Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 12134

Komornik?????

Polecane posty

Gość 12134

Czy ktoś z was wie o co chodzi? dostałam pismo od komornika że chce mi zając pensje(przez długi byłego męża) mam wynagrodzenie 1276,00 brutto,czyli najniższa krajowa...i tam jest napisane ze ta kwota jest wolna od potrąceń...czy to znaczy ze nie mogą ściągnąć tego długu? mam iść tam dopiero jutro ale martwi mnie to:( pomóżcie proszę.

Tzn, że pracodawca (o ile to umowa o pracę) nie może zrealizować zajęcia i dostaniesz całą kasiorę. Proponuję pobierac ją od pracodawcy w gotówce bo komornik zabierze się i za konto na które wynagrodzenie jest przekazywane (jeśli tak je pobierasz).

Gość 12134
a co oznacza...kwota 1276,00 jest wolna od potrąceń i nie wymieniono kwoty którą chcą potrącać?

akurat myślałam, że to alimenty (zboczenie zawodowe), czytasz mi w myślach, czy co :)

Gość 12134
Dzięki Blokers... kurcze sama wychowuje 2 dzieci i jeszcze mają mi zabrać? nie mam jeszcze konta bo pracuje od miesiąca

Gość jeahoułankju
jak masz najniższą srednia krajową to wielkie gówno ci moga zabrac:D

Jak to nie wymieniono? W zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji bądź w żawiadomieniu o zajęciu wynagrodzenia za pracę masz napisane: należność głowna........ odsetki ustawowe......... koszty procesu......... itd. Chyba, że to świadczenia powtarzające się (sygn KMp) :P

Gość 12134
juz jestesmy po rozwodzie

Gość 12134
blokers... jest wymieniona ta kwota główna odsetki itp ale nie ma kwoty którą miesiecznie chca zabierac

Gość maly offtop
Panie Blokers, no no, na trzepaku, chyba Pan się tego nie nauczył...

Nie jest wymieniona "kwota którą miesięcznie chcą zabierać" z prostego powodu: komornik dokonując zajęcia nie wie ile zarabiasz. Dlatego to pracodawca jest zobowiązywany przez komornika do wyliczania potrąceń. Zajęciu (poza kwotą wolną od zajęcia) podlega 50% wynagrodzenia. Przykłądowo gdyby dług wynosił 300 zł a zarabiałabyś 10.000/ mies, to pracodawca potrąciłby z jednej wypłaty 300 zł. + opłatę egz. Przy tych samych zarobkach gdyby dług wynosił 30.000, to pracodawca co miesiąc przelewałby komornikowi po 5.000 aż do zaspokojenia roszczeń.

Gość maly offtop
do niedawana tak ( przykład - moje osiedle) teraz już nie

Gość 12134
czyli jeśli zarabiam najnizsza krajowa to nic mi nie zabiorą? i co wtedy z tym długiem? beda czekac na moją podwyzke?

no cóż, myślimy stereotypami. ale prawda jest taka, że na moim poprzednim osiedlu blokersi (raczej ławkersi, hehe) nieżle rozrabiali, więc takie miałam o nich zdanie

Gość 12134
Poczytajcie inne wypowiedzi blokersa i dajcie mu spokój.

12134, nie będą czekać na podwyżkę, poszukają innych sposobów egzekucji (wierzytelności z rachunków bankowych, ruchomości, nieruchomości), zależy o jaką sumę chodzi.

Gość 12134
2200 plus te koszty...nie mam samochodu,mieszkanie wynajmuje...więc?

Gość maly offtop
o kurka, niestety myślimy stereotypami i najgorsze, że ciężko się z takiego myślenia wyzwolić ale jak sam Pan Blokers zauważył, panta rei 🖐️

Gość 12134
nie zartuj!!!!!!!!!!!!!! komputer jest przeciez dziecka a przeciez skoro wynajmuje chate to sprzety moga byc własciciela a nie moje

12134, komornik może zająć rzeczy będące we władaniu dłużnika. Dopiero gdyby tak się stało właściciel zajętych rzeczy może wytoczyć przeciwko wierzycielowi powództwo ekscydencyjne (o zwolnienie zajętego przedmiotu od egzekucji).

Gość 12134
czyli nie pozostaje mi nic innego jak polubownie dogadac sie z komornikiem na spłate. mam nadzieje ze jest taka mozliwosc?