Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bakarat

Co mogę robić po liceum bez matury???

Polecane posty

Gość monikadziewczynaratownika
Kursy zawodowe wydają się dobrą opcją, no zależy co chce się w życiu robić, ale wybór kursów jest też dosyć szeroki, no bez zawodu to ciężko jakąś pracę znaleźć dlatego polecam poczytać artykuł http://smartcoach.pl/kursy-zawodowe-jako-kursy-doszkalajace/

Gość gość
Bardzo dużo... matura to nie wszystko, moim zdaniem najlepszą opcją są szkoły policealne lub kursy zawodowe, tutaj to już od Ciebie zależy co chcesz robić, w znalezieniu pracy bardziej pomoże Ci bardzo dobra znajomość pakietu MS Office niż matura :) Jeśli interesują Cię takie kursy, zobacz to : https://www.cognity.pl/

Gość AnitkaLepek
Możesz spróbować znaleźć jakąś pracę, a jak nie będzie szło, to przecież istnieją kursy zawodowe i szkoły policealne. Zawsze jest jakieś wyjście, najgorzej jest nie robić nic. Proszę przeczytac http://emef.com.pl/moj-syn-wybral-szkoly-policealne/

Gość gość
ja w wieki 16 lat uczylem sie zaocznie i zarabialem 6/7 na miesiac :) pokąbinuj a dopniesz swego :)

Gość gość
Ja po liceum poszlam do nova ce! Ukonczylam technika weterynarii i jestem zadowolona bardzo! Nie mialam ochoty isc nigdzie po liceum,ale nie zaluje teraz. Warto było

Gość gość
Nie masz matury? Przerwałeś edukację i nie wiesz co dalej? U nas możesz zdobyć zawód technika już w rok! CZESNE i WPISOWE 0 zł. Polecamy kierunki: administracja, BHP, Florysta, informatyka, kosmetyka i wiele innych. U nas rekrutacja trwa cały czas. Rozpoczynasz w lutym lub wrześniu ! Zapisz się do NOVA Centrum Edukacyjne ul.Dworcowa 39/1 Zielona Góra tel 683070678, 883070678 mail: zielonagora@nova.edu.pl lub zarejestruj się ON-LINE: www.nova.edu.pl Zapraszamy!

Gość Martiinkaa
Zapisz sie na kurs eduweb, brat tak zrobil po technikum i teraz zarabia sporo jako programista. Kursow jest sporo do wyboru i sa robione online wiec bez problemu na nie znajdziesz czas.

Gość gość
Jest wiele mozliwości rozwoju zawodowego. Matura nie jest wyznacznikiem tego czy komuś sie powiedzie czy nie. Jasne, że warto jest zdać taki egzamin, ponieważ otwiera drogę na studia. Jednak nie jest to koniecznością. Proponowałabym zainteresować się nad kierunkiem w szkole policealnej. Szczególnie,że wygląda na to,że zarobki w służbie zdrowia będą rosły: https://atutszkola.pl/oferta/szkola-policealna/policealna-szkola-medyczna/ Spro ciekawych kierunków ma szkoła Atut. Aby się na nich uczyć nie jest wymagana matura, a jedynie świadectwo ukończenia szkoły średniej.

Gość gość
Możesz pracować w policji. Od kandydatów wymaga się wykształcenia średniego, ale matury można nie mieć.

Gość gość
Szkoła policealna - w Cosinusie nie wymagają matury :) dodatkowo nic nie płacisz

Gość prasddd12
w żaku też nie wymagają, w szybki sposób można zdobyć doświadczenie i jakiś tytuł zawodowy. Ja też nie mam matury, żak to idealna odpowiedź na Twoje pytanie :)

Gość bagii525
Idź do Cosinusa i zrób maturę albo idź do nich na jakiegoś technika.

Gość gość
można również studiować :) ja wybrałam American Business Academy Kraków , bo tam są kierunki które można wybrać bez matury.

Gość gość
Możesz zostać przedsiebiocza żona i matką moich dzieci które Ci zrobię :)

Gość gość
Mozesz siedzieć na garnuszku u mamusi i tatusia:-P

Gość gość
Nie zdawałam matury, bo uznałam ją za stratę czasu. Teraz mam własną firmę, którą zakładałam i rozkręcałam samodzielnie za oszczędności całego życia. Dziś zarabiam ponad 50tys na miesiąc prowadząc biznes międzynarodowy. Można? - oczywiście! Matura nie jest wyznacznikiem sukcesu. Jest nim obrotność, zaradność, rozsądek i wszechstronna wiedza, którą można pogłębiać samemu na drodze osobistego samorozwoju. Polecam każdemu tę drogę. Nie uczysz się dla kogoś, tylko dla siebie, by nie być idiotą.

Gość gość
Szkoła Policealna to bardzo dobry wybór, tym bardziej jak znajdziesz odpowiedni i interesujący cię kierunek. Wcale nie jest powiedziane , że tylko po studiach znajdziesz prace. Sama zapisałam się do Cosinusa na kierunek Asystentka Stomatologiczna, Rok nauki, wieczorowo, także mozna i z pracą pogodzić. Ale zawód po tym dobry, u nas w mieście ciągle pokazują się ogłoszenia, że przyjmą asystentkę do gabinetu stomatologicznego...takze jestem dobrej myśli https://www.cosinus.pl/

Gość gość
Matura daje Ci tylko wstęp na studia. Po co Ci to? Lepiej zdobyć praktyczny zawód i mieć asa w rękawie. Teraz wszyscy chcą być menagerami w wielkich firmach i narzekają że mało zarabiają, że stres. Lepiej wyrobić sobie zawód, który lubisz i robić swoje. Zarobki lepsze, szybciej i pewnie. Ja byłem na Cosinusie w Łodzi. Zrobiłem masażystę. Pomagam ludziom, a i żona sobie chwali jak jej plecy pomasuję ;)

Gość NataliaPr

Nie wiesz co zrobić po szkole bez matury? 
Koniecznie przejrzyj ofertę policealnej szkoły COSINUS. Dokładnie! Szkoła ta wyciąga dłoń do ludzi, którzy z różnych przyczyn tej matury nie posiadają, a chcą coś osiągnąć. Szkoła jest całkowicie darmowa, bez ukrytych kosztów, z bogatą ofertą zawodów! Osobiście maturę posiadam, ale nie przeszkodziło mi to w wybraniu kolejnej  ścieżki dla siebie. Opowiedziałam o tej szkole koledze ze studiów i w tym semestrze zaczyna naukę na kierunku - Technik ochrony fizycznej osób i mienia. Z tego co słyszałam najbardziej czeka na zajęcia z samoobrony :D.

Plan zajęć jest tak ułożony, że bez najmniejszego problemu w tygodniu możesz sobie pracować :D. Ja osobiście jestem na kierunku kosmetologii i na tym przykładzie mogę powiedzieć, że sale zajęć są bardzo dobrze wyposażone w sprzęty oraz kosmetyki potrzebne do naszych ćwiczeń. Wiedza merytoryczna jest ważna, ale ta szkoła daje nam możliwość zdobycia wiedzy praktycznej, a nie zrobimy zabiegu wiedząc który preparat będzie działać, ale nie wiedząc jak dany produkt nałożyć. Dla mnie wybór był prosty, Cosinus wyciąga rękę do młodych ludzi, ale również dorosłych a nawet osób dojrzałych! Nigdy nie jest za późno na zostanie tym kimś się chce. 

Jestem już po jednych egzaminach państwowych, i dzięki kompetencji nauczycieli zdałam z bardzo wysokim wynikiem ! 

Nie zwlekaj! Zapisz się, nic Cię to nie kosztuje, a może będzie Twoim najlepszym wyborem :)