racja,ja kapalam codziennie, roczne ,dwuletnie,piecioletnie-to nie ma znaczenia,jak byl przeziebiony tez byl kapany.Teraz syn ma 12lat i tez bierze prysznic codziennie,ja tez.Czyli syn mial kontakt z woda codziennie-jego cale cialo.NIe wyobrazam sobie dziecka ,ktoremu sie uleje nie wykapanego,albo czyste ubranka na nieumyte cialko.

właśnie zalezy co kto rozumie przez kąpiel. ja mam na myśli wrzucenie do wody i umycie- niekoniecznie wylegiwanie się w wodzie. niektórzy uważają że wystarczy tyłek chustką wytrzeć i dziecko może iść spać. ja się nie czepiam nikogo tylko grzecznie pytam. uwazam tylko argumenty o o przesuszaniu sie skóry za idiotyczne

Ja ci napisze, dlaczego lepiej umyc dziecko codziennie niz wykapac: Chodzi glownie o siedzenie w w wodzie z mydlinami tudziez innymi pieknie pachnacymi sztucznosciami- dzieci maja naturalna warstwe ochronna na skorze, ktora chroni przed infekcjami i powoduje, ze skora jest zdrowa. Ale jesli sie codziennie- z uporem maniaka- namydla dziecko, to tej warstwy nie ma. Polozne radza, zeby kapac niemowlaki 1-2 w tygodniu. W pozostale dni myc ciepla woda bez zadnych dodatkow.

kąpie codziennie od urodzenia. Mały ma 5 miesięcy i tylko raz opuściliśmy kąpiel. U nas to rytuał, nie wiem czy bez kąpieli zasnąłby bez problemu. Zresztą on lubi kąpiel, ja lubię jak jest czysty więc czemu nie miałabym robić tego codziennie?

Aga1979 musze sie z Toba zgdzic bo mnie tez tak mówiono...mieszkasz czasem w UK? bo moze tu mówia co innego i w Polsce tez? dlatego moze mamy inne punkty widenia? u mnie mówiły jak najmniej husteczek,balsamów,mydeł i innej chemii i nawet pepek po urodzeniu myło sie tylko i wyłacznie przegtowana woda a nie spirytusami jak w polsce czy czym tam sie robi bo nawet nie wiem.I nic sie z pępkem nie działo Ale pewnie c kraj to obyczaj

Gość mama malego Danielka
Moj synek ma 2 miesiace i tez kapie go codziennie od samego poczatku.

Gość anoluszka-swieta
moze i cos w tym jest,ale jak dla mnie takie przecieranie nie wchodzilo w gre,mialabym wrazenie ,ze syn jest "niedomyty"

abraja- mieszkam w Niemczech. Na poczatku smialam sie z mojej poloznej na szkole rodzenia, ale w koncu i do mojej glowy dotarlo, zeby nie przesadzac w pewnych kwestiach.

ja nie rozumiem jak można sie nie umyć po całym dniu i tak samo nie umyć dziecka,przeciez nie drę skóry szczotką ryżową i nie nacieram pastą bhp :P ale zwyczajnie mydlę ciało, myję i spłukuje wodą,dla mnie to normalne bo takie zwyczaje wynisołam z domu rodzinnego.Nikt w mojej rodzinie nie ma alergii,problemów ze skórą ani nic z tych rzeczy. moje dziecko nie ma przesuszonej czy zniszczonej skóry a po prostu czyste ciało i czyste ubrania codziennie i tyle w temacie nie linczuje nikogo,bo każdy ma swój rozum i swoje zwyczaje... moge jedynie nie rozumieć jak można kąpać się 3 razy w tygodniu ale nie moja sprawa więc się nie wtrącam...

Ja sie ostatnio smiałam jak mi kazała dac dziecku tosta z roztopionym serem i pieczona fasola...;)

Gość alonuszka-swieta
Aga ja tez mieszkam w Niemczech,rodzilam w Polsce,no to teraz jasne dlaczego w szkole mojego syna od tego roku szkolnego panuje wszawica!!!jak te madre polozne naklada do glowy Niemkom ,zeby kapac raz w tyg.

Co do codziennego uzywania mydla na skorze niemowlaka juz napisalam. Nie porownuj niemowlaka z doroslym. Male dziecko ma skore jeszzce niewyksztalcona. Dziecko mozna tez codziennie umyc- nie trzeba kapac. Nie wiem czy wiesz, ale mycie tez powodje, ze dziecko jest czyste. Trzecia sprawa jest taka, ze dzieci kapane codziennie maja 25% wieksze RYZYKO alergii i astmy. To ze twoje dziecko alegrii nie ma, niczego nie dowodzi, bo chodzi tu tylko o ryzyko. Ale mozewarto sie zastanowic, dlaczego w Afryce nie ma alergii, za to w cywilizowanych krajach to ostatnio plaga?

Gość szaramara
co drugi dzien kapiel, a zaschniete mleko wycieraj baby wipes.

chyba niedoczytałas tego momentu ze myje dziecko codziennie...heh anaalfabetyzm sie szerzy

Droga alonuszka- polozne radza rzedkie kapiele dla niemowlat i malych dzieci, nie zas dla dzieci szkolnych. Na ten temat sie nie wpowiadam, bo mnie jeszcze nie dotyczy. Druga sprawa jest taka, ze wychowalam sie w Polsce, a wszawice byly regularnie w klasie. A przeciez matki Polki sa nauczone codziennego kapania dzieci....

u mnie nigdy nie było wszawicy ani w szkole ani w domu. i nei porównuje siebie do dziecka ale mowię o tym że nikt z dzieci a przeciez tez nim keidyś byłam nie był u mnie w rodzinie kąpany rzadziej niż codziennie. nikt nie ma astmy ani ja ani rodzeństwo ani rodzice ani nikt kogo znam. tzn jeśli myjesz dziekco co dzień to czym samą wodą?? ja nie używam mydła dla mojego syna od jego urodzenia do dzisiaj, mały do kąpieli używa emolium i nic mu się nie dzieje a ja zapewne od małego myta byłam jakimś bambino czy czymś podobnym i też mam się dobrze tzn moja skóra :D i nie czuję się ryzykantką kąpac się i dziecko codziennie :P

Gość to zauwaz
roznice ilosci pojazdow i zieleni w Europie i Afryce

i nie ironizuj z tym myciem się a kąpaniem :O podmywać to ja się mogę 3 razy dziennie jak mam okres a wykąpać się i dziecko muszę codziennie bo tak się lepiej czuję :) zresztą nie wyobrażam sobie nałożyć czystej bielizny na spocone ciało :(

to zauważ otóż to jak człowiek cywilizowany z zupełnie innego środowiska może porównywać siebie czy swoje dziecko do ludzi z afrykańskich plemion :O

trata tata bum i skonczmy bo nie ma sensu racja jest jak dupa i kazda z nas ma swoja jako ze kazdej z nas racja jest najmojsza nie ma sensu deliberowac pozdrawiam

A kap sie kap. Szczegolnie jak sie spocisz. Kto ci broni? :D Ja tylko pisze o ryzyku astmy i alergii itp.- potwierdzone jest to badaniami naukowymi. Jesli nie jestescie w 1/4 ludzi, ktorzy mieli pecha, to wypada sie tylko cieszyc. Swoje dziecko myje codziennie woda. Chyba ze widze potrzebe, to mydlem. W tym calym przesadzaniu z kapielami nie chodzi tylko o szkode dla skory, ale rowniez o wzmozone ryzyko infekcji. Robcie se baby jak chcecie- wasza sprawa. ja odpisalam na pytanie z tytulu. Jesli kogos przekonalam, to ok, a jak nie, to i tak swiata nie zbawie.

Gość alonuszka-swieta
no i wlasnie ja Matka Polka nigdy nie mialam wesz:)moje dziecko tez nie,a alergii ,to szybciej sie nabawi przez zanieczyszczenia i sklad zywnosci ktory przypomina bardziej tablice Mendelejewa niz przez wode , troche mydla i oliwki.Zimna woda -zdrowia doda,ja zmienilabym na "czysta woda"pozdrawiam wszystkie wykapane;) Alonuszka przepraszam,ale jakos tak wyszlo z tym nickiem,chcialam przyznac Ci racje i tak zostalo:)

"Twarzyczke i narzady plciowe nalezy przemywac woda przegotowana. No i oczywiscie nie zapominajmy tuz przed ubraniem pociechy o posmarowaniu gruba wartwa posladkow jakas mascia witaminowa, Rivanolem, Sudocremem czy co tam macie w celu unikniecia odparzen Poza tym jesli dziedziaczki maja jakies krosteczki, odparzenia, wowczas do kapieli mozna dodac odrobinke nadmanganianu potasu(w aptekach)." ... i jeszcze na koniec zdezynfekowac w calosci od zewnatrz i od wewnatrz :) Kapac codziennie. Nie myslalam, ze ktos w ogole zadaje sobie takie pytanie ... I nie mowcie tylko prosze ze niemowlakowi nie myjecie codziennie wlosow ... Kapac trzeba codziennie (!!) w cieplej wodzie z mydelkiem dla maluszkow. Wlosy myte codziennie co najmniej 3 pierwsze miesiace (!!) chyba ze komus nie przeszkadza ciemieniuszka ... Jesli woda jest twarda i u noworodka wysusza sie skora (zwykle pierwszy miesiac sie tak dzieje), to mozna dolac pare kropel olejku do kapieli dla niemowlat lub zmienic mydlo na mleczko (tez dla niemowlat). A poza tym zadnych kremow, oliwek i innych kosmetykow. Jedynie jesli pupcia czerwona to posmarowac kremem na odparzenia i tyle.

a mój synek nie miał ciemieniuchy a włosy myje mu co 2 dni ale to prawda co napisała poprzedniczka kto ile myje to jego sprawa nie iloscia wody przelicza sie miłośc ;)

Co za pytanie- oczywiscie dwa razy dziennie- wieczorem porzadna kapiel, bo trzeba zmyc pot z calego dnia. A rano trzeba zmyc pot z nocy- chyba nie ubieracie dzieciom swiezych ubranek na spocone cialo?