Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zielona w temacie

1-wsza komunia w Irlandii - pomocy

Polecane posty

Gość zielona w temacie

moj syn w maju przystapi do 1wszej komunii nie mam pojecia jak to wszytsko wyglada w tym kraju, nie mam kogo zapytac o cokolwiek ma ktos jakies doswiadczenia w tym temacie? wszelkie info bedzie dla mnie wazne na razie dowiedzielismy sie, ze nalezy z malym chodzic co niedziele do kosciola i uczyc modlitw z jednej strony pociesza mnie fakt, ze tu nie ma takiej nagonki na ten skrament i podobno odbywa sie wszystko na luzie slyszalam, ze w Polsce jest masakra - dzieci zaganianie do nauki mnostwa pierdol, a rodzice przy tym wszystkim tez nie maja na nic czasu, do kosciola codziennie (rozaniec, pozniej roraty...) aha - i mam jeszcze takie bardzo przyziemne pytania dodatkowe: jak powinni byc ubrani rodzice? jakas sukienke mam wlozyc - bedzie ok? a ojciec - ciemny czy jasny garnitur? wiem, ze to glupie, ale jestem ciemna jak tabaka w rogu :-O ;-)

Gość zielona w temacie
up

Gość zielona w temacie
bede tu zagladac

Gość po kiego puszczas dziecko
do Komuni skoro uwazasz te wszystkie przygotowania jako jeden wielki "cyrk". Skoro uwazasz nauke modlitw i inne rzeczy zwiazane z komunia za bzdury po co serwujesz dziecku takie cos ? Dla popisu ?

Gość Podstawowe pytanie
do jakiej szkoły chodzi syn?Jeżeli do katolickiej to szkoła zajmuje się przygotowaniem dzieci do I Komunii Św.Ty dostaniesz jedynie kartki na których są modlitwy,pieśni jakie dziecko musi znać .I o ile możesz uczysz dziecko a jak nie to szkoła sobie z tym poradzi. Jeżeli chodzi o ubiór rodziców dziecka to uwierz mi- nie ma rewii mody tak jak w Polsce.Wiadomo,że w tym dniu nie ubierze się dresu ale nie ma takiej przesady jak w Polsce.

Gość zielona w temacie
po kiego... --> slonko, a komu odpowiada codzienne chodzenie do kosciola, zaliczanie co tydzien jakiejs modlitwy czy innych przykazan? chyba tylko stare dewoty to chwala a po co posylam dziecko do komunii? bo sama wierze w Boga i tego samego chce dla swojego syna, co nie oznacza, ze podoba mi sie tak mocny nacisk na to wszystko ze strony kosciola, kiedy te dzieci i tak niewiele sobie zdaja z tego sprawy chodzimy co niedziele do kosciola i uwazam, ze to jest ok podstawowe... --> dzieki za odzew :-) tak, syn chodzi do katolickiej szkoly, ale jak na razie to mlody mowi, ze na temat komunii nie rozmawiali na religii w ogole Ty posylalas dziecko do komunii w Irlandii? moze jeszcze ciekawego mi cos opowiesz?

Gość Podstawowe pytanie
Ja mieszkam w Irlandii Pół. i u mnie szkoła się tym zajmowała.My mieliśmy tylko w miarę możliwości pomóc dzieciom.Jednak moim wystarczało to co miały w szkole.Nie było ocen z modlitw.Na spotkaniach organizacyjnych zarówno ksiądz jak i nauczycielka prosili by nie wywierać presji,nacisku na dzieci-że nie muszą znać wszystkiego na blachę.Ważne by wiedziały jakie to święto i jakie ma dla nich znaczenie. Szczerze mówiąc mnie właśnie brakowało tego chodzenia na majowe,roraty.Pamiętam jeszcze z Polski z jaką radością moje dzieci szły z lampionami do kościoła,jak rysowały serduszka dla Matki Bożej.Tu się tego tak nie celebruje.W Polsce znowu jest bardzo duży nacisk,dzieci pierwszokomunijne już w pierwszej klasie są przygotowywane.Tyle mają nauki,że trwa to dwa lata i oczywiście obowiązkowo zaliczanie mszy św. Szkoda,że nie jest to wypośrodkowane zarówno w Polsce jak i w UK czy Irlandii. Myślę,że najlepiej by było jakbyś w szkole porozmawiała z nauczycielką syna,ona Ci wszystko wyjaśni.