Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość always

dziecko owiniete pepowina i po reanimacji? przeszedl przez to ktoś z was?

Polecane posty

JA i moja starsza siostra również byłyśmy owinięte pępowinami, siostra urodziła się w zamartwicy przez cc a ja sn i przetaczano mi krew, jesteśmy w 100% zdrowe.

Gość ccccccccccccccccccccc
Moja siostra też urodziła się w zamartwicy. Dzisiaj ma 23 lata, fizycznie i emocjonalnie rozwinęła się prawidłowo; inteligencja ponad przeciętną. Jedyny problem z jakim się boryka to osłabiony układ nerwowy.

Jak czytam to mnie ciarki przechodzą.... Rodziłam 19h. Na skurczach małej spadało tętno i nie schodziła w dół.... Kazali mi przeć, ale mała trochę ruszyła i wróciła i tętno poleciało.... więc w końcu po 19h (po 12h miałam pełne rozwarcie) wzieli mnie na cc. Mała owinięta pępowiną i do tego krótka ta pępowina.... aż się boję myśleć co by mogło być, gdyby mnie na tą cc nie wzieli....

Gość saleminka8
to mnie wystraszyła jedna wypowedź,że na zwykłym usg nie widać pępowiny...a ja tego najbardziej się boję,że aluszek się owinie...

Gość yagna
moje dziecko też było owinięte pępowiną (wokół szyi) i lekarz zauważył to podczas zwykłego badania USG. także to nieprawda, że tylko USG 3D pokaże taką sytuację. chyba bardziej zależy to od tego, kto wykonuje USG, czy jest naprawdę dobrym fachowcem. miałam cc, ale z innych względów i podczas operacji okazało się, że był jeszcze owinięty pępowiną wokół ciała.

Gość jouooool
właśnie,ja mam pytanie,lekarz powiedział że ostatnie usg będę miała robione najpóźniej w 36 tyg.Przecież do tego czasu to może się wiele zmienić.Czy to prawda,że w 9 miesiącu nie robi się usg bo nic nie widać,że obraz jest zamazany?

Gość kujonu
mojej siostrze usg robił profesor,ale właśnie : może powinna zrobić sobie usg kilka dni przed terminem porodu?

Gość bedzie -
always - powiedz w jakim mieście znajduje się taki szpital z personelem do dupy?KU PRZESTRODZE chcacym tam rodzic.

Gość saleminka8
yagna to mnie pocieszyłaś :) jouooool ja będę miała wykonane usg w 38tc ;)

Gość jouooool
ja bym chciała kilka dni przed terminem porodu sobie zrobić 3d,bo boję się właśnie powikłań

Gość saleminka8
jak ja będę po terminie i nic nie będzie się działo to może będę skierowana do szpitala a tam to już jest 3D więc na pewno bym je miała zrobione,ale w czwarek idę na zwykłe usg,ale chociaż lekarke mam doświadczoną :)

Gość jouooool
mi powiedzieli to samo,że jak nie urodzę w terminie,to wtedy mi zrobią jeszcze jedno usg,ale ja ich chromolę,dobrze wiem,że wszystko rozchodzi się o kasę,wybieram się prywatnie,tym bardziej że u mnie w szpitalu nie ma 3d.A jest u Ciebie zzo?Ja się dziś dowiedziałm,że u mnie nie ma w ogóle,dlatego nie zamierzam tu rodzić

Gość saleminka8
jest zzo ale chyba płatne,bo widziałam rozpiske na ścianie (500zł) ale nie wiem czy to się ma do każdej osoby czy nieubezpieczonych,bo było też wymienione min.poród osób nieubezpieczonych (3600) :P i takie tam inne operacje ale ja sie zastanawiam nad 2 szpitalami :P i w obu jest usg 3D ale co do ZZO nie mam pojęcia,w jednym moja koleżanka rodziła i dostała marny jakiś środek przeciwbólowy i mówiła,że chciała gryźć stojak od kroplówki,ale miała wywoływany więc moze to inaczej jest...

Gość jouooool
no,mi lekarz powiedział że mają aparat do uśmierzania bólu,ale środek działa tylko przez 10 minut,a za często nie można podawać tego leku,więc ma taki czujnik zamątowany i się sam wyłącza.smiał się jak się zapytałam czy to jest skuteczne,powiedział,że coś tam pomaga.JA wolę zapłacić za zzo.

Gość saleminka8
a ja się coś nie mogę przekonać w 100% do ZZO kasa się znajdzie,ale moja koleżanka dość długo rodziła,bo nawet nie umiała nogami ruszać jak chciała a co dopiero przeć,musiała polegać na położnej,ale o bólu nic nie wspominała,gada tylko o tym jakie to super uczucie gdy dziecko wychodzi :P

Gość jouooool
jeżeli lekarz nie jest odpowiednio przeszkolony i nie ma doświadczenia,można nie czuć nóg,jeśli da zbyt dużą dawkę.Ja wybieram się na konsultacje anestezjologiczną

Gość saleminka8
a ja głupia nie zapytałam jeszcze nic o środki przeciwbólowe :) będę musiała pogadać w najbliższy czwartek o tym

Gość saleminka8
dobre info :) koleżanka mówiła,że jak wbijali jej igłę to tak jakby komar :)

Gość jouooool
no i o to chodzi.Ja nie słucham koleżanek,rozmawiam tylko z lekarzami.Położna się zdziwiła że myślę o znieczuleniu:"a co aż tak źle było?" nie,kurka,cudownie,chyba kto jak kto ale położna to powinna wiedzieć.

Gość jouooool
no ale co miała mówić,przecież nie bedzie mnie zniechęcać do rodzenia w szpitalu,z którego ma pensję

Gość saleminka8
no właśnie,a ja znalazłam info o jednym ze szpitali o którym myśle i jest taka informacja: SALA PORODOWA Dysponujemy bardzo dobrym sprzętem ułatwiającym poród -Imersja wodna -Porody w wodzie -Porody naturalne -Porody rodzinne -Znieczulenie zewnątrzoponowe do porodu ze wskazań medyczynych bezpłatnie i na życzenie odpłatnie -Znieczulenie zwnątrzoponowe do porodu -Znieczulenie zwnątrzoponowe do cięcia cesarskiego -Opiekę nad matką i dzieckiem w calodobowym systemie "rooming in" -Realizacja 10 kroków do udanego karmienia piersią " Szpital Przyjazny dziecku" i się pogubiłam,bo z tego nie wyniki nic-nadal nie wiem czy płace czy nie hehe

Gość jouooool
nie płaci się jeśli są wskazania medyczne,jeśli na życzenie chcesz mieć znieczulenie,to płacisz.Ja bym się nie zastanawiała,zadzwoń,umów się na rozmowę z anestezjologiem,jeśli będą przeciwskazania,na pewo poradzi coś innego.Tylko zabierz ze sobą wszytskie wyniki.Najpóźniej trzeba się skonsultować z anestezjologiem do 35 tygodnia

Gość saleminka8
hehe to już po mnie,bo jestem dalej w ciaży niż w 35tc :P terminy porodu też dziwne,bo do 20tc wg usg był na 7.11 wg OM mam na 30.10 a wg usg w 32tc termin wychodził na 24.10 (ale tu wątpie) więc pod koniec października lub na poczatku listopada zacznie się coś dziać :)

Gość jouooool
masz jeszcze szansę,zadzwoń,zapytaj,w jednym szpitalu można było zapisać się na zoo do 36 tygodnia,w każdym jest inaczej.Nie zostawiaj tego tak.Lepiej się zapisać,choćby na wszelki wypadek,w razie czego,dla komfortu psychicznego,najwyżej nie weźmiesz potem tego znieczulenia

Gość jouooool
terminy porodu to teraz wszystkim tak obliczają,każda ma conajmniej 5

Gość always
naasze malenstwo ciagle ma nie uregulowany cukier przez caly czas jest podlaczona kroplowka i dostae glukoze. ma zbyt wiatka glowke i nie do konca prawidlowe odruchy to wg lekarzy bo moja siostra i szwagier nie widza problemu (ale przeciez sie nie znaja tak jak lekarze czy rehabilitanci) jednak zastanawia mnie co z tym cukrem spotkaliscie sie z tym?

Gość klementynka123
mój lekarz na zwykłym USG dopatrzył się,ze dziecko jest owinięte pępowiną:0 10 lat temu usg 3d to był niezwykły rarytas- my za takie badanie płaciliśmy jakąś astronomiczna sumę i jechaliśmy przez całą Polskę:)