Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość konan

dni plodne

Polecane posty

Gość konan

moja kobieta ma nieregularny okres... ostatni 30 wrzesnia... kiedy moze miec dni plodne a kiedy nie plodne ??

dni płodnych - zwłaszcza przy nieregularnych cyklach - się nie wylicza, tylko wyznacza. niech mierzy temperaturę, ogląda śluz i bedzie mogła określić kiedy ma dni płodne.

Gość konan
odbylismy stosunek 15 pazdziernika, tzn byłem w niej pare razy bez zabezpieczenia, czy jest mozliwosc ciazy ?

Gość konan
zaznacze ze nie bylo wytrysku, tzn nie czekalem do sameko momentu tylko po paru razach sam doszlem zdala od niej ? nie czekalem do momentu w ktorym ,,zaraz,, mialem dojsc ?

zakładająć że miała akurat klasyczna długośc cyklu to byliście w trakcie jej dni płodnych. ale jak tylko na poczatku stosunku wszedłeś, troszkę poruszałes i wyszedłes, nei zbliżając się nawet do wytrysku, to marne szanse ze coś sie stało. ale pamiętaj, że możliwosć ciąży jest ZAWSZE w takich sytuacjach. lepiej sie zabezpieczac.

Gość konan
to było bezmyślne z naszej strony, tak jak mówisz weszłem poruszałem nim wyszłem nie czekajac ze ,, zaraz dochodze i wyjme ,, i zdala od pochwy sam doszedlem ... jednak mam obawy jak to przy tego typu stosunkach, mam nauczke teraz mam stresik ..:(

Gość konan
co o tym myślicie ?:(

Gość Malgosia_85
ale przecież owulacja występuje zawsze 14 dnia cylku- bez względu na jego długość. Cykl zaczyna się z pierwszym dniem okresu. Jeśli jest ryzyko to tak od trzech dni przed owulację do 3 dni po jej wystąpieniu

nie aniołku. owulacja przypada na około 14 dni przed początkiem miesiączki, czyli przed KOŃCEM cyklu. pomysl - miesiączka to złuszczenie się przerośniętego endometrium. endometrium przyrasta zeby przyjąć zapłodnioną komórkę jajową. logiczne - zaczyna ono przyrastać mniej wiecej w momencie jajeczkowania, czeka około tygodnia (standardowo implantacja zarodka to ok. 3-5 dni po zapłodnieniu), jak sie nic nie implantuje to się złuszcza. średnio czas oczekiwania na implantacje i faza załuszczania (dzięki której jest miesiączka) trwa właśnie ok. 14 dni. teraz pomysl - gdyby owulacja była zawsze 14 dnia cyklu bez względu na jego długośc to znaczy że np przy cyklu 21dniowym endometrium zaczęłoby przyrastać juz siódmego dnia. owulacja przypadałaby na chwilę kiedy endometrium tak naprawde zaczyna sie przygotowywac do złuszczenia. jakim cudem mialoby tutaj dojść do ciązy? wez z kolei cykl 35dniowy. owulacja 14 dnia, zapłodnienie następuje, jajeczko zapłodnione leci się implantowac do macicy, a tam co?? - nic! nie ma sie gdzie zagnieździć, bo endometrium zacznie przyrastać dopiero 21 dnia. jajeczko tydzień na implantację czekać nie będzie. znów ciąża z głowy. a co jak co ale organizm jako taki zawsze bedzie dążył do tego żeby ciąża BYŁA :) owulacje mozesz miec 14 dnia cyklu tylko wtedy gdy masz jak w zegarku cykle 28dniowe. dni płodne licz od dołu. jesli juz musisz liczyc. lepiej wyznaczac.

Gość konan
więc jak myslicie moze byc to ciaza ?:(

A jak długie ma cykle? bo jeśli 25-30 dni, to jest spore ryzyko. Oczywiście zakładając, że jakieś pleminiki się do niej dostały...