Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość afrodyta yta

kakao

Polecane posty

Gość afrodyta yta

mam pytanie: czy dziecko niespełna 3-letnie zaspakaja głód pijąc np. 3 butle dziennie kakao?

tylko kakao? Może i głud zaspokaja, ale gdzie witaminy, minerały, białko, tłuszcze itd? cukry są... Zdrowe to to nie jest i na dłuższą mete nie polecam. wyjdzie anemia, niedobory witamin, polecą zęby..

Gość afrodyta yta
Tak, potrafi wypić tylko 3 butelki kakao, a jedzenie może dla niego nie istnieć :( marzy mi się, żeby jadł, ale to się zdarza rzadko, dodam, ze waży 15kg przy 100cm wzrostu

Gość do autorki....
Wielki błąd popełniasz dając mu tyle kakaa, gdyż pozbawia ono organizmu wapnia, który dla takiego małego dziecka jest podstawą rozwoju, wzrostu. Bezmyślnie narażasz dziecko na krzywicę, odwapnienie i zahamowanie wzrostu, i pewnie jeszcze na inne niebazpieczne dla dzieci skutki szkodliwej diety.

Nie mam pojęcia jak "zachęcać dziecko do jedzenia" bo ten problem u nas nie istnieje więc nie wiem co ci doradzić. Wiem tylko, że dziecko nie może pić tylko kakao. Oczywiscie przez dzień dwa trzy to nic się nie stanie ale nie na dłuższą metę. Może wejdź na temat mam niejadków i zobacz jakie mają sposoby podawania dzieciom innych rzeczy. Moze zmiksuj babnana, gruszkę jabłko zalej jogurtem i podaj w tej butli w formie napoju... wiem, ze to zadne rozwiązanie ale od czegoś trzeba zacząc jeślid ziecko faktcznie nie chce jeść.

byłas z tym u lekarza i co? moze herbata dla niejadka super pobudza apety zrób badania dziecku i ogranicz kakao !! mów ze sie skonczyło

Gość afrodyta yta
a co to za herbata na apetyt? możesz podać nazwę?

Gość odstaw to kakao
jasne, że 3 butle kakao na tyle osłabią uczucie głodu, że dziecko nie chce jeść odstaw to kakao, daj wodę do picia będzie płacz i wrzask, ale trudno a tak na marginesie : 3 latek i butelka ????????????????

Gość to tak jakbys dawala soki
słodkie kubusie i jadł nie bedzie butla butla-ale potrafi gryzc?

Gość je zupy
je zupy?owoce?wedline?sery?mieso?to kakao to z wygody?

Gość afrodyta yta
Kakao nie z wygody, tylko dlatego, że chce. I tylko to pije z butli, herbatę i soki z kubka/szklanki. Pisze tu o tym kakao, bo się martwię, ze on je tak uwielbia i ciągle domaga. Tak, bywają dni, że je zupę, rybę, ziemniaki.

Gość odstaw to kakao
kakao tak jak czekolada i inne słodycze pobudza ośrodek przyjemności i wydzielanie endorfin w organizmie u tak małego dziecka może to spowodować rodzaj uzaleznienia, dziecko w ten sposób się uspokaja, wycisza, bo inaczej nie umie jest to podobne do tzw. picia nawykowego - dziecko ciągle chce pić, nie dlatego, że czuje pragnienie, ale dlatego, że to jes uspokaja i zajmuje czas namów synka, żeby oddał butelkę, w zamian kup mu super prezent i powiedz, że duzi chłopcy kakao nie piją popłacze z 2 dni, a potem zapomni, musisz być twarda, o ile chcesz go odzwyczaić

Gość afrodyta yta
Dziękuję Wam. Wiem, że to kakao powinnam odstawić, ale będzie problem... W nocy też się czasem obudzi i żąda kakao. Już myślałam, żeby kupić takie zwykłe, gorzkie i sama mu je słodzić miodem, może mu zbrzydnie. Ale macie rację, może wyrzucenie butelki poskutkuje.

Gość A dlaczego 3-letnie dziecko
jest nadal na butli? Dlaczego nie pije z kubka od 1 roku i dlaczego nie je z talerzyka i miski normalnymi plastikowymi sztućcami? I czemu nie dawałaś mu normalnych dorosłych posiłków odkąd skończył 12 miesiąc życia? Jak to się stało, że dopuściłaś do takiej sytuacji? Może wyrzuć to kakao i nawet jeśli dziecko zacznie histeryzować i nie będzie nic jadło przez cały dzień, to i tak po drugim pójdzie na kompromis i samo zacznie szukać jedzenia. Wtedy daj mu takie jakie ty uważasz jest najzdrowsze (nawet jeśli nie jest wcale słodkie), a nie to co ono sobie wybierze. Wiesz, czasem trzeba być surowym i przede wszystkim konsekwentnym, żeby nie narazić zdrowia dziecka na szwank. Wydaje mi się, że jesteś bardzo młodą osobą i dopiero się wdrażasz w problemy wychowawcze, bo twój trzylatek kompletnie cię zdominował tą swoją jednolitą dietą.

zgadzam sie z poprzedniczkami, odtaw mu to kakao (niech np. dostaje w niedziele i to mu powiedz) bo zapycha sie tym i dlatego nic nie chce jesc. powodzenia

Przede wszystkim co to znaczy że 3latek chce i ty musisz mu dać.... wytłumacz mu na spokojnie ze z butli piją maluchy a on jest duży i pije kakao z kubka jak mama i tata, poza tym takie picie z butli rodzi tylko próchnicę, tym bardziej słodkiego kakao:O on musi słuchać ciebie a nie ty jego, wytłumacz mu wywal butlę i koniec! po drugie nie dawaj mu pić kakao, soków i tych innych zapychaczy:O zrób kaszkę mannę, staraj się go zabawić, podczas opowiadania bajeczki karm go normlanym zdrowym jedzeniem, kaszką, zupką, serkiem, kanapeczką a do picia dawaj herbatkę lub wodę.W końcu zgłodnieje i się nauczy a ty będziesz zdrowo odżywiać swoje dziecko.

Gość do autorki....
Mimo woli przemyślałam twój problem i przypomniał mi sie program, który oglądałam na DISCOVERY. Zgłosili się tam rodzice z dzieckiem 4 - letnim, które nagle przestało chodzić. Podstawowe badania nie wykazały niczego podejrzanego, dopiero dokładniesze badania wykryły coś, bo lekarz zaczął wypytywać rodziców o odżywianie dziecka. I wyszło na to, że dziecko nie je nic po za owsianką .... na śniadanie, na obiad i na kolację. Lekarz powiedział, że w organiźmie dziecka nastąpiło silne odwapnienie (pomimo, że owsianka jest z mlekiem), że jego kości nie są w stanie utzymać całego ciała w pionie, poprostu zrzeszotowiały, jak u ludzi starszych. Dziecko zostało na oddziale poddane racjonalnemu odżywianiu i podobno zakończenie szczęśliwe, tak rokował lekarz. Weź sobie do serca rady forumowiczek, bo jest faktycznie problem. Wydaje mi się, że powinnaś dawać mu coraz mniejsze dawki tego kakaa, a coraz więcej mleka, wtedy go odzwyczaisz "bezstresowo". A potem pozostanie do odrzutu butelka. Powodzenia życzę!!!

Gość tez tak uwazam jak inni
zapomnij o kakao. Nie bedzie chcial nic innego? To niech nie pije, zglodnieje to zje i wypije wszystko.

jeszcze dopisze bo siedzę i myślę o tym posłuchaj ty jestes matką i to ty możesz żądać czy wymagać. Potrzeba tylko twojej silnej woli i chęci,tak samo jak sie dziecko odzwyczaja od cycka od smoka od pieluch tak i od picia z butli czy picia kakao, tak samo od nadmiernego oglądania bajek itp..... to zależy od ciebie bo wiadomo dziecko jak to dziecko chce samych przyjemności bo nie wie ze to jest dla niego złe. mój syn np jadłby tylko batoniki ciasteczka oglądał bajki i takie tam,ale od tego jestem ja żeby mu wydzielać przyjemnosći i uczyć co jest dobre i w jakich granicach. Ciastko lub małego batonika dostaje raz na kilka dni, do picia odkąd skończył 1,5 roku (wcześniej pił herbatki dla dzieci albo soczek z wodą) teraz dostaje tylko wodę z butelki z dziubkiem albo herbatę z kubka(zwykłą , słabą , niesłodzoną niczym),żadnych soków kubusiów itp po co mu to jest,chyba tylko po to żeby mu rósł brzuch i psuły się zęby:O dlatego zmierzam do tego abyś najpierw sama zastanowiła się nad sobą, nad tym co jest dobre dla twojego dziecka a co złe,i jak najszybciej wprowadź zmiany, może nie radykalne że nagle wyrzucisz butle, kakao i takie tam. Ale dziecko jest mądre i zrozumie jak m wytłumaczysz na spokojnie, że to psuje zęby, że brzuszek będzie bolał, że nie bedzie miał siły na zabawę itp wyrzućcie razem butlę, zróbcie papa a za to kup mu super eksta kubek który bedzie tylko jego i dawaj mu wodę do picia tłumacząc ze to jest zaczarowany napój, że mogą go pić tylko grzeczne dzieci bo jest taki pyszny, że to nagroda dla niego taki napój (woda) z nowego kubka i takimi sposobami przemycaj mu zupke i inne jedzenie. powodzenia!!!

Gość Avero poddała ci fajny pomysł.
:) Bardzo skuteczny sposób, bo dzieci łykają takie historyjki jak nikt inny! :)

Gość do autorki....
Raczej jestem pewna, że miało 4, właśnie zdziwiona byłam, że problem dotyczy dość już dużego dziecka, ale to już mniej znaczące. Wiek dziecka w tej sytuacji i tak niczego nie zmienia, ważna jest istota problemu.

no tak to nie wzne chciałam jeszcze napisac ze mój to wlasnie taki dzieck z discovery byl az do dzis i za kazdym razem myslalam ze tez przestanie chodzic bedzie w sincach bo on by tylko kaszke jadł albo wcale i suchy chleb i pyy a ma 19 miesiecy latalam po lekarzach,badali mówili ze zdrowe a dziecko z dnia na dzien mniej jadło nrmalnie mały szkielecik mi wyrósł.... od kilku dni stosuje preparat witaminowy na paetyt i moje dziecko je moze tez autorka powinna cos podawac co pomoze przy tym jego niejedzeniu? strasznie chaotycznie ale chyba kazdy cos z tego przeczyta?

Gość afrodyta yta
ktos tu sugerował, ze nie karmiłam go normalnie po 12m-cu. Otóż był karmiony zgodnie ze schematem żywienia niemowląt, a jak skończył rok, jadał już SAM normalne posiłki. Pił i pije z kubka, a to kakao jest tylko z butelki z ustnikiem. Potrafi jeść normalne obiady (czasem), ale najchętniej posilaby się tylko kakao. Wiem, że dużo zależy ode mnie, ale ciężko słuchać i nie ustąpić płaczącemu i błagającemu dziecku.

Gość afrodyta yta
Wiecie, ja z mężem na pewno byśmy znieśli jego jęki dot. kakao, tj. gdybyśmy całkowicie je odstawili, ale mamy w domu jeszcze niemowlę. A jeśli chodzi o wspomagacze typu Apetizer, to owszem, stosowaliśmy i rezultaty były ok, ale ile można? Dziś też domagał się kakao, powiedziałam, że kakao jest niezdrowe i myszki zrobiły kupkę do niego. Razem przygotowywaliśmy obiad i trochę zjadł (kilka widelców ziemniaków z koperkiem i pół klopsika, ale zawsze to coś... :) W tej chwili aplikuję mu Bioaron C, zobaczymy, może to pomoże?