Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość warszawiak....

co solidaruchy zrobiły z tego kraju szybka kolej w 2030 roku

Polecane posty

Gość warszawiak....

ile bedziecie mieli wtedy lat? za komuna była praca,mieszkania itd a teraz?

Gość a na drzewach
a na drzewach zamiast lisci beda wisieć komuniści. Ty też. I tyle w tym temacie

Gość i bardzo dobrze
srało sie na komune teraz jest tyranie za 1000 zł i bycie pariasem do konca życia dobrze tak polakom

Gość a na drzewach
w kraju w którym ponad milion ludzi zgineło na skutek sowieckich represji a w latach 1945-1956 powywieszano patriotów z czasów wojny chwalenie tych czasów jest po prostu NIE NA MIEJSCU tak jak nei na miejscu jest chwalenie przez Niemców Hitlera, bo za hitlera była praca, mieszkanie przestrzeń życiowa, siłą robocza itd.

Gość co wy macie do komunistow
oni emancypowali warstwe robotnicza a to ze sie to wszystko zamienilo w rezim to juz inna kwestia

Gość komuna i chujjjjjjjjjjjjjjjj
KOMUNO WROC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość do komuchów mam to
że teraz musimy szybko nadrabiac 50 lat zacofania, a świat nie stoi w miejscu, oraz to, że wymordowali najzacniejszych przedstawicieli narodu, których nawet hitler nie dał rady zniszczyć oraz to, że sieją cały czas głupoty! Za komuchów; była praca, za która nic nie mozna bylo kupic, Były mieszkania na które czekało się 20 lat, była opieka lekarska, na korytarzu szpitala były wczasy, raz na 10 lat nad morzem czarnym komunizm powinien być warstwowy: Warstwa komunistów, warstwa piachu, warstwa komunistów, warstwa...itd

Gość to solidaruchy
nas zgubiły i tyle

Gość tak czytam i czytam
no to koleś powiem ci tak-teraz charujesz i itak nic nie możesz kupić. Mieszkanie spłacisz za 30 lat o ile dostaniesz kredyt.pomijam fakt kogo stać na spłacanie.Opieka medyczna?Teraz mogą cię nawet nie wpuścić za próg szpitala,bo właśnie skończył się limit nfz.A ciebie trafia szlag,bo płacisz składkę.No,chyba,że jesteś bezrobotny,to wtedy może się zdażyć,że nie wpuszczą cię nawet mając limity. I tak nie pojedziesz na wczasy,bo jesli pracujesz,i tak cię nie stać,jeśli ciągniesz swój biznes-nie będziesz miał czasu.

Gość tak czytam i czytam
Zgodzę się tylko z tym,że wymordowali większość inteligencji.A jak czytam kafe,to jestem pewna,że naprawdę to zrobili.

Gość tak czytam i czytam
Darku,nam to nawet nie powiedzą ile będziemy musieli zapłacić.Obudzimy się kiedyś na śmietniku,i to nie historii,a rzeczywistym.Pomyśl ile dostaniesz emeryturki,bo zus musi zrobić kolejny remont.

Gość darki to mendy
1000 to przesada, ale zarobasy naprawde biora malo

Gość kto ma układy ten zarabia
a my sie kiedys obudzimy na śmietniku

Gość Problem jest w tym
że komuchy zdazyły pare kluczowych i cieplych posadek zostawic dla swoich....nie zreformowany ZUS, słuzba zdrowia, KRUZ itp.... A wszystkim poniżej 30 polecam wyprawę na rok do Koreii Połnocnej, albo na Kube, ew. na Białoruś. Jak zobacza jak się naprawdę zyje w realnym rezimie komunistycznym to beda się mogli wypowiadać. Bez tej wiedzy, to sa wypowiedzi bez sensu, bo tak naprawde to tylko powtarzaja utarte slogany, które komuchy chcą bysmy wierzyli. Było nas 40 mlionów, a wystarczy sie przejśc po byle miescie i policzyć ile od 1989 wybudowano mieszkań, a ile zburzono. Gdy sie to tylko policzy, to żaden średnio myslacy człowiek nie powie, że były mieszkania. W najlepszych czasach komunizmu produkowano ok. 220.000 samochodów, z czego ok. 100.000 trafiało na eksport, a import wynosił ok. 10.000 - więc przybywało rocznie ok 130.000 nowych samochodów - na 40.000.000 milionów ludzi!!! Tylko trzeba umiec liczyć Jeszcze jeden przykład, z czasów Gierka (póxnego) - srednia pensja był ok 2500 - chleb kosztował 8 zł, a cukier 10,50 , butlka 0,25 coca-coli 5 zł, flaszka 0,5 l to był wydatek ok 130 zł, a normalny samochód 250.000 (Polonez w 1979)) - cena samochodu jest teoretyczna, bo jeszcze trzeba było miec talon. Bardzo przeciętny samochód to było 100 pensji, za pensje mozna było kupić 320 bochenków chleba, lub około 250 kg cukru..... dzisiaj więcej mozna kupic za minimalna pensję....

Gość to dlaczego////
dzisiaj ludzi ubywa w Polsce

Gość a ja pamietam
że mama nie mogła mi kupic cukierków, bo juz się kartki skończyły

Gość Dlaczego ubywa ludzi
proste: typowa rodzina to 2+1 A żeby przybywało musi byc 2+2

Gość a ja pamietam
i jak bardzo plakałam...w końcu chyba mama mi wlala, bo ryczałam i trzymałam się lady, miałam 5 lat....

Gość ja też pamiętam
mam 30 lat, ale jak dziś pamiętam, ze były kartki na beznynę i ojciec miał w garazu kilka kanistrów i co miesiąc odkładał trochę benzyny, by mozna było latem z 3 kanistrami w bagazniku jechac nad morze....

Gość i tak wasza przyszłoś
jest ponura.....

"Bardzo przeciętny samochód to było 100 pensji, za pensje mozna było kupić 320 bochenków chleba, lub około 250 kg cukru..... dzisiaj więcej mozna kupic za minimalna pensję.... " A teraz porównam ceny przejazdu 250 km koleją około 1990 roku i teraz.Teraz przejazd w 2 strony pociągiem osobowym około 60 złotych czyli około 1/12 przecietnej(nie średniej) pensji.Natomiast dawniej-4000 zł a zarabiało się około 400000 zł czyli około 1/100 pensji.Wnioski są oczywiste:P.

Gość ja też pamiętam
nieuleczalni malkontenci sa i bedą... Dzisiaj zmieniam auto co 4 lata, jak chcę jechac nad morze to jade, a jak chce jechac do chorwacji to wsiadam i jadę i nikt mi nie mowi, że nie dostane paszportu, albo, że moge zuzyć tylko 40 litrów benzyny na miesiąc Trzeba tylko chcieć - nie mam firmy, studia skończyłem zaocznie - czyli jestem przeciętny. I pamietam jak bylo za komuchów - dlatego nigdy więcej!!!

Gość Problem jest w tym
ze rok 1990 nie jest reprezentatywny bo jeszcze była hiperinflacja spowodowana przez ostatni komunistyczny rząd i pensja oraz ceny potrafiły skoczyć 2-3 krotnie w ciagu miesiąca. A niektóre ceny były regulowane centralnie i nijak sie miały do rzeczywistości i cena stycznia w porównaniu do zarobków z lutego -to wyjda bzdury Samochód nawet jak pali 10 litrów to ok 40 zł - więc jakim cudem pociag kosztuje 60 zł? o chyba ze przedział 4 osobowy w Intercity!! i od kiedy przeciętna pensja to 720 zł? no chyba, że ja liczyć nie potrafię. Minimalna jest wyższa!!! Semantycznie, przeciętna to średnia.

Komunizm, był nie do utrzymania- zdecydowali o tym sami komuniści- i przebranżowili się na kapitalistów. Pamiętajcie o tym romantycy- wspominający te "piękne" czasy. Jesteście sierotami po ułudzie- którą wam zafundowano.

A nawiązując do tytułu topiku- gdyby nie komunizm- szybka kolej by była w Polsce juz od 20 lat- w ostanich latach przed II Wojną Światową- PKP- były jednym z najlepszych przewoźników na świecie. A przypominam, że w tamtym okresie w Polsce komunizm miał swoje poczesne miejsce- które nazywało się więzienie.