Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kFiatuszek33

Czy ten przyrost bety jest ok??

Polecane posty

Witajcie Zrobiłam betę i wyszło 891 mIU/ml po dwóch dniach wyszło 1453 mlU/ml martwię się trochę że ten przyrost taki niski (ok 63%). Czy któraś z Was tak ma lub miała??? Wiem jakie są normy i dlatego trochę się martwię... zmartwiona

Na tym etapie nie bazuje się juz na przyrostach tylko na wielkości pęcherzyka z obrazu USG. Beta rośnie coraz wolniej wraz z rosnącą ciązą. Przyjmuje się, że powyżej wartości 1 tys. już nie robi sie bety bo niczego szczególnego ona nie mówi a jej przyrost jej wówczas indywidualny i nie ma dla niego konkretnych norm (takich, jak np. konieczny przyrost o min. 66% w 48 godzin dla b. wczesnej ciąży)

Gość Do ngLka
a do kiedy jest jakikolwiek sens robić betę?

Gość Do ngLka
bo ja robiłam betę w 37 dc, 20 dni po owulacji i wynosiła 3311

We wczesnej ciąży, kiedy na USG nie widać jeszcze wiele. Przyrost ma znaczenie do wartości bety ok 1000 mIU.Kiedy dzieje się coś nie tak, nie widać jeszcze serca na USG i lekarz chce sprawdzić, czy ciąża nadal się rozwija (wtedy robi się betę i powtarza po 2-3 dniach by sprawdzić, czy nie spada).

A betę samą w sobie możesz robić kiedykolwiek, żeby sprawdzić czy jesteś w ciąży, to wiadomo ;)

Gość Do ngLka
i jeszcze chciałam zapytać o ile orientujesz się czy to normalne, że również w tym 37 dniu cyklu progestron wynosił 22,30 ng/ml a tydzień później 20,90 czy takie wahania są normalne czy mogą świadczyć o czymś niepokojącym? dodam, że normy dla I-go trymestru ciąży mam: 9,3 - 33,2

Gość Do ngLka
w 37 dc to raczej mało który lekarz cokolwiek widzi na usg, nie?;) a jednak ta beta u mnie była już tak wysoka

Nie ma znaczenia który to dzień cyklu ale ile dni po zapłodnieniu :) W okolicy 20 dni po owulacji u wielu widać już bijące serce, które zgodnie z podręcznikami zaczyna bić około 21 dnia od powstania ciąży. Wiadomo jednak, że ciąża ciąży nierwna i u mnie w tej okolicy nie było widać jeszcze zarodka a co dopiero serca. Jakkolwiek, przy becie ponad 3000 to wg mnie będzie widać i pęcherzyk i zarodek, pewnie też i serducho ;) Bo to wysoka wartość ;)wahanie progesteronu jest naturalnie, bo wartośc jego stężenia zmienia się z godziny na godzinę. Jeśli nie pojawiają się plamienia to nie ma podstaw by sądzić, że coś nie tak dzieje się z progesteronem i nie ma konieczności kontrolowania go (chyba, że lekarz zlecił z uwagi na stwierdzoną klinicznie niedomogę lutealną, czy hiperprolaktynemię).

Gość Do ngLka
ok, dzięki:) u mnie w 42 dc na usg było widoczne echo serca

a u mnie tak miedzy 5 a 6 tygodniem dokładnie w poniedziałek zarodek miał 3,9 mm a drugi 3, 8 hihh ale ten drugi może się ponoć wchłonąć. zobaczymy na następnym USG