Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a mnie to irytuje

Dlaczego wszyscy opluwaja katolikow

Polecane posty

Ale jest jeszcze Stary Testament ktorzy powstal duzo wczesniej:)Zreszta niewazne dla mnie jest ile liczy sobie moja wiara-w tej wierze bylam wychowana i w tej wierze wychowam swoje dzieci.

Do a mnie to irytuje, na pewno jest moda na wyszydzanie wartości chrześcijańskich, a Kościoła Katolickiego zwłaszcza, i to ogólnie w kulturze zachodniej. Ale to wyszydzanie jest rodzajem komplementu pod adresem Kościoła. W najgłębszej warstwie oznacza ono jakieś oczekiwanie na coś lepszego ze strony katolików. Każdy moralista drażni, trochę się więc go prowokuje, żeby zweryfikować, na ile on jest na serio. Śmierć JP II to ładnie pokazała. Media zachodzie krytykowały go przez większą część pontyfikatu, by w chwili agonii oddać mu cześć jako temu, który naprawdę był kimś dobrym. Robiły to zresztą te media, rozwalając całkowicie sztywne ramówki swoich programów. Oczywiście katolicy też nie są bez winy. Bo skoro na przykład nic się nie da zrobić z ojcem Tadeuszem, to znaczy mniej więcej tyle: "co tam duch ewangelii, czystość przekazu wiary, ważna jest kasa, wpływy i polityka". To jest też niestety winna JP II. To nasz papież mianował lwią część obecnego episkopatu (ludzi którym brakuje wspaniałomyślności i otwarcia na działanie Ducha św.) i nie załatwił sprawy Radia Maryja jednoznacznie. I to się teraz mści. Inne bolesne sprawy pomijam.

Do a mnie to irytuje, na pewno jest moda na wyszydzanie wartości chrześcijańskich, a Kościoła Katolickiego zwłaszcza, i to ogólnie w kulturze zachodniej. Ale to wyszydzanie jest rodzajem komplementu pod adresem Kościoła. W najgłębszej warstwie oznacza ono jakieś oczekiwanie na coś lepszego ze strony katolików. Każdy moralista drażni, trochę się więc go prowokuje, żeby zweryfikować, na ile on jest na serio. Śmierć JP II to ładnie pokazała. Media zachodzie krytykowały go przez większą część pontyfikatu, by w chwili agonii oddać mu cześć jako temu, który naprawdę był kimś dobrym. Robiły to zresztą te media, rozwalając całkowicie sztywne ramówki swoich programów. Oczywiście katolicy też nie są bez winy. Bo skoro na przykład nic się nie da zrobić z ojcem Tadeuszem, to znaczy mniej więcej tyle: "co tam duch ewangelii, czystość przekazu wiary, ważna jest kasa, wpływy i polityka". To jest też niestety winna JP II. To nasz papież mianował lwią część obecnego episkopatu (ludzi którym brakuje wspaniałomyślności i otwarcia na działanie Ducha św.) i nie załatwił sprawy Radia Maryja jednoznacznie. I to się teraz mści. Inne bolesne sprawy pomijam.

Gość nie zgadzam się
nie zapominaj że Jan Paweł II popierał RM:)

JP II nie popierał Radia Maryja, raczej mu pobłażał. Myślę, że Radio Maryja dawało mu być może poczucie Polski czystej, jednoznacznie katolickiej. JP II stosował trochę podwójną miarę (niestety) wobec kościoła polskiego, chcąc w nim nie gasić nurtu konserwatywnego, choćby ten był nawet bardzo głupi. Skutkowało to brakiem jednoznaczności w decyzjach i faktycznie oznaczało, że Rydzykowi wolno więcej.

Gość a mnie to irytuje
Nie wiem czy JP2 poiperal RM, czy poblazal Rydzykowi, ale wiem napewno dwie rzeczy 1: od niego mozna bylo uczyc sie milosci do blizniego, pokazywal, ze mimo odmiennych kultur i innych wyznan mozna dojsc do porozumienia i w sposob normalny komunikowac sie 2: wiem, ze Polacy za bardzo nadali mu juz przed smiercia przydomek swietego, co bardzo mi sie nie podobalo, ale co moge zrozumiec z paru wzgledow a Rydzyk? Jest czlowiekiem, ktorego rola jest dawanie przykladu dobrego chrzescijanina i za to co robi i mowi, to on bedzie odpowiadal

Gość dalaaajana
bo są nietolerancyjnymi idiotami i na dodatek hipokrytami, bo ''tolerancja dla wszystkich'' to nie tylko tolerancja dla gejów czy lesb, ale również dla innych wyznań! o czym kretyni chyba zapomnieli

to nie jest takie łatwe, że każdy działa tylko na własny rachunek. Ojciec Tadeusz nie jest jednym z wielu, ale kimś na świeczniku. Ma w swych rękach, jak każdy nauczyciel i moralista, ogromną władzę gorszenia lub pociągania dobrym przykładem. A co przeważa? Niech każdy sam sobie odpowie.