Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Colecjoner Merlin

Kultowe wypowiedzi Kafeterii

Polecane posty

Gość Colecjoner Merlin

Ostatnio na Kafe w jednym z tematów pojawiły się przepiękne wypowiedzi, które według mnie winny zostać wykute w żelaznej płycie i wejść do podręczników socjologii. To nie żart -autor/ka poniższych tekstów, trafnie i agresywnie określił/a wiejsko-robotniczo-katolickie poglądy starych Polaków - "naszego" Ojca dziakdka wujka stryjka, które systematycznie są wpajane przy różnych "okazjach rodzinnych" młodszym pokoleniom -chyba tylko po to by komuś zatruć życie i wyprowadzić z równowagi. Te poglądy przeciętnego starego Polaka (1945-60), to kumulacja: strachu, kompleksów, poczucia gorszości, braku sposobu na życie, poczucia braku sensu i niezadowolenia z codzienności. To też zazdrość o cudzą wolność, swobodę i uśmiech na twarzy, których starzy Polacy zostali pozbawieni od najmłodszych lat albo przez wpadkę albo PRL. Dla mnie autor/ka zasługuje na butelkę wyśmienitego szampana - Brava i pokłony. ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 1. doprecyzuj Marzeniem każdej przaśnej, polskiej wieśniary jest ślub i dzidziuś. Kobiety z zachodniej Europy, albo Polki które studiowały za granicą mają fajniejsze marzenia. Dla kobiet z zachodniej Europy ślub i dziecko przed 33. rokiem życia to obciach i dowód na bycie plebsem. Tam kobiety, tak ja faceci bawią się i cieszą życiem, a ślub traktują jak koniec wolności i dobrej zabawy. W Polsce też jest dużo kobiet, które chciałyby żyć jak Europejki, ale nie mają odwagi bo w naszym zacofanym, żałosnym kraiku tylko facetom wolno się bawić i korzystać z młodości. Kobiety muszą udawać, że przaśne weselicho i obsrane pieluchy to ich największe marzenie, bo inaczej w zacofanej Polsce są nazywane szmatami. Na szczęście zawsze można wyjechać do cywilizowanych krajów, gdzie kobiecie wolno to, co mężczyźnie i żyć pełnią życia. ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 2. do drewienko ale to tylko w Polsce imprezy i wakacje stają się "nieodpowiednie ze względu na wiek" W Europie zachodnie można znaleźć kluby dla ludzi w każdym wieku, również ludzie w każdym wieku wyjeżdżają na wakacje. W takich krajach jak Dania, Szwecja, Włochy, Hiszpania czy UK ludzie bawią się i korzystają z życia bez względu na wiek czy płeć. Tylko w tej przaśnej zacofanej Polsce poi przekroczeniu pewnego wieku nie wolno się już bawić i cieszyć życiem. W Polsce to kobietom tak naprawdę nigdy nie wolno się bawić i cieszyć z życia - do cywilizowanego świata to Polsce niestety jeszcze daleko. W Polsce kobieta jest uznawana za szmatę, jeśli tylko śmie stwierdzić że ma jakieś większe marzenia niż "ślub i dzidziuś". No nic, tak to już niestety jest w zacofanych krajach, takich jak Polska czy kraje afrykańskie. Na szczęście jest Europa zachodnia ze swoją cywilizacją. Tam wszyscy bawią się świetnie - rodziny z dziećmi, osoby wolne, rozwodnicy, wdowy i wdowcy - wszyscy mają przyjaciół (nie byle znajomych jak w Polsce), pasje i wychodzą prawie codziennie. Praca, jak wszędzie jest wązna, ale w zachodniej Europie nie jest solą życia, tak ja nie są dzieci i ślub. Zauważyłam jeszcze jedną dziwną patologię, występującą w biednych, zacofanych krajach takich jak np. Polska - jak ktoś ma więcej niż 35 lat i jest sam to w Polsce to urasta do rangi jakiegoś problemu na miarę końca świata. W zachodniej Europie raczej ludzie nie mają takich problemów. Tam ludzie w każdym wieku - 20, 30, 40 czy 50 lat chodzą na randki. Jeśli ktoś jest rozwodnikiem, wdowcem albo po prostu nie znalazł jeszcze drugiej połowy to chodzi na randki i cieszy się życiem. W przaśnej Polsce, ludzie mają jakieś schizy, że na randki to tylko do 30., potem na kilka lat zakopują się w obsranych pieluchach a potem to już chyba tylko do trumny się szykują, bo jak napisała taka typowa Polka "w pewnym wieku imprezy i wakacje już nie wypadają". Całe szczęście, że coraz więcej młodych Polaków i Polek studiuję za granicą - może za parę lat Polska też stanie się cywilizowanym krajem, gdzie kobietom wolno będzie mieć inne marzenia niż "ślub i dzidziuś", ludzie w każdym wieku będą mogli cieszyć imprezami i wakacjami i każdy komu w życiu się nie ułoży, np. po rozwodzie będzie swobodnie chodził na randki bez względu czy ma 30 czy 50 lat - tak jak to się dzieje w cywilizowanych krajach. Możliwe, że już za parę lat nawet w Polsce będzie się śmiać z ludzi, którzy mają tak zacofane i przaśne poglądy jak niejaka "drewienko". ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 3. spotkanie po latachh tak, tolu-ofermo. Szczyt osiągnięć to wydanie na świat potomstwa(fuck... zacznijmy stawiać pomniki także i tym co wydalają i oddychają-w końcu obok rozmnażania to jedno z podstawowych umiejętności każdego żywego organizmu).. Skończ te terapie na kafe... tu już wszyscy wiedzą ze jesteś starą panną z dzieckiem...Żal mi ciebie i twojego zadufania w sobie...chociaż mało kto wie ze tak próbujesz ukryć najzwyklejsza gorycz po przegraniu swojego życia.Tylko czemu wmawiasz innym kobietom ze rujnując swoje życie jak ty to zrobiłaś osiągnął szczęście? Potarzam, urodzenie dziecka to ŻADNE osiągnięcie...spójrz na suczkę na podwórku, ona też ma małe, idziesz i wychwalasz ja? ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 4. do offerma Zgadzam się z Tobą - jeśli mieszkasz w Polsce, to tak to właśnie wygląda. Większość kobiet w Polsce nie robi jakiś nadzwyczajnych rzeczy, tylko praca, dom, wakacje, impreza, znajomi - znajomi nawet nie przyjaciele, bo większość Polek ma tylko marne koleżanki ze studiów/pracy, sąsiadki, kuzynki, siostry i zero prawdziwych przyjaciółek. Więc dla takiej Polki ślub i dziecko jest jedyną szansą na zabicie szarości i monotonni życia. Jednak w Europie zachodniej to wygląda zupełnie inaczej - kobiety mają prawdziwych przyjaciół, pasjonujące życie, więc raczej nie śpieszą się do śmierdzących pieluch. Moje koleżanki z zagranicy są krytykami filmowymi, aktorkami w najlepszych europejskich teatrach, pracują jako radne w Paryżu, zajmują ważne stanowisko we włoskiej polityce, pracują w Komisji Europejskiej. Codziennie wychodzą na miasto albo na kolację do znajomych, gdzie przy jednym stole siedzą ludzie z Izraela i Palestyny i na dodatek się przyjaźnią. Więc dla typowej Europejki przaśne weselicho i obsrana pielucha to raczej nie jest szczyt marzeń. Poza tym, kobiety w zachodniej Europie mają zupełnie inny poziom życia - mają mnóstwo własnych pieniędzy (nie muszą pasożytować na rodzicach lub mężu), żyją w innej mentalności - za granicą kobieta ma prawo bawić się, korzystać z życia na równi z mężczyznami, więc tam zakładanie rodziny przed 33. rokiem jest uważane za porażkę. Co innego żałosne, zahukane Polki - nie wolno im nawet połowy tego, co mężczyzną, bo od razu w zacofanej Polsce wyjdą na szmaty. Większość z Polek to żałosne żebraczki, które nie są w stanie kupić sobie własnego mieszkania - muszą żebrać od rodziny - rodziców, babci, męża lub teściów. Mają przeraźliwie nudne życie, 90% ich znajomych to Polacy, mają samych znajomych i zero przyjaciół, więc mimo posiadania męża/chłopaka są najczęściej samotne jak psy. Nic dziwnego, że dla biedaczek w Polsce, Afryce, Rosji czy Indiach - ślub i dziecko to największe marzenie w życiu - bo cóż one mają innego w swoim szrym, monotonnym, biednym życiu?

bardziej kultowe jest... POKA FOTE!! :P nie podobają się Polki? - szukaj za granicą. nikt Cię do rodaczek nie zmusza.

i jeszcze lepsze teskt zacnego podszywacza "z gracją i szykiem obciągam z połykiem"

Gość coś pięknego
naprawdę coś pięknego. Moze nasze rodaczki wreszcie się czegos nauczą

Gość Popierma w pełni
chyba dam swojej matce do przeczytania. jest zahukana więc moze zobaczy jak wygląda życie

Gość podnoszęę
fwf

Gość Czemu nie chcę wracać?
Dorobiłam się tutaj domu,dzieci mają swoich przyjaciół.Pieniądze,które pozwalają mi na godne życie,kształcenie dzieci,spełnianie ich zainteresowań(klub piłkarski,jazda konna,taniec).Mam swoją małą grupkę sprawdzonych przyjaciół(Polaków). Nie chcę wracac do Polski bo przeraża mnie biurokracja,zacięte miny na ulicach,zawiść sąsiadów,wścibstwo ludzi. Tutaj gdzie żyję nikt nie zwraca uwagi na to ,że wyjdę w piżamie przed dom by wystawić śmietniki,nikt nie ocenia mojego wyglądu ,ubioru.Sąsiadów nie interesuje co robię w ogrodzie dopóki nie zakłócam im spokoju. Nie znam nikogo to chciałby wrócić.Jedyny powód jaki podają znajomi gdy rozmawiamy o powrocie to tęsknota za rodziną,znajomymi.Mamy jednak świadomość,że ta odległość,kontakty tylko przez komunikatory rozluźnia te kontakty.Powrót do Polski często weryfikuje takie znajomości. Powodem wyjazdu była kasa i brak perspektyw w Polsce.Nie widać by coś szło ku lepszemu,by tym którzy zostali powodziło się lepiej.Ludzie,którzy kończą studia,robią jakieś kursy,dokształcają się i tak mają problemy ze znalezieniem dobrej,dobrze płatnej pracy. Tutaj,uczysz się,robisz jakieś kursy,certyfikaty i awansujesz.A co za tym idzie polepszasz swoją sytuację finansową.Dzięki temu można się dalej rozwijać.

Gość dociebieczemu
Stefanio Accencio Po 28/30-stym roku życia w Polsce NIE WOLNO: 10. nie wolno wyjeżdzać na wakacje / bo kojarzy się to z wyjazdem na kolonie, a to wolno było robić do 14-ski 11. nie wolno chodzić na koncerty np U2, to dobre do 22. (czy wolno występować Bono'wi, lub Tinie Turner, czy nie są za starzy?) 12. nie wolno chodzić na dyskoteki czy do klubów 13. nie wolno kochać muzyki i odpływać przy niej 14. nie wolno oglądać MTV I VIVY 15. nie wolno czytać wymarzonych książek a juz na 100% Fantasy, SF, Czy Political Fiction / partnerka uzna to za dziecinadę 16. nie wolno opalać się 17. nie wolno dbać o szczupłą sylwetkę. 18. Kategorycznie nie wolno kupować komiksów dla dorosłych Milo Manary, mimo iz rysunki w nich sa arcydziełami: http://www.fumettando.it/news_fumetti/immagin i/etruscomix_manara.JPG co wypada?. Po 28/30-stym roku życia w Polsce WOLNO ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ 1. wolno iść na spacer z dzieckiem 2. wolno bawić się z dzieckiem w piaskownicy 3. wolno karmić dziecko butelką 4. wolno wynosić śmieci z domu 5. wolno robić zakupy dla rodziny 6. wolno grillować na imprezie integracyjnej z firmy akwizytorskiej 7. wolno opłacać rachunki za mieszkanie 8. wolno podwozić ciężarną żonę do szpitala na 3 poród 9. wolno iść z żoną na płatnego publicznego sylwestra do Szkoły Podstawowej 10. wolno wyjechać na wakacje, ale koniecznie w asyście żony i dwojga dzieci 11. wolno iść z rodziną do kościoła 12. wolno iść na komunię, chrzciny, i pogrzeb 13. wolno iść do chorej matki do szpitala, ale koniecznie z żoną i dziećmi. By babcia widziała że zostawiła po sobie 25% materiału genetycznego i jej życie miało sens. ( Jeżeli dzieci nie będą się kwapiły do odwiedzin babci, w wyniku braku dobrego konatku z nią, wolno je sparać kablem od prodziża po głowie) 14. wolno czytać ale tylko Kapuścińskiego, Wojtyłę czy Szymborską. by partnerka szczyciła się zainteresowaniami męża przed koleżankami. Co jest wskazane. Czyli co wbije rodziców i partnerkę w dumę: ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++< br /> 1. wskazane jest zaciągnięcie kredytu na nowe większe mieszkanie - Centrum Wawy, 200mkw, koszt 2mln PLN 2. wskazane jest zaciągnięcie kredytu na nowy samochód "Audi A6" 3. wskazane jest pozostawanie w pracy do 23:45 4. wskazane jest poszukanie dodatkowej pracy na Sobotę i Niedzielę 5. wskazane jest objadanie się golonką na kolację 6. wskazane jest przytycie 20kg oraz unikanie fryzjera. To sprawi że partnerka będzie spokojniejsza o zainteresowanie mężem ze strony innych kobiet. 7. wskazane jest spłodzenie 4 dzieci -chluba dla rodziców przed innymi emerytami. 8. wskazany jest pierwszy zawał przy 34-ce. To będzie świadczyło o oddaniu rodzinie, i angażu w tzw. zaradność. ;):D

macie 100 % racji, ja nieźle zarabiam (więcej od mojego męża) stać mnie na wyjazdy i przyzwoite zycie, za mąż późno wyszłam więc opisany stereotyp mnie nie dotyczy ale obserwacja otoczenia potwierdza pierwsze cytaty. Niestety. Własna (spora) kasa znakomicie podnosi samoocenę. I chłop raczej nie podskoczy....

Gość to mi sie spodobalo
, ludzie w każdym wieku będą mogli cieszyć imprezami i wakacjami i każdy komu w życiu się nie ułoży, np. po rozwodzie będzie swobodnie chodził na randki bez względu czy ma 30 czy 50 lat - tak jak to się dzieje w cywilizowanych krajach. Możliwe, że już za parę lat nawet w Polsce będzie się śmiać

Gość Kultowe wypowiedzi Kafeterii
Paszli wy wszyscy w sraku.

Gość ffd
hahaha ta wypowiedź o tym co mozna a czego nie po 30tce rozbawiła mnie do łez :D :D

Gość sesssk
:DNie tylko ciebie o zesz qrfa Stefanio Accencio dobre , ja pierdykam musze to pokazac w szkole :D

Gość eeeeeee taaammmm
Same bzdety pierdety pt. w Polsce to zacofanie za to na zachodzie jest 100X lepiej. Realia sa nieco inne.

Gość to humoreska gamoniu
;):P

Gość zrob mu te przysluge
autorka przytoczonych w pierwszym poscie wypowiedzi ma tak zayebisty problem, ze glowa mala :O i to mowi 31letni kobieta, ktora nie chce miec dzieci i nie zamierza ich miec... ja tez sporo podrozowalam, poznawalam mase ludzi z niemiec, francji, uk, usa czy nowej zelandii, niestety nie trafilam w zadne kongresmenki, prezydentow, zdobywczynie oscara czy tez rektorki wydzialow neurochirurgii czy neuropatii :O ja mialam te nieszczescie trafiac na zwyklych ludzi: fryzjerki, sekretarki, pracownice gazetek lokalnych, policjantki i pracownice biur podrozy; i zadna z nich nie roznila sie od tak pogardzanych przez autorke polek. wiekszosc z nicj urodzila pierwsze dziecko w wieku 23 lat, niektore koncyzly studia, wiekszosc po odpowiednikach u nas liceów. niektore do 30tki zdazyly sie rozwiesc. zyja, pracuja, robia zakupy w supermarketach, spotykaja sie w weekendy (jak dzieci podrzuca do mam i tesciowych) ze znajomymi, kolezankami, przyjaciolkami od serca/od wczesnej mlodosci. chodza do clubow, na dyskoteki (jak polki, np. moja bratowa, ktorej czesto sie zdarza, ze wyskakuje na sobotnia impreze do dyskoteki, jezeli maz, czyli moj brat zostaje z mala, mu to tez na reke bo sobie pogra w xboxa przez pol nocy); zwiedzam swiat, poznaje ludzi od przeszlo 14 lat i do tej pory nie zauwazylam wiekszej roznicy miedzy polkami a ZACHODNIMI CYWILIZOWANYMI KOBIETAMI. ale jak ktos ma kompleksy i wstydzi sie wlasnego pochodzenia, nie ma wlasnych marzen a zyje wymyslonymi przez jakies media czy ksiazki, to widzi tylko wypaczony wizerunek ludzi GDZIEKOLWIEK zyjacych.

Gość seksowny jestem ja
tekst stefanio wymiata . LOL.

powinien chyba dostać kablem od prodiża po głowie, szczególnie za namiętne oglądanie vivy i innych kanałów muzycznych

Gość Stefanio Accencio gdzie jesteś
już cię lubię :classic_cool::D🖐️

Gość Stefanio Accencio
🌻😍👄🌻😍👄 🌻😍👄🌻😍👄

Gość eszcze trochee
zrob mu te przysluge - zgadzam sie z Tobą ! zeby nie bylo - ja rowniez nie mam zamiaru miec rodziny - mam swoje powody autorze - to o czym ty piszesz albo egoist31 - nie wiem ktory to z was - dzieją się wsrod bardzo bogatych ludzi , ibiza ? ok zgadzam sie , chcesz wiecej takich ludzi ? Beverly hills , Malibu ,Miami , NYC, Venice Beach ,Monako - tam jest swiat dla ciebie :) Sama bym wyjechala do kalifornii - ale nie mam za co :D

1)czy ktos tak ma? 2)pocieszcie mnie 3)facet to świnia 4)nie znasz mnie to sie nie wypowiadaj 5)nikt nie doradzi? :)

Gość ojej ojejjjjj
"To ,że o tym tyle piszecie świadczy tylko ,że macie problem z wybiciem się z tej "szarzyzny" i ograniczeń." o zesz ... powiedziala ta co wiekszosc dnia spedzala na kafe :D kant ty stara mitomanko :Dco jeszcze madrego wymyslisz :D Kant dupy (ilość tematów: 325, ilość postów: 16345):O

Gość jakie one som ????
" przeżyłam szok " :D

Gość po imprezie
"ja pierd." Zs-a

Gość kultowe podszywy
" jem kupę "

Gość ta jasne widac, ze ktos za
granicą nie był, jezeli myśli, ze tam jest tak super i wszystko cacy. Za granicą tez trzeba opłacac czynsz, który wynosi nie mały procemt dochodów, a o dobrą prace wale nie jest łatwo.