Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem co powiedziec

co mam mowic w takich sytuacjach?

Polecane posty

Zauwazylam ze ludzie czesto mi sie zwierzaja. Oczywiscie nie mam nic przeciwko i w razie mozliwosci staram sie pomoc. Ale czasem po prostu nie wiem jak. Np niedawno zadzwonil moj kolega i powiedzial mi ze jego tato nie zyje. Powiedzialam ze mi przykro i zapytalam co sie stalo. Odpowiedz zwalila mnie z nog. Oznajmil mi ze nigdy wczesniej o tym nie mowil ale jego tato byl alkoholikiem no i skrotowo to ujmujac zapil sie na smierc. Wczoraj z kolei kolezanka powiedziala mi ze jej rodzice sie rozwodza. Wprawdzie jestesmy juz dorosle i wiem ze sobie jakos z tym poradzi, ale widze ze jest smutna. Na dodatek ma malego brata o ktorego sie martwi bardziej niz o siebie. I co ja mam mowic w takich sytuacjach? Chciabym im jakos pomoc, podniesc na duchu, ale w takich sytuacjach po prostu brak mi slow.

witaj w klubie, ja też mam w sobie coś takiego że ludzie mi się zwierzają :) a sumie to miłe ale i męczące zarazem, tak jak napisane wcześniej, czasem nic nie mów tylko wysłuchaj i zapytaj czy jakoś możesz pomóc :)

No moze macie racje :) chociaz jak ktos mowi i nagle przerywa to czuje ze powinnam cos powiedziec ale nie wiem co. I jeszcze boje sie ze palne jakas glupote i sprawie komus przykrosc. Chyba naprawde im mniej czlowiek wie tym spokojniej spi :)

Aaaaa. Raz miałam taki problem. Dobre parę lat temu, akurat mamagdzieś poszła, a zadzwoniła jej ciocia - tak tylko pogadać. No i mi się zaczęła "wygadywać"... O tym, jak to było w czasie wojny, jak ją jakiś wujek zgwłacił jak miała chyba 7 lat i później nigdy nie miała chłopaka, bo się bała, jak ją i moja babcię Niemcy złapali.... Straszne koszmary i też zgłupiałam całkiem. No bo co miałam powiedzieć? "Yhym, rozumiem" albo, że mi przykro? Straszne to było...

No wlasnie o to mi chodzi. W ogole wydaje mi sie ze "przykro mi" brzmi jak taka wyklepana formulka na odwal sie. A nic lepszego nie wymyslilam do tej pory, zreszta nigdy nie zajmowalam sie mysleniem o takich rzeczach przed faktem i wiadomosci spadaly na mnie jak grom z jasnego nieba

Gość wystarczy ze wysłuchasz
ludzie nie chcą rad, ocen ani kazan, chcą się wygadac a nie mają komu dlatego często robią to przypadkowym osobom, jak chcesz zrobic dobry uczynek to ich wysuchaj i tyle

A nic lepszego nie wymyslilam do tej pory nikt nie wymyslil do tej pory niczego lepszego na takie sytuacje, "przykro mi" jest idealne - zakladam, ze caly czas mowisz o obcych osobach

Nie sa to przypadkowe osoby z ulicy, ale tez nie przyjaciele. Po prostu znajomi

znam ten bol - mi sie tez ciagle ludzie zwierzaja ale niestety nie ma zlotego srodka jak im pomoc. kazda sprawa jest indywidualna i tak nalezy do niej podchodzic, ale faktycznie czesto wystarczy, ze tylko wysluchasz