Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pargonka

Kto płaci mandat za niewydanie paragonu?

Polecane posty

Gość pargonka

sprzedawca czy zatrudniający go płatnik vatu?

Gość salamandrrrra
moim zdaniem płatnik - ponosi odpowiedzialnośc kontraktowa za pracowników

Gość mandat
placi osoba ktora przyjela zaplate a nie wydala paragonu,po wprowadzeniu tego przepisu w zycie moj szef nas upominal na kazdym kroku zeby nie zapomniec o wydaniu paragonu bo w razie kontroli bedziemy placic kare.

Gość ja szczurka
"tyle że niewydanie paragonu jest wykroczeniem skarbowym " no własnie, a niewydanie paragonu powoduje niezapłacenie vatu od sprzedanego towaru, a płatnikiem vatu jest pracodawca, własciciel sklepu a nie sprzedawca, który robi co mu płatnik vatu kaze :-P

ja szczurka, - niewydanie paragonu jest wykroczeniem skarbowym i karze za nie podlega ten, kto przyjął zapłatę a nie wydał paragonu - zatajenie przychodu i niezapłacenie podatków (vat i dochodowego) to inne czyny karalne i im podlega już podatnik. Pracodawca nie jest płatnikiem VATu tylko podatnikiem VATu. Płatnikiem VAT jest np. Komornik Sądowy w zakresie sprzedaży dokonanych w postępowaniach egzekucyjnych.

Gość ja szczurka
"niewydanie paragonu jest wykroczeniem skarbowym i karze za nie podlega ten, kto przyjął zapłatę a nie wydał paragonu" a zapłatę przyjmuje ten czyj jest towar czyli ten kto zbywa towar czyli jego właściciel-przedsiębiorca sprzedawca jest tylko zatrudnionionym najemnikiem on nie może posiąść zapłaty, bo niczego nie ma :-P

Gość nie wydanie paragonu
jest wykroczeniem skarbowym. odpowiada właściciel firmy. później sobie to odbierze od pracownika, ma prawo ukarać. a czy paragon został wydrukowany, czy towar został sprzedany poprzez kasę fiskalną? jeśli tak, to nie ma zatajenia sprzedaży i VAT zostanie odprowadzony.

Gość gość
A co sądzicie o tego rodzaju paragonach, tu autor przytacza jakie jest ryzyko brania towaru na paragon: http://5051.us/na-paragon/ Po co więc ta kontrola i straszenie mandatami?

Gość gość
a jak czlowiek zostawia paragon przy kasie, to czyja wina, ze on go nie chce?

Gość gość
Ja jestem właścicielką firmy i za niewydanie paragonu karę dostanie osoba która przyjeła zapłatę. Koniec kropka. Nie piszcie bzdur że właściciel. Miałam taką sytuację że pracownica miała kontrolę i musiała zapłacić. Mnie to nic nie kosztowało.

Gość gość
Moj pracownik tez miał kontrol dostała mandat a ja zostałam wezwana i rownież dostałam mandat za pracownika , który jak stwierdził urzad skarbowy noe został przeszkolony na kasie . Tylko moj mandat był dużo wyższy niż pracownika