Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość na a marginesie

byliśmy wczoraj z narzeczonym na naukach przedmałżeńskich i...

Polecane posty

Gość do myszka83 a tam brednie itd
naprawdę wierzycie że każda z tych 16 par, kocha sie na zabój a dziecko nie bylo powodem ślubu tylko jego przyspieszeniem?

Gość na a marginesie
jakie włażenie z butami w cudze życie? jakie ocenianie? ludzie.... czy ja tu wyminiłam kogoś z imienia i nazwiska? dlaczego Wy to tak wszystko bierzecie do siebie? tak "oooo se" napisałam, to zbrodnia?

Gość i jak było
A kto wchodzi tutaj w czyjeś życie? Po prostu dyskutujemy i ewentualnie przywołujemy przykłady. Np. znam dziewczynę, u której byłam na weselu, 18-latka, ślub z powodu dziecka, znają się krótko, a jej mąż już ma skłonności do alkoholu, odwiedza bary po pracy (on ma 20 kilka lat). Może i będzie z nim szczęśliwa, ale powinna najpierw go lepiej poznać. Dziewczyna w tym wieku też jest na pewno bardziej naiwna niż kobieta np. 25-letnia, bo dziewczyna w tym wieku chce mieć po prostu faceta a niekoniecznie "materiał" na męża, że się tak wyrażę.

Gość i jak było
Zgadzam się z Autorką. Nie wierzę, że na 16 par wszystkie kobiety w ciąży były w ciąży zaplanowanej. Nie znam też takiego przypadku, aby było to świadome. Jeżeli jest zaplanowany ślub, wyznaczona data a zdarzy się wcześniej wpadka i przesunie się tylko datę, to wiadomo, że ta para i tak by wzięła ślub, tylko np. 3miesiące później, a nie dlatego, że wpadli. I nic by się nie stało, że mieli wpadkę bo i tak się kochają i chcieli mieć dziecko po ślubie.

Gość nie zawsze tak
Ja ze swoim narzeczonym planujemy dziecko. Oboje także mamy w perspektywie ślub, ale nie śpieszymy sie jakoś do tego. NIe stosujemy żadnej antykoncepcji, ja mam i tak problemy z zajściem w ciąże, ale na razie mamy tyle pracy i tyle rzeczy do zrobienia że nie ma specjalnie czasu na planowanie wesel i innych pierdół. Mój facet już raz zapowiedział, że chciałby jednak, żeby dzidzia jak się urodzi miała rodziców powiązanych sakramentem małżeńskim. Także myślę, że u niektórych par - zajście w ciąże może jedynie PRZYSPIESZAĆ ślub, a nie powodować że się na ten ślub decydują. I nie mówię tu o wpadce bynajmniej.

Gość na a marginesie
ja mam na swój temat wystarczająco dobrą ocenę, uwierz, że nie muszę jej sobie podnosić w taki sposób, tym bardziej na anonimowym forum...

Gość nie zawsze tak
żelku, tu większość wypowiedzi na ty forum ma na celu podniesienie własnej samooceny jedynie - niestety. Na szczęście są chlubne wyjątki jeszcze.

Gość a ja jestem półtora roku
po ślubie i nie mamy dziecka :o Boję się do rodziny na wieś jeździć, bo zawsze te pytania... :o

Gość na a marginesie
żelku - równie dobrze o Tobie też można napisać, że się mądrzysz, skoro piszesz, że to ja się mądrzę... ja pisałam ogólnie, Ty piszesz o mnie. i kto tu włazi z butami w cudze życie? o nikim nie napisałam nic obraźliwego, a Ty?

Gość do nie zawsze tak
dokładnie, tylko u niektórych par tak jest, wiekszosci tylko sie wydaje że sie kochaja

Są różne sytuacje,mam np koleżankę,która biorąc ślub w lipcu była w ciąży,ale datę ślubu wyznaczali rok wcześniej,a mały urodził się w kwietniu następnego roku.Także dziecko poczęli mając już ustaloną datę. Z kolei moja inna koleżanka będąc 4 lata z facetem nie planowała ślubu(twierdziła że to niepotrzebne),przy czym zaszła w grudniu w ciążę,a w marcu był błyskawiczny ślub z pompą,bo tak wypada... I myślę,że przypadków tego drugiego rodzaju jest zdecydowanie więcej.

Szanuje wszystkich ktorzy chca zawrzec swiety sakrament jako wyraz ich wiary, milosci, szacunku do siebie nawzajem. Absolutnie nie popieram dnia ksiezniczki i co ludzie powiedza... Az mnie mierzi ta obluda...

Gość nie zawsze tak
Oczywiście. Dlatego nie piszę o ogóle par, tylko o swoim przypadku. Może sa też pary, które kierują się innymi pobudkami. Niektórzy tak zostali wychowani - że jak dziecko to.. o boże.. ślub szybko, bo co inni powiedzą. Inni może mają jeszcze pobudki - może fakt że w ich życiu pojawi się dziecko, nagle zaczyna im coś uzmysławiać, że czas na stabilizację uczuciową i założenie rodziny - ślub jest wyrazem ich nowego nastawienia. I niekoniecznie idą przed ten ołtarz z przymusu. Może właśnie to dziecko im uświadamia, że już czas i że to jest to. Chciałam tylko zasugerować, że nie wolno patrzeć na kilkanaście par pod jednym kątem. Dziecko jest impulsem to napewno i może część ludzi też decyduje się na ślub TYLKO ze względu na dziecko, ale myślę że to jest najmniejsza grupa - chyba skończyły się już czasy że ślub się brało z przymusu, prawda?

Sama jestem tradycjonalistką i wolałabym najpierw wyjść za mąż a dopiero potem myśleć o dziecku. Z drugiej strony,w razie wpadki(choć bardzo się staram żeby do takiej sytuacji nie doszło)pewnie chciałabym wziąć ślub nim dziecko się urodzi. Osobiście nie popieram raczej takiej kolejności -najpierw ciąża,później ślub,ale czasy się zmieniają i nikogo już raczej takie sytuacje nie gorszą;a każdy ma prawo do własnego życia i swoich wyborów,ja nikogo potępiać nie będę.

Gość paseczki
a u mnie bedzie od konca: najpierw kupimy mieszkanie, potem dziecko potem musze schudnac po porodzie i bedzie slub:) mysle ze na wsi i w malych miejscowosciach jest wiele slubow wlasnie ze wzgledu na ciaze (na studiach moich byly conajmniej 2 takie przypadki). a w moim sasiedztwie jest para, co bzykala sie na dyskotece i wpadli i wzieli slub (!!) mimo, ze chyba temu chlopakowi nawet ta dziewczyna sie nie podobala... zal.pl i z tego co kiedys slyszalam to chyba nie sa zbyt szczesliwym malzenstwem, wiec chyba jeszcze w Polsce nie do konca czasy sie zmienily pod tym wzgledem...

he he :D tak to właśnie jest. W tym roku 5 moich koleżanek wyszło za mąż z powodu ciąży :D Byłam w szoku, że tak dużo. Ja też w tym roku brałam ślub ale nie ze względu na ciąże... W ciąże zaszłam zaraz po ślubie :D wstrzymałam się hi hi :D Ale za pewne i tak każdy teraz będzie myślał, że braliśmy szybki ślub bo dziecko :D a ślub planowaliśmy z rok :D ale co tam :D każdy zawsze wie lepiej :P

Gość 2e2r343
A co to za noc poślubna, jak już się uprawiało sex?

Gość sprawa jest przeciez prosta
dawniej - slub bralo sie szybko zeby wreszcie uprawiac seks (zreszta teraz tez pary "wstrzymujace sie" pobieraja sie po 2-3 latach teraz- seks juz jest, wiec po co slub :P dopiero dziecko przyspiesz decyzje - i wcale bym sie nie zdziwila gdzyby u wiekszosci tych par byla tzw planowana wpadka ;) zeby tylko wreszcie po wielu latach zwiazku zaciagnac do oltarza